Džejms Gandolfini: Odlazak genija mekog srca

0
Slavni glumac Džejms Gandolfini preminuo je u Rimu od posledica srčanog udara, a samo nekoliko sati pre tog kobnog trenutka, ništa nije ukazivalo na to da se ovaj umetnik pun volje za životom bližu svom kraju.
Džejms Gandolfini, Foto: Guliver
Džejms Gandolfini, Foto: Guliver

Omiljeni mafijaš mekog srca, Džejms Gandolfini, poznat po ulozi Tonija Soprana u hit seriji Porodica Soprano, preminuo je iznenada u Rimu u pedeset prvoj godini od posledica srčanog udara. Te kobne srede, devetnaestog juna, umetnik je lagodno šetao ulicama Rima, a posle večere uživao je u performansima uličnih zabavljača. Ništa nije nagoveštavalo da će nekoliko sati kasnije sve krenuti po zlu. 

- Kada su se vratili u hotel, otišao je u kupatilo i tamo se nešto dogodilo. Njegova sestra izjavila je da je bio živ dok su ga ambulantnim kolima prevozili u bolnicu - rekao je za Dejli mejl Gandolfinijev blizak prijatelj Majk Salivan.

- Uradili smo sve što je bilo u našoj moći. Masirali smo mu srce više od 40 minuta, ali kada smo videli da više nema ni moždane aktivnosti, morali smo da stanemo - izjavio je Klaudio Monini, šef urgentnog centra. Ova tragedija unesrećila je glumčevu porodicu i prijatelje, ali i mnoge obožavaoce njegovog rada. 

Inače, Džejms je u Italiji provodio odmor sa suprugom Deborom Lin, devetomesečnom ćerkom Lilijanom Rut, kao i sinom Majklom koga je dobio u prvom braku sa Marsi Vudarski koja je, čuvši za tragediju, došla prvim letom za Italiju kako bi pružila podršku svom nasledniku.

Slavni glumac planirao je da tokom predaha prisustvuje i Filmskom festivalu Taormina, ali i otputuje na Siciliju na smotru filma čemu se neizmerno radovao. Direktor ovog ostrvskog festivala Mario Sesti izrazio je veliko žaljenje povodom smrti glumca, pogotovo jer je bio uzbuđen zbog toga što će se vratiti svojim korenima na Siciliji, odakle potiču njegovi roditelji. I menadžeri pokojnog umetnika, Mark Armstrong i Nensi Sanders, nekoliko sati posle njegove smrti objavili su saopštenje u kojem su iskazali svoju tugu.

- Srca su nam puna bola i mnogo će nam nedostajati. Njegovi najmiliji i on godinama su bili deo naše porodice i svi smo u žalosti -  napisali  su oni, a u saopštenju televizijske mreže HBO navodi se da je Gandolfini dirnuo mnoge svojim humorom i toplinom, kao i da će svima nedostajati.

Podsećanja radi, Džejmsu Gandolfiniju svetsku slavu donela je uloga u seriji Porodica Soprano, iako kao dečak nije priželjkivao da postane glumac. Naime, rođen je i odrastao u Nju Džersiju gde je prevozio robu po lokalnim restoranima. Tek kada je napunio dvadeset pet godina, imao je debi na Brodveju u predstavi Tramvaj zvani želja, potom je igrao u horor filmu Šok, šok, šok, mada ga je publika zapamtila kao duhovitog mafijaša Tonija Soprana. Nakon njegove smrti, tvorac hit serije Dejvid Čejs nazvao je preminulog glumca genijem.

 - Svako ko ga je gledao, makar i u maloj ulozi, zna da je on bio genije. Veliki deo te genijalnosti ogledao se i u njegovim tužnim očima. Nije bilo uvek lako raditi s njim, ali bio je moj partner i brat - rekao je Čejs o svom saradniku i drugu, koji je odigrao trideset filmskih uloga, osvojio tri Emi nagrade, kao i Zlatni globus.

Piše: Ksenija Konić

TAGOVI: 123smrt
makonda-tracker