Umetnica performansa Marta Jovanović u Beogradu posle dve godine

0
Svetski priznata umetnica perfomansa, Marta Jovanović, koja više nego uspešno gradi karijeru širom sveta, predstaviće se posle dve godine u gradu iz kog je krenula put umetničkih staza širom planete.
Marta Jovanović, Foto: Srđan Kalinić
Marta Jovanović, Foto: Srđan Kalinić

Naime, trećeg septembra u novom prostoru, osmišljenom prevashodno za eksperimentalnu umetnost i performans, Galeriji G12HUB u Karađorđevoj 59, Marta će beogradskoj publici predstaviti svoju izložbu It Is My Body koja je sa velikim uspehom nekoliko meseci bila postavljena u bivšem studiju Marine Abramović Location One u Njujorku.

Umetnica, koja živi na relaciji Rim-Njujork, a izlaže širom sveta, domaćoj publici se predstavila 2011.godine izložbom 25.maj, upriličenom povodom Dana Mladosti, u Muzeju istorije Jugoslavije, koja je naišla na veliki odjek u domaćim medijima.

U novembru izlazi Martina prva monografija na engleskom jeziku za internacionalno tržište, koju je napisala poznata istoričarka umetnosti i direktorka Sotheby's institute u Njujorku, Keti Batista.

Ova mlada umetnica performansa bila je inspiracija i Dini Johnson za knjigu fotografija Belgrade Book koja je objavljena krajem prošle godine.

makonda-tracker