Darko Kovačević - Moje srce kuca za porodicu

1
Mesec i po dana nakon operacije na srcu koja mu je u poslednjem trenutku spasla život, fudbaler Darko Kovačević priča o potresnom suočavanju sa bolešću i kaže kako mu je volju da preživi dala ljubav prema supruzi i deci
foto: privatna arhiva
foto: privatna arhiva

Iako se obično smatra da je najgore što može da se dogodi profesionalnom sportisti fizička povreda koja mu onemogućava treniranje, bivši fudbalski reprezantativac Darko Kovačević na svojoj koži osetio je da postoji i nešto strašnije od toga. Kada se pre mesec i po dana, po ustaljenom dnevnom rasporedu, u svlačionici grčkog Olimpijakosa za koji već igra godinama spremao za trening, klupski lekari su požurili da ga spreče da izađe na teren. Razlog su bili njegovi zdravstveni rezultati koji su pokazivali suženje glavne srčane arterije od čak devedeset odsto, što je značilo da ovom sportisti svakog trenutka preti opasnost od infarkta.


- Kada mi je saopšteno da hitno moram na operaciju, doživeo sam šok. Zbog opasnosti od ishoda, uplašio sam se za sopstveni život – počinje svoju ispovest nekadašnji golgeter Crvene zvezde. - Nikada nisam imao zdravstvenih problema, a kao i svaki profesionalni sportista, podvrgnut sam čestim pregledima i testovima fizičke izdržljivosti. Međutim, nasledni faktor i povišena hipertenzija bili su dovoljni razlozi da uradim i neke neuobičajene preglede. Tokom poslednje analize dijagnostikovano mi je predinfarktno stanje. Imao sam veliku sreću zbog toga što je moj problem otkriven na vreme – priča Darko.


Dramatičnu situaciju mediji su odmah povezali sa činjenicom da su slični srčani problemi uzrokovali preranu smrt Darkovog oca i brata. Prisustvo voljene životne saputnice u postoperativnom periodu značilo je i ubrzani oporavak za tridesetšestogodišnjeg fudbalera.


- Danijela je uvek uz mene. Iako je putovala sa mnom u Španiju, dogovorili smo se da ne bude u operacionoj sali. Njena podrška mi je sve u životu, kako u dobru, tako i kada krene po zlu. Ona mi daje snagu, volju i moć da pobedim i prevaziđem svaku prepreku, a ćerka i sin i ovog puta bili su mi motiv da ustanem i krenem dalje.


Posle mučnog životnog iskušenja, pred Darkom su nove velike odluke. Godine provedene u fudbalu ispunio je sa više od dve stotine golova, a sada je u situaciji da treba da zaboravi na sport koji obožava.

- Najgore je prošlo i sada se osećam odlično. Sve je isto, osim što sada utakmice gledam iz publike. Dobio sam adekvatne lekove i pošto sam inače vrlo disciplinovan, mislim da za mene nema problema. Još je rano za velike odluke jer sam suviše srećan da bih razmišljao šta dalje. Znam samo da fudbal za mene nikada neće biti zatvoreno poglavlje – zaključuje Darko.

makonda-tracker