Šta je Josip Broz Tito dobijao na poklon?

0
Stručna vođenja kroz izložbu Carski darovi biće organizovana u Muzeju istorije Jugoslavije svake srede od 18 časova, kao i svake subote od 13 časova, sve do zatvaranja izlozbe, 25. avgusta.
Josip Broz Tito, foto promo
Josip Broz Tito, foto promo

Autori izložbe, muzejski savetnici, Veselinka Kastratović Ristić i Momo Cvijović predstaviće 68 poklona vladarskih porodica iz 17 država Evrope, Azije i Afrike, od kojih svaki priča svoju priču. Kroz predmete, dokumenta i fotografije posetioci će se upoznati sa pravilima i običajima koji prate razmenu poklona državnika.

- Ova tema je neiscrpna i može se obrađivati sa različitih aspekata - fenomenoloških, socioloških, demografskih... Velike razlike postoje među poklonima sa istoka i zapada, ali je takođe jako zanimljivo ono što je pratilo darivanje, od običaja i rituala, do dokumentacije i uputstva za čuvanje. Jedan od primera je i autentičan poklon engleske kraljice Elizabete II, 10 do12 parova papagaja, uz koje je poslala detaljna upustva o izradi specijalnog kaveza na ostrvu Vanga, kao i o navikama, parenju papagaja i sl. Naravno, ovaj poklon publika neće moći da vidi - izjavio je Momo Cvijović, jedan od autora izložbe.

Izložba Carski darovi predstavlja ekskluzivan izbor poklona koje je Josip Broz Tito dobio prilikom susreta sa članovima vladarskih porodica iz osamnaest zemalja Evrope, Azije i Afrike. Izloženo je 68 jedinstvenih predmeta izuzetne umetničke izrade, nastalih u najpoznatijim radionicama širom sveta, koji su podeljeni u šest celina: arheološki, upotrebni i ukrasni predmeti, portreti, nakit i odlikovanja. Odabrani eksponati datiraju od VII veka p.n.e, sve do polovine XX veka, a u njihovoj izradi korišćeni su plemeniti metali, drago kamenje i najfiniji porcelan.

Kustosi izložbe su Veselinka Kastratović Ristić i Momo Cvijović, dok je za dizajn postavke zadužena Mina Milovančević.

makonda-tracker