Mile Kekin: Čoveku nikad nije dosta

0
Pevač grupe Hladno pivo, uspešan naturščik i diplomirani profesor Mile Kekin, imao je traumatičnu mladost nakon smrti oba roditelja, izmenjao je države i gradove da bi sreću na kraju pronašao pored supruge Ivane i njihovo dvoje dece
Mile Kekin, foto: Story press
Mile Kekin, foto: Story press

Zagrebački sastav Hladno pivo odavno je prevazišao granice grada i zemlje iz koje potiče kada je njegova popularnost u pitanju. Zašto da se ograničimo na četiri i po miliona fanova kad s onima iz drugih zemalja možemo da imamo mnogo više – objašnjava frontmen Mile Kekin (42). Ovog čoveka publika je zavolela zbog muzike koju pravi, ali obožava ga i zbog izvanredno odigrane uloge erotomana Saše u seriji Bitange i princeze koja se trenutno emituje na Studiju B. Saši i meni je zajednička ljubav prema lepšem polu, ali i prema erotici, životu... Razlikujemo se po tome što je on sve vreme nesiguran – govori Kekin i priseća se svojih odlazaka u videoteke i eroteke.

- Bilo je zanimljivih odlazaka. Obavezno je dolazilo do prevrtanje očima i naglašenog izgovaranja: Vaš ćošak je onaj tamo gospodine! Jako mi je žao što video-klubovi izumiru jer su imali svoju draž – priča Mile i kroz grleni smeh slaže se da je njegovoj supruzi Ivani, s kojom ima dvoje dece, sina Vita (6) i ćerku Mišom (1), laknulo.

- Kada postaneš roditelj, kreneš više da razmišljaš o budućnosti i tome kako će izgleda svet tvoje dece – kaže muzičar koji je po zanimanju diplomirani profesor nemačkog i engleskog jezika.

- Nakon srednje škole odlučio sam da upišem fakultet, a nekako sam uspeo i da ga završim. Već na prvoj godini osnovali smo bend, ali uvek sam mislio da ću raditi u školi i svirati u slobodno vreme. Dok smo snimali album Šamar, dogovorili smo se da damo otkaze na svoje normalne poslove i počnemo da živimo od svirke. Radio sam u školi stranih jezika gde sam predavao nemački i engleski deci i odraslima. Bilo je smešno kad me na televiziji vide u ulozi erotomana, kao lika koji se poliva pivom na bini, a onda u ulozi profesora. Bilo je smeha, ali lako sam ih vraćao u normalu. Imam prodoran glas tako da niko ne može da priča kad ja govorim – na duhovit način opisuje Kekin svoje profesorske dane i ističe kako povremeno zna da bude i ne tako preterano simpatičan.

- Svi mi imamo više pravih ja. Ponekad je ono mali vesnik groma, a drugi put širokogrudna i blaga osoba. Znam da budem besan kao bič božji, ali pokušavam da se oslobodim toga – priča Mile koji je svoje detinjstvo proveo u Nemačkoj.

- Živeo sam u jednom malom industrijskom selu, provodio sam puno vremena napolju, dosta smo se igrali. Bilo je to lepo detinjstvo. Nisam proveo mnogo vremena sa roditeljima koji su stalno radili, pre podne, popodne... Želeli su da zarade mnogo novca, pa da se posle nekih pet godine vrate u Jugoslaviju. Ali, kako to obično biva, čoveku nikad nije dosta, tako da su ostali i umrli u Nemačkoj – iskren je muzičar koji je u petnaestoj godini izgubio oba roditelja.

- Iz toga je proizišlo mnogo trauma, takvo iskustvo čoveka uzdrma, pa mora brže da odraste. Veliki životni lomovi teraju te na promenu i ja sam već sa petnaest godina bio dosta zreo. Nisam imao priliku da baš dugo uživam u nekom ušuškanom životu – kaže pevač Hladnog piva koji se iz Nemačke posle smrti roditelja preselio u Bosnu.

- Proveo sam dve godine kod rodbine koja je živela u Tuzli, a potom se početkom srednje škole preselio u Zagreb i tu ostao – govori Kekin i ističe da, kao i većina njegovih sugrađana, povremeno mašta o istim stvarima. Svake sedmice želim da odem odavde. Svaki stanovnik ovih prostora bar jednom nedeljno mašta o tome. Ovom problematikom bavi se i nova pesma Na ovim prostorima.

- Pesma je nastala pre nekoliko meseci, neuobičajeno brzo za Hladno pivo. Proistekla je iz moje potrebe da našim Evropljanima, koji nas uskoro primaju u svoje naručje, objasnim ko smo mi zapravo i kakvi smo mi to ljudi, da opišem sve lepe i ružne strane našeg mentaliteta. I moje mišljenje o ovim prostorima veoma je blizu teksta pesme. Stanovnike Balkana karakterišu ekstremna osećanja, jaka ljubav i agresija u kombinaciji. Za nas je nemoguće reći da smo rezervisani. Kao pojedinac ne možeš da se do kraja odupreš mentalitetu nekog naroda i za mene kažu da sam poprimio dozu nemačke discipline – opisao je muzičar i osvrnuo se i na pesmu Pravo ja koja je doživela veliki uspeh.

- Pesma je nastala nakon teksta novinara Ace Tomića koji je u jednoj kolumni koja se zvala Pravo ja - ključ u ruke pisao o raznoraznim tečajevima o samospoznaji, da put do sreće vodi kroz upoznavanje sebe, svog ja. Nazvao sam ga istog trenutka i rekao mu da neću stati dok ne napišem pesmu o tome – kaže Mile koji svoju muziku uglavnom pravi u noćnim satima.

- Ranije vreme nije bilo važno, ali sada kada imam dvoje dece, onda moram da obraćam pažnju. Sada uglavnom radim noću, kad svi spavaju i tiho prebirem po gitari. Naravno, morao sam da naučim i da pričam tiše – zaključuje frontmen benda Hladno pivo koje je beogradska publika slušala 27. maja 2013. kao predgrupu sastavu Green Day u okviru koncertnog spektakla Calling 2013. ispod bedema Beogradske tvrđave.

Moni Marković

 

 

 

 

 

 

makonda-tracker