Sonja Lapatanov: Sa Bondom na ti

4
U rezidenciji ambasadora Velike Britanije u Srbiji, obeležen je 87. službeni rođendan britanske kraljce Elizabete Druge. Najveću pažnju na prijemu privukao je slavni britanski glumac Pirs Brosnan, koji je igrao tajnog agenta 007 Džejmsa Bonda u četiri filma.
Pirs Brosnan i Sonja Lapatanov
Pirs Brosnan i Sonja Lapatanov

Pojava poznatog glumca izazvala je ogromno interesovanje među zvanicama i novinarima koji su ga sve vreme pratili u stopu.

Šarmantni Irac već je boravio u Beogradu-1989. godine kada je snimao film i TV seriju Put oko sveta za 80 dana, u kojoj je glumio lik Fileasa Foga. Koreograf u ovom projektu bila je naša poznata baletska umetnica Sonja Lapatanov. Te davne, 1989. godine, na probama i snimanjima, nisam posebnu pažnju obraćala na Pirsa, kao ni na Erika Ajdla, koji je igrao lik Paspartua, i već je bio poznat kao Pajtonovac iz čuvene serije Leteći cirkus Montija Pajtona. Zanimljiviji mi je bio Piter Justinov koji je već tada bio velika svetska zvezda, i čiji autogram i danas čuvam. Ovaj projekat je sa jugoslovenske strane radio Avala film i brojna ekipa, među njima Branislav Brana Srdić, Miodrag Stevanović, Petar Cvejić, Gordana Pavlović, Radoslav Mihajlović i mnogi drugi iskusni filmski delatnici. Snimali smo u klubu hotela Mažestik, koji na žalost više ne postoji, a učestvovali su baletski umetnici iz Narodnog pozorišta. U pauzama snimanja, kolege su praktikovale da se u kostimima iz epohe šetaju Knez Mihajlovom ulicom, što je nailazilo na simpatije prolaznika, od kojih su oni vremešniji mislili da se vratilo njihovo vreme. Bile su to lepe godine kada se mnogo radilo i snimalo i kada se znalo ko kosi, a ko vodu nosi. U projektima su tada učestvovali profesionalci i dokazani umetnici, što danas nije slučaj. Sistem vrednosti je opao, poslove rade uglavnom amateri i priučeni igrači i koreografi, što nikako nije dobro. Bilo nekad, sad se pripoveda.

U rezidenciji ambasadora Velike Britanije, iskoristila sam priliku da porazgovaram sa Pirsom, i da ga podsetim na našu saradnju. Nisam sigurna, da li me se setio, ali je delovalo kao da jeste. Uostalom, i da se nije setio, Pirs je džentlmen, i lepo vaspitan čovek, da bi to pokazao. Ipak, ispravila sam propust koji sam načinila pre 24. godine, da se sa njim fotografišem za uspomenu na našu saradnju, jer tada nisam ni slutila da će šarmantni Irac, postati svetska mega zvezda. No, nikad nije kasno, rekla nam je Sonja

makonda-tracker