Nikola Đuričko večeras na premijeri filma Svetski rat Z u Sava Centru

0
Film Svetski rat Z biće premijerno prikazan večeras u 20:30 časova u okviru Blockbuster revije u Sava Centru, a projekciji će prisustvovati i naš poznati glumac Nikola Đuričko koji je imao priliku da u ovom ostvarenju sarađuje rame uz rame sa svetskom zvezdom
Nikola Đuričko, foto: Luka Šarac
Nikola Đuričko, foto: Luka Šarac

Đuričko će pozdraviti publiku u Sava Centru pre početka projekcije, a izdavačka kuća Paladin izdala je istoimenu knjigu i svi zainteresovani posetioci će imati priliku da je u toku večeri kupe u holu Sava Centra.

Ljubitelji 3D projekcija će imati priliku da pogledaju Svetski rat Z u ovoj tehnici istog dana u bioskopima Cineplexx u terminu od 22 sata, kao i u bioskopu Takvud, u terminu od 23 časa.

Priča Svetski rat Z je nastala kao post-apokaliptična horor novela Maksa Bruksa, pod nazivom Svetski rat Z: Usmeno predanje o ratu protiv zombija. Pripovedana u prvom licu, predstavlja lične osvrte na rat onih koji su u njemu učestvovali. Producenti filma, Bred Pit, Dede Gardner i Džeremi Klajner pročitali su knjigu i bili su oduševljeni. 

Bred Pit je Džeri Lejn, bivši islednik za Ujedinjene nacije. Bio je na najopasnijim mestima na svetu, u Ruandi, u Bosni... Povukao se da bi živeo u miru sa porodicom. Međutim, kada dođe do epidemije, kontaktira ga bivši poslodavac, jer smatra da je on jedini čovek za taj posao. Džeri Lejn pokušava da pronađe nultog pacijenta i mesto odakle zaraza potiče i to je okosnica radnje filma. Džeri nije tipičan junak. On donosi presudne odluke u trenutku. Za ovaj posao je izabran jer ima jedinstvenu sposobnost da preživi stravične opasnosti. Ipak, nije uživao u takvom životu i zato se i povukao iz službe u UN. On ne može da leti, ne može da prebije par zlikovaca. Nema super-moći. On je tata i mora da se pobrine da mu porodica bude bezbedna. Zato se vraća svom nekadašnjem poslu, gde će se osloniti na svoj intelekt, instinkte i iskustvo.

- Pre pet godina nisam znao baš ništa o zombijima. Sada sebe smatram stručnjakom. Maks Bruks je najezdu zombija predstavio kao globalnu pandemiju, koja se širi u mnogome kao virus sars. Šta se dešava kada izmakne kontroli? Šta kada postane beskorisno sve što sada smatramo neizostavnim, kada se uruše sve strukture moći i društvene norme? Kako ćemo opstati? Mi smo uvereni da je ova kniga u tom pogledu relevantna i uverljiva, bez obzira što je u pitanju zombi žanr - kaže Bred Pit koga je na početku privuklo to što je film pun akcije i trke s vremenom.

- Jesu ti zombiji zaista strašni, ali ovaj film svakako funkcioniše na više nivoa. Ali pre svega, imamo zabavan letnji hit, nešto što sam hteo da podarim mojim sinovima.

Reditelj Mark Forster se u potpunosti slagao sa namerom da se radnja filma smesti u stvaran svet, onaj u kome se sve to može dogoditi bilo kome od nas.

- Za mene su filmovi o zombijima fascinantni, zato što su bili popularni tokom sedamdesetih, u vreme nesigurnosti i previranja u društvu. Sada, kada smo ponovo u vremenima promena i skepticizma, zombiji su opet tu. Oni su svojevrsna metafora za društvo u kojem vlada ovolika nesvesnost. Ovo je naš svet u ogledalu - kaže Mark.

- Zombiji se javljaju svuda. Ima ih u marketinškim kampanjama. Pokret Okupiraj Vol strit nas je podsetio na dobar deo zombi mitologije, i to s uspehom. Serija The Walking Dead je jedna od najgledanijih na kablovskim televizijama. Mislim da je to zbog svega što nam se dešava. Ljudi su vezani za svoje ekrane, monitore, sa slušalicama u ušima... U suštini, oni hodaju okolo kao zombiji, jer gotovo da nema više nikakve interakcije među ljudskim bićima. Što se mene tiče, Svetski rat Z je snažan, stvaran i zabavan film. Epski, strašan...- dodaje Mark Forster i na kraju kaže:

- Ne bih ovo nazvao filmom o zombijima. Oni su tu samo da iniciraju svetsku apokalipsu, a film je o nama i o tome kako ćemo preživeti u takvim okolnostima.

 

 

 

 

makonda-tracker