Berguzar Korel i Halit Ergenč protestuju na ulicama Istanbula

0
Bračni i glumački par Halit Ergenč i Berguzar Korel priključili su se protestima protiv tiranije premijera Redžepa Tajipa Erdogana
Berguzar Korel i Halit Ergenč, Foto: ensonhaber.com
Berguzar Korel i Halit Ergenč, Foto: ensonhaber.com

U nemirima u glavnom gardu Turske, Istanbulu, učestvuju i supružnici Halit Ergenč i Berguzar Korel. Na demonstracijama protiv tiranije konzervativnog premijera Redžepa Tajipa Erdogana, u središte turske metropole stigli su peške s obzirom na to da su gotovo sve ulice u gradu blokirane. A kako su ih snage reda zasipale suzavcima, na lica su stavili maske i marame.

- Dole vlada, dole premijer, dole tiranija – vikao je na sav glas glavni glumac popularne turske serije Sulejman Veličanstveni dok je sa sugrađanima marširao centrom Istanbula.

Protest je počeo u ponedeljak  24. maja zbog najave rušenja oko šest stotina stabala u parku Gezi u središtu Istanbula kako bi se na njihovom mestu gradio trgovački centar, a vrlo brzo se proširio na čitavu Tursku i prerastao u rat protiv vladajuće garniture. Hiljade protestanata završilo je u pritvoru, a nekoliko stotina ih je stradalo u nemirima. Iako su vlasti pokušale da ograniče pristup internetu, velike akcije otpora organiziovale su se i na društvenim mrežama.

makonda-tracker