Prestolonaslednik Aleksandar II Karađorđević otvara Zlatni dan vina

0
U čast imperatora Marka Aurelija Proba, svake godine u Carskoj palati Sirmiuma održava se Internacionalna vinska svečanost Zlatni dan vina, koja će ove godine biti održana 17. avgusta od 20h.
foto: Promo
foto: Promo

Internacionalna vinska svečanost Zlatni dan vina održava se na preobraženje, 19. avgusta, na dan rođenja imperatora Proba. Važno je napomenuti da na taj dan vinogradari ulaze u vinograd, međutim ove godine odlučeno je da se svečanost održi u subotu, 17. avgusta. U Sirmiumu, u Carskoj palati, ugostili smo mnoge vinare na degustacijama, ali godišnja kruna rada Udruženja poštovalaca vina Marcus Aurelius Probus je Zlatni dan vina gde Mitrovčani i gosti iz zemlje i sveta degustiraju najbolja vina koja izlagači imaju da ponude. Vinari pristižu iz raznih krajeva: Crna Gora, Hrvatska, Makedonija, Bosna i Hercegovina, Mađarska, Italija, Slovačka, Španija... Pored vanredno raznovrsne ponude vina (ove godine predstaviće se oko 30 vinarija), posetioci imaju priliku da se bliže upoznaju sa kulturnim nasleđem i stvaralaštvom Mitrovice, gde će svoje radove izložiti Dragan Martinović, Miroslav Munižaba, slikari Ulice slikara i mnogih drugih prijatelja Udruženja MAP. Ove godine ostvarena je  saradnja sa muzičkom školom Petar Krančević, čiji će najbolji učenici učestvovati u svečanom programu.

Ovogodišnju svečanost otvoriće Njegovo Kraljevsko Visočanstvo Prestolonaslednik Aleksandar II Karađorđević. Kraljevska porodica se sa zadovoljstvom odazvala pozivu predsednika Udruženja Marcus Aurelius Probus. Princeza Katarina i princ Filip, sa Prestolonaslednikom obići će štandove i degustirati vino nakon otvaranja svečanosti.

Kroz Carsku palatu za vreme svečanosti prođe između od 3 do 4 hiljade ljudi, koji za simboličnu sumu novca kupuju vinsku čašu umesto ulaznice. Nakon toga, u prilici su da degustiraju preko 100 vrsta vina, uživajući u izložbi slika i muzici. Ne propustite jedinstvenu priliku da degustirate vino u dnevnoj sobi sirmiumskih imperatora!

Inspiracija  za svečanost bio je imperator Marko Aurelije Prob, koji je vladao Sirmiumom pre 1730 godina, jednim od četiri carska grada tetrarhije Rimskog carstva. Bez obzira na blistavu vojnu karijeru, njegova zadužbina svetu je uvođenje jedne nove poljoprivredne kulture u kontinentalni deo Evrope  – vinove loze.  Prob je vino učinio dostupno svima, bez obzira na položaj i stalež.

Pozivamo vas da posetite Sirmium (Sremsku Mitrovicu) 17. avgusta, i uveličatesjaj naše svečanosti. Vrata Carske palate se otvaraju u 20 časova.

makonda-tracker