Novak Đoković: Trijumf na terenu dobrotvornog rada

0
Iako nije osvojio ovogodišnji Vimbldon, Novak Đoković pokazao je zbog čega je svetski reket broj jedan demonstrirajući svoju veličinu priznanjem da je u finalu pobedio bolji. Njegov istinski uspeh desio se samo dan kasnije nakon što je na humanitarnoj večeri z
Jelena Ristić i Novak Đoković, foto: Guliver
Jelena Ristić i Novak Đoković, foto: Guliver

Odavno neki teniski meč nije izazvao toliko pažnje koliko prošlonedeljno finale Vimbldona kada su u Londonu snage odmerili Novak Đoković i Škotlanđanin Endi Marej. Iako iz ovog duela srpski teniser nije izašao kao pobednik, pokazao je zašto je svetski reket broj jedan. Dostojanstveno je čestitao protivniku i na taj način još jednom dokazao da je ne samo veliki igrač, već i čovek koji osim sa pobedama ume da se nosi i sa porazima. 

- Bile su ovo dve sjajne nedelje u Londonu. Veoma sam zadovoljan svojom igrom na travi, ali nažalost danas, kada je to bilo najbitnije, nisam izvukao svoj maksimum kao što sam se nadao. Endi je bio bolji i zasluženo je odneo trofej. Nastavljam dalje, prvo ću da se odmorim, a onda počinjem sa pripremama za US Open. Još sutra ostajem u Londonu jer organizujemo humanitarnu večeru kako bismo prikupili što više novca za našu decu. Lepa vremena dolaze. Hvala vam svima - napisao je nakon meča održanog u nedelju 7. jula, prvi reket sveta na svom profilu na društvenoj mreži Facebook.  

Koliko je bio interesantan zbog vrhunskog tenisa, ovaj meč izazvao je podjednaku pažnju i zbog brojnih poznatih ličnosti koje su se našle u svečanoj loži. Srbiju je predstavljao njen prvi čovek,  predsednik Tomislav Nikolić, a na nekoliko metara od njega sedeo je i britanski premijer Dejvid Kameron. U njihovoj blizini svoja mesta pronašli su i Viktorija Bekam, fudbaler Vejn Runi, glumci Džerard Batler i Bredli Kuper, vojvoda od Kenta i drugi. Najviše pažnje, ipak, privukao je veseli glumački dvojac Batler - Bredli: smejali su se, glasno navijali, fotografisali, kažu čak i da su psovali.

Interesantno je i to što su došli u gotovo identičnim odevnim kombinacijama, a iako je Bredliju, kao i na prošlogodišnjem Vimbldonu, društvo pravila devojka, britanska manekenka Suki Voterhaus, on je ipak više pažnje poklanjao svom kolegi. U svečanoj loži dosta se šuškalo o njima, pa se moglo čuti i kako Bredlijeva majka Glorija nije oduševljena njegovim izborom jer misli da Suki koristi Bredlija kako bi se dokopala holivudske karijere.

S druge strane, uvek namrštena Viktorija Bekam ni ovaj put nije počastila medije osmehom, čak ni onda kada je pobedio njen zemljak. Uvek uzdržana ostala je dosledna sebi i dok je navijala. Osim toga, britanski mediji nisu bili blagonakloni prema njenom izboru garderobe za ovaj tradicionalni turnir pa su napisali da je bivša spajsica na meč došla u negližeu. Nakon Marejevog trijumfa, poznati su se družili i u holu, pa je Bekamova ćaskala sa Kuperom i njegovom izabranicom, dok je Batler razgovarao sa Vejnom Runijem.

Ipak, najviše znatiželje privukle su Novakova devojka Jelena Ristić i Marejeva pratilja Kim Sirs. Za razliku od Sirsove koja je mnogo više od dešavanja na terenu pratila koja kamera je snima i da li je u direktnom prenosu, Jelena Ristić proživljavala je zajedno sa Novakom svaki udarac, poen, grešku…

- Upoznala sam Kim i kad god se vidimo, uvek razgovaramo, ali mi smo mnogo zauzeti. Ona i Endi zaista su lep, prijatan par. Ne postoji negativna energija između Novaka i Endija. To je džentlmenski sport, a oni su gospoda - rekla je posle meča Jelena.

