kakav čovek

Životna priča čoveka koji je veran samo prvoj ljubavi: Nik Kejv danas puni 61 godinu!

0

Želeo je da postane slikar, okušao se kao glumac i scenarista, priznat je i kao pisac, ali je australijski roker Nik Kejv najpoznatiji kao muzičar. Njegov život prepun je kontroverzi: oduvek veruje u Boga, ali mu, dok nije upoznao sadašnju suprugu, nisu bile

Nik Kejv, foto: Profimedia, Guliver
Nik Kejv, foto: Profimedia, Guliver

Nik Kejv danas slavi 61. rođendan!

 

Muzički kritičari smatraju ga jednim od najvažnijih rok autora u istoriji muzike, a uz to je pesnik, glumac i propovednik anglikanske crkve. Svoju poetsku veličinu dva puta je pokazao i u Srbiji spektakularnim nastupima na Exit festivalu na Petrovaradinskoj tvrđavi. Uprkos činjenici da je u šestoj deceniji života, Kejv je bio veoma energičan, raspoložen i raspevan. Iako mu u poslednje vreme mnogi zameraju što samo piše pesme, kojima ne pokušava da impresionira publiku, njega to i ne zanima preterano.

 

- J**e mi se šta publika misli. Prestar sam da bih razmišljao o tome. Kada slušate moju pesmu, morate da uđete u moj svet. Neki to vole da učine, drugi ne. To je svet koji sam stvorio za sebe i u njemu se događaju čudne stvari.

 

Nikolas Edvard Kejv rođen je u Australiji 22. septembra 1957.  kao treće dete u porodici Kolina i Dejvn Kejv. Njegov stariji brat Tim tada je imao pet godina, drugi Piter tri, a kada je Nik imao dve godine, dobio je i sestru Džuli. Majka mu je radila kao bibliotekarka, a otac kao profesor engleske književnosti u školi čiji direktor je želeo da postane. Svoju ljubav prema knjigama pokušavao je da prenese na svog najmlađeg sina, a s obzirom na to da ih je majka odgajala u duhu anglikanske crkve, nimalo ne čudi njegova opsednutost religijom.

 

 

- Institucionalizovanu religiju shvatam veoma ozbiljno, a verujem da bi i drugi trebalo tako da se ponašaju jer ona diktira način na koji se svet okreće. To mi se čini zastrašujuće. Ne učestvujem ni u jednoj religiji niti sam deo neke verske institucije, ali verujem u Boga. Zato me uznemirava kada se ovih dana njegovo ime iskorišćava za sulude, okrutne i varvarske ciljeve. Zbog toga osećam potrebu da pišem o svojoj veri i kako je ja razumem, a inspiriše me Bog - rekao je Nik koji je kao dečak svake nedelje išao na veronauku, pevao u crkvenom horu u katedrali Wangratti u australijskom gradiću u koji se porodica Kejv preselila nedugo nakon njegovog rođenja. Ipak, njegovo detinjstvo više je obeležilo tumaranje sa drugarima. Njihova putešestvija često su znala da budu opasna, poput druženja na obali reke, preskakanja šina, vezivanja Nikove mlađe sestre... U ludorijama mu je parirao prijatelj Edi Baumgarten s kojim je umeo da popije nekoliko piva , sakrije se u žbunje i sačmarom gađa sve što se pomera. Kao dvanaestogodišnjaci molili su lokalne taksiste da im kupe alkohol koji bi skrivali u garažu i kada bi im se ukazala prilika, napijali bi se do povraćanja.

 

 

Baš u tom periodu Kejv se upoznao sa muzikom Leonarda Koena. Umeli su danima da sede u mraku i da slušaju njegov album Songs of Love and Hate koji im je otkrila Edijeva sestra En.

 

I u školi je Nik nizao sve same probleme, pa su ga 1970.  roditelji poslali u privatni internat u Melburnu gde su se kasnije i sami preselili. Tamo je upoznao Mika Harveja, Rolanda Hovarda, Filipa Kalverta i Trejsija Peva, koji je usled epileptičkog napada umro 1986. godine. S njima je osnovao bend The Boys Next Door koji su kasnije preimenovali u Tha Birthday Party.

