Neda Arnerić: Mirna sam i srećna

0
Dok je kao predsednica žirija 60. Međunarodnog filmskog festivala boravila u Puli, glumica Neda Arnerić slavila je i svoj šezdeseti rođendan. Ovoga puta u gradu za koji je vežu uspomene iz mladosti, imala je u društvu svog supruga samo jednu želju...
Neda Arnerić, foto: Marko Sovilj, Story press
Neda Arnerić, foto: Marko Sovilj, Story press

Kada nam se čuvena glumačka diva Neda Arnerić javila na telefon, u pozadini njenog milo izgovorenog pozdrava čuo se žagor i šum nalik onom koji morska voda pravi dok zapljuskuje obalu. Nekada telefon toliko dugo zvoni da u tom periodu odlutate na horizonte mašte, ali ovoga puta zvuci koje smo nakon prihvaćenog poziva čuli, sklopili su naš zamišljeni mozaik. Neda nam je vedrim glasom i intonacijom kroz koju se prolamao osmeh pun zadovoljstva rekla da je na plaži.

- U Puli sam... Evo me na moru, upravo krećem u vodu, ne znam da li me čujete... – rekla je ona. Prvo smo joj uputili čestitke jer je tog dana kada smo imali tu privilegiju da se čujemo s njom, istaknuta filmska umetnica proslavljala svoj 60. rođendan.

- A ne marim ja toliko za rođendan. Ne volim taj dan i ne pridajem mu značaj, čak mrzim svoj rođendan - počela je da opisuje, dok je iz njenih odgovora izbijala skromnost. Žena koja i danas može da se pohvali zgodnim telom, za šta zahvalnost duguje redovnom upražnjavanju joge, rođena je 15. jula 1953. godine u Knjaževcu, a nastavak razgovora protekao je u vedrim tonovima.

- Ovde sam sa mužem i zaista uživamo - poručila je crvenokosa dama koja je u dugogodišnjem braku sa maksilofacijalnim hirurgom Miloradom Meštrovićem.

Ipak, njen šezdeseti rođendan dva dana ranije imao je uvertiru koja je bila takva da je Nedi u pojedinim trenucima, na njeno sopstveno iznenađenje, bilo veoma drago zbog toga. Ni njena poseta Hrvatskom primorju nije bila slučajna zato što je srpska glumica imala tu čast da bude na svečanom otvaranju Međunarodnog filmskog festivala u Puli i to kao ovogodišnja predsednica međunarodnog žirija. Broj 60 ovoga puta bio je zajednički imenitelj za Pulski festival i našu umetnicu, s obzirom na to da je događaj koji se održava u teatru pod vedrim nebom ove godine proslavio svoj jubilej - šest decenija postojanja. Tom prilikom organizatori nisu zaboravili da je festival vršnjak sa našom glumicom. Na ceremoniji svečanog otvaranja domaćin je pred srpsku divu izneo veliku tortu, a nasmejana Neda presekla je ovaj megalomanski slatkiš.

- Baš su me iznenadili i zaista nisam znala da mi to spremaju. Ponavljam vam da ne volim svoj rođendan. Ovo mi je možda čak prva torta u životu koju sam probala za dan svog rođenja - iskrena je ona, dok razloge za razbijanje animoziteta prema danu kada je došla na ovaj svet pronalazi u nostalgiji.

- Drago mi je što se to desilo ovde, u Puli. Na ovom mestu nisam bila više od dvadeset godina, a za njega me vežu brojne uspomene. Pula je deo moje mladosti, a s obzirom na to da su se ovde objedinili film kao umetnost i dan mog rođenja, to za mene već ima drugačije značenje. Najviše mi je drago zato što sam ovde zbog filma, a domaćini su se  potrudili i da me obraduju - objašnjava nam zvezda filmova Jutro, Višnja na Tašmajdanu, Ko to tamo peva, Grlom u jagode, Lov u mutnom, Varljivo leto '68 i mnogih drugih.

Na festivalskoj ceremoniji, prisutni su Nedi poželeli još mnogo ostvarenih glumačkih bravura, dok njene ambicije mogu da se svedu na one životno-elementarne, još ako dodamo da nam je to saopštila neposredno i iskreno, sigurni smo da nije reč o frazi.

- Ma meni samo zdravlje treba. To sam sebi poželela za 60. rođendan. Ne marim ja za više. Mirna sam i srećna u životu i samo želim da me zdravlje posluži - poručila je glumica koja je jedan od poslednjih javnih nastupa imala u maju ove godine, kada je u društvu mnogih poznatih ljudi bila deo humanitarne emisije Teleton.

 

Piše: Stefan Tošović

 

 

 

makonda-tracker