Nišvil: Klint Istvud će dobiti nagradu za promociju džez kulture

0
Na otvaranju ovogodišnjeg izdanja Nišvila, 15. avgusta, poznatom reditelju, glumcu i pasioniranom ljubitelju džeza Klintu Istvudu biće uručena specijalna nagrada za promociju džez kulture - statueta Cara Konstantina. U njegovu čast, na besplatnom Nišville Movi
Klint Istvud i Rej Čarls, foto promo
Klint Istvud i Rej Čarls, foto promo

Poziv Klintu Istvudu da bude specijalni gost festivala je upućen još početkom godine, a ukoliko on bude sprečen da dođe, nagradu će primiti njegov sin  Kajl, koji je kompozitor i džez kontrabasista i sa svojim bendom će nastupiti u okviru muzičkog programa festivala u Nišu.

Manje je poznato da slavni Klint Istvud  i komponuje, a kao klavirista izvodi i dobar deo muzike za svoje filmove, za šta je  dobio nekoliko značajnih nagrada. Septembra 2007. godine proglašen je počasnim doktorom Muzičkog koledža u Berkliju, a to priznanje, za koje kaže da mu je jedno od najznačajnijih u životu, uručeno mu je na Monterey jazz festivalu.

Osim spomenutih flimova Bird i Blues Piano na Nišville Movie stejdžu će biti prikazan i njegov rediteljski prvenac iz 1971. godine, Play Misty for me, u kojem Klint igra i glavnu ulogu - radijskog džez disk džokeja koga proganja opsesivna slušateljka koja ga zove svake noći i traži da joj pusti kompoziciju Misty Erola Garnera. Neke scene ovog filma snimljene su tokom održavanja Monterej džez festivala.

makonda-tracker