 

 

 

- Zanimala nas je samo umetnost, ali ne i sport, pa su nas smatrali homoseksualcima - otkrio je Nik. 

 

Njihova muzika bila je svojevrsna kazna stanovnicima Melburna, svoju publiku terorisali su mešavinom panka i roka koju su naglašavali Kejvovi izopačeni stihovi prepuni nasilja. U to vreme još više je počeo da se produbljuje antagonizam između njega i njegovog oca. Kolin je sinu oduvek pokušavao da usadi ljubav prema kulturi koju je smatrao ključnom za ozdravljenje društva, tako da ga je od najranijih dana upoznao sa kvalitetnom literaturom. Očevi pogledi na svet toliko su ljutili i nervirali Nika da je često pokušavao da se takmiči sa njim u znanju, a sve to kako bi ga provocirao.

 

 

- Stalno sam pokušavao da pronađem stvari koje on ne zna, rupe u njegovom znanju. Čitao bih manje poznatu francusku literaturu i pitao ga: Jesi li to pročitao? Međutim, on je bio suviše pametan i svaki put bi me pobedio u tim mojim igricama, a ja bih morao samo da podvijem rep i da odem - objasnio je Nik koji je svog oca smatrao čudakom.

 

 

- Dobro se sećam vremena kada sam imao dvanaest godina i kada bi me otac vodio na svoja predavanja. Gledao bih ga i mislio: Nije važno šta ću napraviti sa svojim životom, samo da ne završim kao moj otac - rekao je u jednom intervjuu pre nekoliko godina kasnije.

 

 

- Danas kada imam preko pedeset, vidim da ne postoji stvar koju mogu da uradim, a da u svojim postupcima ne prepoznam njega.

 

Koliko mu je otac zapravo značio donekle je shvatio kao devetnaestogodišnjak kada je u policijskoj stanici, u koju je priveden zbog sitne krađe, saznao da mu je otac poginuo u automobilskoj nesreći.

 

- Tada sam otišao iz Australije. Dugo nisam osećao ništa, samo sam se isključio. Tamo jednostavno nisam mogao da budem miran. U tom razdoblju za mene je sve bilo zbunjujuće - rekao je i priznao da sada, kada ima svoju decu, mnogo bolje razume svog oca.

 

 

Malo pre očeve pogibije Nik je upisao studije slikarstva, ali ih je brzo napustio kako bi mogao da se posveti muzici uz koju se navukao na opasan porok - heroin. Sa bendom s kojim je izdao tri studijska albuma preselio se u London  jer su se momci zasitili nastupa po Melburnu. U engleskoj prestonici 1980. upoznao je Anitu Lejn s kojom je započeo romansu. Ljubav je potrajala tri godine, tačnije sve dok ona nije poželela da ima decu, što Kejvu koji je bio duboko zagazio u drogu, nije bilo ni na kraj pameti. U tom periodu, 1983. usledio je i raspad njegovog benda, zbog čega je pomislio kako je to kraj njegove karijere. Međutim, Mik Harvi ga je nagovorio da osnuje novi sastav koji su nazvali imenom iz Knjige psalama - The Bad Seeds. Muzika koju su izvodili bila je manje agresivna i znatno mirnija. S druge strane, Kejvovi stihovi i dalje su otkrivali njegovu opsednutost ljubavlju, smrću, religijom i nasiljem, ali su ovaj put bili praćeni gospelom, rokom, bluzom i neopankom. Godinu dana kasnije, izdali su i svoj prvi album From Her to Eternity, a tada je u njegov život ušla i nova dama. Dok je živeo u Berlinu, upoznao je novinarku Elizabet Reker s kojom je, doduše, imao samo kratku romansu. Ono što nije uradio za svoju prvu ljubav Anitu, učinio je kasnije za brazilsku stilistkinju Vivijen Karniero s kojom se preselio u Brazil gde su 1991. dobili sina Luku. Iako je delovalo da je između njih sve u redu, u stvarnosti ni približno nije bilo tako. O braku nisu razmišljali, a Nik je stalno varao Vivijen. Samo deset dana pre nego što se stilistkinja porodila, Kejv je postao otac svog prvog sina sa Bo Lejenbi. Nazvali su ga Džetro Tal, po jednom od pevačevih omiljenih bendova. S obzirom na to da je dečak živeo sa mamom u Australiji, a Nik sa Lukom i Vivijen u Brazilu, muzičar je često pričao kako više emocija gaji prema svom mlađem detetu, zbog čega se kasnije kajao.

