Vlade Divac: Svašta nas je snašlo u Srbiji

0
Sportska zvezda Vlade Divac u maju je dva puta završio u bolnici zbog unutrašnjeg krvarenja, a njegova supruga Snežana posle brojnih nedaća otkriva kako je on trenutno na kućnom lečenju i da se uspešno oporavlja
Vlade Divac, foto: Luka Šarac
Vlade Divac, foto: Luka Šarac

Sve i da nismo upućeni u aktivnosti humanitarne organizacije na čijem su čelu sportska zvezda Vlade Divac (45) i njegova supruga Snežana (45), kad god neko od nas napušta Beograd ili u njega dolazi, već na aerodromu uočava brojne kutije za prikupljanje pomoći najugroženijima sa potpisom Fondacija Snežana i Vlade Divac. Kad priđemo bliže gradu, dašak humanosti nije toliko uočljiv, ali neretko, kada otvorimo novine, imamo priliku da pročitamo kako je predsednik Olimpijskog komiteta Srbije uz podršku pojedinih organizacija obnovio još jedan gradski vrtić. Tako je bilo i sredinom aprila kada su mališani iz vaspitne ustanove Duga na Zvezdari dobili novu infrastrukturu i knjige, a Divac je tom prilikom poručio kako je naredni period rezervisan za nastavak obnavljanja prestoničkih vrtića. Međutim, početkom maja zdravstveni problem omeo je slavnog košarkaša u namerama da nastavi svoje aktivnosti. Kada ste heroj nacije i idol brojnih generacija, onda svaki vaš problem prevazilazi okvire privatnosti, pa je vest da je Vlade Divac završio u bolnici zbog problema sa čirom šokirala javnost. Nekadašnji NBA superstar 9. maja požalio se na bolove u stomaku, a ubrzo nakon toga otišao je na pregled u bolnicu. Lekarski tim mu je propisao terapiju, a Divac je nekoliko dana bio hospitalizovan. U medicinskim krugovima obično kažu da se problemi sa čirom javljaju onda kada trpimo i potiskujemo ono što nas muči, a nešto slično potvrdila je i supruga čuvenog košarkaškog centra.

- Imao je unutrašnje krvarenje. Svako od nas ima neki prag i kada ga pređemo, moramo da puknemo.

Mislim da je na kraju i dobro sve što se desilo jer sam strahovala kako je reč o problemima sa srcem. S obzirom na to šta nas je sve snašlo tokom života u Srbiji, nije ni čudo što se ovo desilo. Moj suprug dobija reči podrške od prijatelja i ljudi širom sveta koji ga cene i poštuju - otkrila je Snežana Divac u izjavi za televiziju HighOneHD, što su bile prve zvanične informacije o Divčevom zdravstvenom stanju, nakon čega se dnevnim novinama obratio i direktor Kliničkog centra Srbije doktor Miljko Ristić.

- Divac je pušten sa intenzivne nege i vraćen u sobu u kojoj je bio pre nego što mu se stanje pogoršalo. Za njegov zdravstveni problem karakteristično je da stanje ide gore-dole, a ovakva vrsta problema ne završava se operacijom - rekao je tada lekar, da bi se Vlade nedugo nakon toga vratio u svoj beogradski stan, gde su ga čekali sin Mateja (19) i ćerka Petra (15), dok je njegov najstariji naslednik Luka (22) u Americi gde pokušava da izgradi sportski karijeru. Njegova supruga Snežana je za to vreme kao način da se obrati javnosti, ali i da svim prijateljima zahvali na pomoći i podršci izabrala društvenu mrežu Twitter.

- Hvala svima, iz svih krajeva sveta, na podršci i ponuđenoj pomoći. Znači mnogo - pisala je na Twitteru, a samo nedelju dana nakon ove poruke, sve njene Twitter pratioce nanovo je dočekala loša vest budući da je Vlade, nakon što je ponovo prokrvario, opet hospitalizovan.

- Vlade je opet prokrvario, opet bolnica. Jutros opet advokati, pa onda odoh po bolnicama. Znači, uobičajen dan za našu porodicu u Srbiji - napisala je Snežana, dok je njen suprug nakon kratke lekarske intervencije i ovaj put pušten na kućno lečenje. Supruga sportske legende i prvog čoveka Olimpijskog komiteta osvrnula se i na to koliko je zadovoljna načinom na koji je domaće zdravstvo reagovalo na problem njenog muža.

- Hvala svima iz Urgentnog centra što su svojom profesionalnošću i negom spasili Vladi život. I svim donatorima krvi! ’Ajde malo da dišemo, molim - napisala je pre nekoliko dana na popularnoj društvenoj mreži Twitter, dok je sportski as trenutno na kućnom lečenju i uspešno se oporavlja.

 

Stefan Tošović

 

 

makonda-tracker