Katarina Gromilić: Prvo leto bez porodice

0
Dok je obuzimaju sreća i nestrpljenje jer se bliži njen odlazak u Ameriku gde će usavršavati znanje iz oblasti baleta, Katarina Gromilić pomalo i strepi jer ne zna kako će podneti jednomesečnu razdvojenost od ćerkica Lare i Hane, kao i supruga Milana
Foto: Stefan Koković, Luka Šarac
Foto: Stefan Koković, Luka Šarac

Balerina Pozorišta na Terazijama Katarina Gromilić (30) dobila je prestižnu stipendiju Sjedinjenih Američkih Država za usavršavanje u mjuziklu i džez-densu. Ova atraktivna umetnica već dugo se priprema za jednomesečni boravak u Americi, a iako je dobila mogućnost da u prestižnoj školi nadogradi svoje znanje, veoma teško pada joj i pomisao na to da će se prvi put odvojiti od svojih ćerkica Lare (4) i Hane (3), ali i supruga Milana (33).

- Tokom leta mesec dana provešću u školi The School at Jacob’s Pillow, u koju dolaze najbolji igrači iz svih zemlja sveta. Imam tu čast da predstavljam svoju državu i želim da zahvalim Ministarstvu kulture i Pozorištu na Terazijama koji su mi finansijski pomogli oko putnih troškova. Prepoznali su značaj mog odlazaka kod američkog koreografa i pedagoga Četa Vokera koji je ove godine nominovan za nagradu Toni iz oblasti mjuzikla i koreografije. Kamp se nalazi u Masačusetsu i tu ću biti zatvorena tri nedelje, a nakon toga otići ću u Njujork, gde ću na Brodveju nedelju dana pohađati step-dens u najboljoj školi za igrače u kojoj predaju odlični profesori – priča Katarina, jedina balerina koja je ove godine dobila prestižnu stipendiju.

- Čet Voker toliko voli Srbiju da redovno poziva nekog iz naše zemlje. Tako je Milan bio u Americi 2008. godine kada su mu ponudili da ostane, ali on je propustio tu priliku jer sam ja tada bila u drugom stanju. Sada u šali kažem kako je možda trebalo da ostane i mene povede (Smeh). U međuvremenu i ja sam prethodnih godina dobijala ponude, ali nisam ih prihvatala jer su mi deca bila mala. Sada devojčice imaju četiri i tri godine, pa im ništa neće faliti da ostanu sa Milanom i bakama – kaže Katarina koja već sada oseća kako će joj naslednice mnogo nedostajati pa organizuje taktiku kako da svima kratkotrajan rastanak što lakše padne.

- Pripremam se za polazak, ali kada pomislim na to da ću devojčice prvi put ostaviti same, nije mi dobro. Starija je već odlazila sa vrtićem na rekreativnu nastavu, dok je mlađa izuzetno vezana za mene. Objašnjavam im kako ću tokom leta ići u školu da igram balet i da ćemo se tada viđati preko skajpa. Biće mi sigurno teško, ali olakšavajuća okolnost jeste i to što ću po ceo dan biti aktivna zato što ću morati da spremam predstave i vežbam. Naime, taj kamp je zamišljen kao letnje pozorište, pa je potrebno da se vežba od ujutru do uveče – opisuje Katarina i evocira uspomene na period kada je otpočela njena i Milanova veza. Ove godine slave pola decenije otkako su svojim emocijama dali šansu i od kada važe za jedan od najskladnijih parova na našoj javnoj sceni.

- Ne znamo tačan datum od kada smo počeli da se zabavljamo. Bio je početak četvrtog meseca, pa smo odlučili da godišnjicu slavimo 1. aprila jer nam se svideo taj datum. Nisam od onih koji vole velike proslave i oboje smo spontani, pa tako i slavimo – priča Katarina koja sa svojim suprugom želi da dobije još naslednika.

- Oboje želimo da imamo još dece, ali najgore je kada se takve stvari planiraju. I prve dve ćerke dobili smo neplanski. Želja mi je da imamo četvoro dece, ali sada smo više fokusirani na posao, a volela bih da upišem i master – kaže balerina koja se sa Milanom venčala pred matičarem samo nekoliko nedelja pre nego što je na svet došla njihova prva ćerkica. Tada nisu pravili veliku proslavu, ali odnedavno su dobili želju i za crkvenim venčanjem.

- Nismo ni hteli da se venčavamo, ali zbog pritiska porodica ipak smo popustili. Uz to, nismo želeli da nosimo različita prezimena. Nedavno smo planirali da tokom leta organizujemo crkveno venčanje na kojem bismo u isto vreme upriličili krštenje naših devojčica. Volela bih da obučem belu haljinu i organizujemo svadbenu ceremoniju za uži krug ljudi. Međutim, zbog moje stipendije, sve ćemo morati da prolongiramo do sledećeg proleća – zaključuje Katarina.

 

Piše: Ksenija Konić

 

 

makonda-tracker