 

 

- Najviše se kajem što u prvim godinama njegovog života nisam dovoljno viđao Džetra, ali na sreću, danas imamo sjajan odnos - pričao je pevač.   

  

U međuvremenu, dok je njegova karijera išla uzlaznom putanjom, napisao je svoju prvu knjigu King Ink, dobio prvu filmsku ulogu i napisao prvi filmski scenario, snimao albume... Kejv je sve dublje tonuo u probleme s drogom.  Zavisnosti je pokušao da se reši 1988.  pošto je bio uhapšen zbog posedovanja opijata, ali bezuspešno. Traume iz tog perioda je elaborirao na albumu Tender Pray, tačnije pesmom The Mercy Seat koju je posle obradio njegov voljeni Džoni Keš neposredno pred smrt. Kejvu nije uspela da pomogne ni njegova velika ljubav, muzičarka P. J. Harvi koja je kasnije kao i on sarađivala sa pevačicom Marijanom Fejtful na šta se i Kejv često osvrće.

 

 

- Nisam je viđao u studiju. hvala bogu. Ona je snimala svoje pesme u drugom prostoru, na drugoj strani sveta... Izgradili smo veliku ogradu između sebe.

 

Takvim stavom dao je naslutiti kakav je bio kraj njihove veze. S njom je sarađivao na svom najuspešnijem albumu Murder Ballads, prodatom u milionskom tiražu, ponajviše zbog pesme Where the Wild Roses Grow koju je otpevao sa Kajli Minog, čija je karijera tim hitom vaskrsla. Nakon P. J. Harvi, upoznao je englesku lepoticu crne kose i zelenih očiju, nekadašnju muzu dizajnerke Vivijen Vestvud, Sisi Bik koja mu je napokon pomogla da se sredi, iako on sam na to kaže:

 

- Voleo bih da mogu da kažem da me je Suzi zaustavila, ali prava istina je da niko ne može da ti pomogne ako ti to sam ne želiš.

 

 

Kada je prvi put ugledao Suzi u jednom londonskom muzeju, ostavila ga je bez daha.

 

- Zaljubio sam se na prvi pogled. Pomislio sam da je najlepša žena koju sam ikada video. A tako je i danas. Ona mi u svakom trenutku izgleda sjajno. S njom mi se dogodilo nešto predivno i drugačije. Pronašao sam pravu osobu,  nekog ko zaista voli da bude sa mnom. Ona misli da sam sjajan i voli me onakvog kakav jesam.

 

 

I misli dobro,  s obzirom na to da Suzi o njemu govori:

 

- On je jednostavno neodoljiv, najtoplija je osoba koju poznajem, ima veliko srce. Potpuno je drugačiji od onoga kako ga ljudi doživljavaju. I najbolji je otac na svetu.

 

Naime, njih dvoje venčali su se u leto 1999,  a godinu dana kasnije dobili su i blizance Artura i Earla koji su odavno krenuli očevim stopama - Artur svira bubnjeve, a Erl obožava gitaru.

 

 

Upoznavši svoju pravu ljubav, kako kaže za sadašnju suprugu, Kejv je sasvim sredio život , više ne konzumira narkotike, ne puši i ne pije. Čak i muziku stvara kao da radi u fabrici, svakim danom osim nedelje od 9 do 17 časova, a potom nastavlja druženje sa svojim najmilijima, uz koje bi mu, kako napominje, bilo nemoguće da radi.

 

 

makonda-tracker