Emir Kusturica and The No Smoking Orchestra 7. juna ispred Skupštine grada Beograda

0
Popularni reditelj i muzičar nastupiće sa svojim bendom u okviru manifestacije Dani Praga u Beogradu kao gost Češkog narodnog simfonijskog orkestra.
Emir Kusturica, foto: Vladimir Šporčić
Emir Kusturica, foto: Vladimir Šporčić

Festival Dani Praga u Beogradu, kroz pripremljeni kulturno-umetnički program, slavi prijateljstvo između ova dva grada.

Kroz reviju filmova jednog od najznačajnijih reditelja današnjice, Jiržija Mencela, susrešćete se sa čehoslovenskim novim talasom (poznatom i kao čudo češke kinematografije), koji je kao takav, jedan od najznačajnijih pokreta u svetskoj istoriji filma. Pored toga, Dom omladine Beograda će vas, kroz projekciju pet filmova ovog oskarovca, dočekati jedinstvenim duhom češkog naroda, od 8. do 10. juna, 2013. godine.

Skadarlija je po svojoj strukturi i boemskim kafanama oduvek podsećala na praške Staromjestke namjesti. Ako se desi da u periodu od 6. do 20. juna prošetate do Kuće Đure Jakšića, odškrinućete vrata izložbe fotografija Muzički Prag poznatog češkog fotografa Jiržija Všetečke koje će Vam preneti atmosferu glavnoga grada Bohemije, ali i Češke Republike.

Poseban poklon za sve Beograđane koji su raspoloženi da u promenadi prođu pored Skupštine grada i uživaju u odličnom koncertu: u muzičkom programu će se predstaviti proslavljeni Češki narodni simfonijski orkestar sa selekcijom najpoznatijih tema iz filmova.

 

Koncertna svetkovina na otvorenom će posebno biti ulepšana gostovanjem naše poznate etno grupe Vrelo, koja će sa ovim orkestrom interpretirati kompoziciju Kosa iz istoimenom filma Miloša Formana.

Ovo izuzetno veče će se nastaviti uz specijalno učešće našeg najpoznatijeg praškog đaka Emira Kusturice i sastava The No Smoking Orchestra koji će sa gostima iz Češke izvesti nekoliko numera iz opere Dom za vešanje.

 

 

makonda-tracker