Iako se spekulisalo da je na sam dan finala karta za mesto u svečanoj loži koštala čak 100.000 funti, tribine centralnog terena najprestižnijeg svetskog teniskog turnira bile su ispunjene do poslednjeg mesta i gotovo su svi navijali za Mareja. Britanci su titulu na Vimbldonu čekali 77 godina, još od legendarnog Freda Perija, i dobili su je. Osim toga što je Novak sportski čestitao pobedu svom rivalu, divan gest učinili su i njegovi roditelji, Dijana i Srđan Đoković, koji su došli do lože u kojoj je sedela Endijeva majka i čestitali joj na pobedi.  

Ali, već sutradan, Novak je ipak zabeležio pobedu, ovaj put ne na teniskom, već na terenu humanitarnog rada. Njegova fondacija organizovala je u ponedeljak u Londonu humanitarno veče za slavne na kojem je prikupljeno više od 1,2 miliona funti za pomoć deci Srbije. 

- Čast mi je da prvi put pravim donatorsku večeru u Londonu i nadam se da ćemo sakupiti sredstva kako bi svako dete u Srbiji moglo da dobije obrazovanje i mogućnosti za produktivan, zdrav život - rekao je Nole. U svom govoru on je posebno zahvalio devojci Jeleni na ljubavi, podršci i svemu što je uradila za Fondaciju uz poruku kako je ljubav najveći pokretač u životu i da može da stvori čuda. S druge strane, Jelena koja je direktorka Fondacije, istakla je da joj je zadovoljstvo što je učestvovala u organizaciji humanitarne večere.
- Svaki posao težak je na svoj način, ali onaj humanitarni jeste nešto što ispunjava srce i dušu. Ništa nije nemoguće i nepremostivo.

To je i timski posao jer svi radimo zajedno kako bismo pomogli deci, tako da sam stvarno uživala u ovome - rekla je Jelena koja je nekoliko dana ranije dala intervju za Daily mail u kojem je prvi put otvoreno pričala o svom i Đokovićevom odnosu.

- Postanete veoma strastveni kada gledate svog dečka kako igra. Naravno da želite da bude srećan i nije vam drago da ga vidite u bolu. Ako vaš partner nije zadovoljan, onda niste ni vi. Ali, moram da budem oprezna jer ne želim da mu moje emocije odvraćaju pažnju od igre. Kada sam kod kuće i kada ga gledam na TV-u, dosta sam strastvenija zato što znam da kamere nisu tu. Moj posao je da Novak bude opušten pred meč. Mi smo emotivni partneri i emocionalna podrška veoma je bitna. Isto važi i za mene jer me on jako ohrabruje kada je u pitanju posao kojim se bavim - rekla je Jelena koja je pored Novaka bila domaćica večeri.

Na žurki su, pored ostalih, bili Džerard Batler, ser Ričard Brenson sa celom porodicom, Naomi Kembel, Kejt Hadson, Metju Belami, Goldi Hon, Marion Bartoli, Sara Ferguson, princeza Judžini, legendarni gitarista Rolingstonsa Ron Vud i mnogi drugi.

I na ovom dešavanju mnogo pažnje pripalo je uvek raspoloženom Džerardu Batleru koji se u izjavi za televiziju B92 osvrnuo na činjenicu kako je tokom meča sedeo u loži sa predsednikom Srbije.

- Nisam razgovarao s njim. Verujem kako sam ga pomalo nervirao jer imam snažan glas, a na meču sam dosta vikao. Mislim da se trgao nekoliko puta - istakao je Batler.

Poznati gosti na aukciji su se nadmetali u dobrotvorne svrhe, a među brojnim ponuđenim poklonima, predmetima i dragocenostima, našli su se i boravak u društvu holivudskih zvezda Goldi Hon i Kejt Hadson na najlepšoj jahti 2010. godine, potpisana gitara Ronija Vuda, koju je kupio Novak, i sedmodnevni odmor na ostrvu Neker, privatnom posedu ser Ričarda Bransona na britanskim Devičanskim ostrvima. Britanski Daily mail zaključio je da je srpski teniser priredivši spektakularno veče za VIP zvanice zaboravio na poraz od Mareja u finalu Vimbldona. Reporter nije propustio priliku ni da pohvali eleganciju svetskog reketa broj jedan i njegove devojke.  Novak Đoković blistao je u elegantnom odelu, zajedno sa svojom devojkom. Jelena je odabrala haljinu na mornarske pruge kreatora Oskara de la Rente, svetlucave dijamantske minđuše i bila je oličenje neobaveznog šika - stoji u komentaru. A koliko je Novak u svetskom džet-setu važna ličnost pokazuje i činjenica da su on i njegova izabranica bili na listi gostiju gala večere organizovane povodom stogodišnjice Međunarodne teniske federacije protekle srede u Versaju.  

 

Piše: Moni Marković

 

makonda-tracker