Dragana Litričin - Dunić: Porodica je svetinja koja se čuva

0
Novinarka i autorka knjige Priče iz plavog kruga, Dragana Litričin – Dunić, otkriva šta je tajna uspeha njenog braka sa glumcem Aleksandrom Dunićem
Dragana Litričin - Dunić Foto: Vladimir Šporčić
Dragana Litričin - Dunić Foto: Vladimir Šporčić

Unutar zidova ušuškanog porodičnog gnezda koje deli sa glumcem Aleksandrom Dunićem (46) i njihovim sinom Dušanom (12), novinarka i književnica Dragana Litričin – Dunić (40) iznedrila je knjigu koja je već zapala za oko domaćoj kulturnoj javnosti. Toplina skladnog odnosa koji neguje sa suprugom, doprineli su da Dragana s lakoćom ispiše na desetine stranica čiju sadržinu čine intervjui koje je uradila sa istaknutim ličnostima srpske kulture.

- Želeći da sačuvam od zaborava razmišljanja istaknutih ličnosti srpske kulture o zanimljivim životnim temama poput ljubavi, smrti, života i smislu postojanja, objavila sam knjigu. Jedan razgovor sa Stevom Žigonom 2003. godine emitovan u Beogradskoj hronici i objavljen u časopisu za književnost pod nazivom Umetnost se bori za život, inspirisao me je da napišem Priče iz plavog kruga predstavljene u Vukovoj zadužbini na Svetski dan knjige – počinje razgovor za Story supruga čuvenog zavodnika doktora Popca iz serije Srećni ljudi.                

- Radeći kao autor i voditelj emisije Ličnosti i svetovi na TV Novi Sad, potom kao novinar časopisa Duga, a zatim Beogradskog i Jutarnjeg programa na RTS-u, imala sam prilike da se bavim novinarstvom u oblasti književnosti i kulture koja me je najviše zanimala. Izdvojila sam samo dvadeset ličnosti jer poenta priče s njima ima snagu suštinskih životnih poruka koje sam želela da podelim sa čitaocima. U knjizi su intervjui sa Dejanom Medakovićem, Vladetom Jerotićem, Matijom Bećkovićem, Svetlanom Velmar Janković, Milovanom Vitezovićem, Ivanom Žigon, Svetislavom Božićem, vladikom Porfirijem, Jadrankom Jovanović – nabraja Dragana i dočarava reakcije svog supruga, kao i njihovog sina na knjigu koju je napisala.

- Na prоmociji knjige, u kojoj su učestvovali prof. dr Mišo Kulić, Marija Miljević Rajšić, Ivana Žigon, potom Milovan Vitezović koji je svojim prisustvom podržao Priče iz plavog kruga, bio je  i glumac  Aleksandar Dunić  koji je pročitao odlomke iz zbirke predstavljajući je publici. Potom je više kao čitalac a manje kao moj suprug, rekao da je to zanimljiva, inspirativna i edukativna knjiga. Budući da je to i zajednička ocena mojih recenzenata i akademika Dejana Medakovića koji je 2001. godine izrazito pohvalno govorio o meni kao novinaru i prvom izdanju moje knjige intervjua pod  nazivom Plavi krug,  može se zaključiti da je suprug u toj oceni bio objektivan. Kada je reč o mom sinu Dušanu, kojem sam i posvetila  knjigu kao mojoj zvezdi u beskrajnom plavom krugu, njega je  predstavila  Ivana Žigon kao jednog od najmlađih članova Društva srpsko-ruskog prijateljstva, čiji je ona predsednik. Moj sin  recitovao je Puškinove stihove na ruskom, što čini i u ime svoje škole na raznim svečanostima. S obzirom na to da je dvanaestogodišnji dečak, rano je za njegove ocene, dovoljan je poljubac za mamu – iskreno kaže autorka novog romana koja je tokom godina provedenih sa suprugom jasno spoznala šta je ključ uspeha njihove bračne zajednice.

- Svojevremeno je Aleksandar dao intervju za Story u kojem je opisao način na koji smo se upoznali. Dakle, on je bio verni gledalac moje emisije iz kulture Ličnosti i svetovi i samim tim jasno je da su nam i interesovanja slična. Pri tom, svetovi dramske umetnosti i književnosti su kompatibilni, tako da nismo dva sveta. Ali, ključ naše bračne zajednice jeste posvećenost porodici, to je svetinja koja se čuva uprkos svemu – kaže Dragana. Rešeni da im skladni porodični odnosi budu zvezda vodilja u turbulentnoj svakodnevici, Dunići su uspostavili jasne postulate u vaspitavanju sina koji je uveliko na pragu puberteta.

- Dete je centar našeg sveta. Trudimo se da ga vaspitamo tako da postane dobar čovek. Učimo ga plemenitosti, humanosti, hrabrosti, ali i da živi po ovim već pomalo zaboravljenim vrlinama u današnje vreme. Ne verujem u lažne vrednosti novog doba, kao ni u brz, lak i nezaslužen uspeh. Verujem samo u najviše ljudske vrednosti koje će, ipak, pobediti u svakom vremenu. Istina je uvek jača od laži, dobrota od zla, svetlost od tame, ljubav od mržnje, pravda od nepravde, a vreme kao najbolji sudija pokazaće da je bolji svet moguć jedino ako postanemo bolji ljudi. A to znači i da, uprkos trenutnoj sumornoj stvarnosti, vaspitavamo decu da veruju u ideale – zaključuje Dragana koja trenutno priprema  autorsku emisiju Poenta.

Nikola Rumenić

makonda-tracker