Lepa Brena: Naš vremeplov nalik bajci

2
Iako su zajedno proputovali gotovo čitav svet, boravak u dvorcu Versaj nadomak istoimenog gradića koji čini sastavni deo zapadnog Pariza ostavio je bez daha našu popularnu pevačicu Lepu Brenu i njenog supruga Slobodana - Bobu Živojinovića
Brena i Boba Živojinović, Foto: Privatna arhiva
Brena i Boba Živojinović, Foto: Privatna arhiva

Folk diva Lepa Brena (52) i njen suprug Slobodan - Boba Živojinović (50), boravili su na poziv Svetske teniske federacije u Versaju i to na glamuroznoj proslavi stogodišnjice postojanja ove asocijacije. Tom prilikom obišli su veličanstveni dvorac uživajući u nesvakidašnjem prijemu nalik na mali vremeplov. Naime, ova teniska federacija svake godine održava sastanke na veličanstvenim mestima, a ove godine izbor je pao na zamak u Versaju, nadomak Pariza, u kojem je boravio i slavni par.

- Versaj je zapravo predgrađe Pariza, a ranije glavni grad Francuskog kraljevstva. Širom sveta, poznat je i po Versajskoj palati koja je bila kraljevski dvorac. To je nešto najfascinantnije što sam ikada videla u životu. Ima toliko predivnih slika na jednom mestu, veličine deset puta deset metara, pa i više... Ne postoji zid na kome nije neko ostvarenje velikog umetnika iz tog perioda, još iz 13. veka. Kapija na ulazu i sve što je moglo da se pozlati, pozlaćeno je. Kraljevski kreveti visoko su podignuti, pa ne znam kako su kralj i kraljica uopšte ulazili u njih. Interesantno je i to što je svako imao svoje odaje, što mi se veoma dopalo, tako da nisu viđali jedno drugo kad nisu bili za prikazivanje i gledanje - počinje uz osmeh slavna pevačica koja je u Pariz stigla iz Monte Karla gde se odmarala sa drugaricama. Za to vreme njen suprug je boravio u Londonu na teniskom turniru u Vimbldonu, pa im je susret u Versaju i kratkotrajni boravak u Parizu bio i svojevrsno letnje bračno putovanje. Manifestacija kojoj su prisustvovali okupila je 320 zvanica iz celog sveta: Austalije, Sjedinjenih Američkih Država, Kanade, Evrope... Brena i Boba bili su pozvani i na veličanstvenu večeru, a čitav prijem po rečima naše pevačice bio je nešto što treba doživeti.

- Bilo je vrlo impresivno. Muškarci su bili odeveni u svečana odela, a žene u glamurozne toalete. Dok sam bila u zamku, imala sam osećaj da sam u nekom drugom vremenu, a na jelovniku su bile gastronomske poslastice. Pili smo najbolja vina, a onda su nam doneli ribu na kojoj je stajao komadić zlata. Tamo smo otišli sa šest autobusa i proveli dan u obilasku zamka i vrtova sa fontanama, a veče se završilo spektakularnim vatrometom - puna je utisaka Lepa Brena koja je boravila u dvorcu poznatom i po tome što su se u njemu odigrali brojni važni istorijski događaji.

- Interesantno je kada se nađete na mestu gde su donošene važne istorijske odluke, to zaista može da bude bajka. Tu su službovali ambasadori više evropskih zemalja, političke delegacije... Najznačajniji politički događaj bio je sklapanje Versajskog mira 1919. godine - zaključuje poznata umetnica.

 

Piše: Nikola Rumenić

makonda-tracker