Dve godine od smrti Ejmi Vajnhaus

0
Pre tačno dve godine, devojka sjajnog glasa prerano je okončala svoj buran život, i tako se pridružila “slavnom” Klubu 27.
Ejmi Vajnhaus, foto: Getty images
Ejmi Vajnhaus, foto: Getty images

Vest da je Ejmi Vajnhaus 23. jula 2011., u svojoj 27 godini pronađena mrtva šokirala je sve. Mnogi su očekivali tragičan kraj mlade pevačice, ali su ipak ostali zatečeni jer i pored jasnih znakova da ne može da se izbori sa zavisnošću, ipak je živela sama. Pronašla ju je komšinica, a veče pre smrti viđena je kako kupuje drogu u svom kvartu.

Nakon nemilog događaja, objavljena je vest da će uskoro s radom početi Fondacija Ejmi Vajnhaus, najavljeni su posthumni albumi i biografske priče onih koji su joj bili bliski i dobro je poznavali. Ubrzo smo bili preplavljeni i svim mogućim informacijama o detaljima iz njenog života u danima pre smrti. Posle njene smrti, baš kao i za vreme burnog života, pratile su je kontroverze, afere i brojni medijski natpisi, a njena porodica, na čelu sa ocem Mičem, bila je u centru dešavanja.

Pevačica se poslednji put pojavila u javnosti na festivalu iTunes kada je došla da podrži svoju štićenicu i kumu Bion Bromfild. Popela se sa njom na pozornicu i mada su svi očekivali da će zapevati, nekoliko minuta se teturala na sceni, apelujući na publiku da kupi Dionin album, a zatim nestala u noć. Poput nastupa na Kalemegdanu.

Mlada i vanredno talentovana Vajnhaus iza sebe u nasleđe je ostavila dva albuma, čija je prodaja posthumno vrtoglavo porasla, ali i ostavštinu u obliku muzičkih i modnih trendova.

Brojni muzičari zahvaljivali su joj što je otvorila nova vrata starom žanru i na mejnstrim scenu ponovo uvela duh dobre muzike, a njenim stopama su svoj put nastavile mnoge velike zvezde današnjice poput Dafi, Adel ili Kejt Neš.

makonda-tracker