Mladi umetnici pozivaju na akciju Buđenje kulture

1
Organizacija Kulturni Element će u četvrtak 27. juna sa početkom u 18 časova u Knez Mihailovoj ulici, organizovati performans pod nazivom Buđenje kulture sa ciljem promocije kulture i kulturnih vrednosti. Kao podršku, svoje učešće su najavili i mladi umetnici

Kulturni Element je organizacija osnovana od strane grupe mladih i obrazovanih umenika, profesionalaca u oblasti kulture i umetnosti, okupljenih sa ciljem da vrate umetnost i kulturu na mesto koje im pripada.

Ciljevi organizacije su unapređivanje kulture i kulturne svesti, afirmacija umetnosti i ličnosti umetnika, edukacija građana, a posebno dece i omladine o značaju kulture, organizacija kulturno-umetničkih sadržaja, dokumentovanju i obnovi kulturno istorijskog nasleđa.
 
Performans započinje ispred Biblioteke grada Beograda, u Knez Mihajilovoj ulici, plesom dvoje baletskih igrača koji nose skiptar - simbol kulture. Pokretom podižu skiptar iz ništavila u visine, i kreću se dalje niz ulicu.

Na svakih petnaestak metara pridružuju im se kolege, muzičari, glumci, horisti, baletani, slikari, reditelji koji svi zajedno izvode muzičku numeru Buđenje kulture. Ceo performans je dakle, u pokretu. Za kraj performansa na Trgu republike skiptar će biti postavljen na vrh piramide napravljene on ljudskih figura. Učesnici su članovi baleta Narodnog pozorišta, šest muzičara sa Fakulteta muičke umetnosti iz Beograda i Kragujevca, devetoro solo pevača, ostali članovi Kulturnog Elementa, i brojne kolege umetnici.
 

TAGOVI: performans
makonda-tracker