Anđelina Džoli: Nisam htela da živim u strahu

0
Plašeći se da će je slomiti kancer, bolest za koju ima genetske predispozicije, a od koje je posle decenije mučenja umrla njena majka, glumica Anđelina Džoli podvrgla se odstranjivanju obe dojke
Anđelina Džoli, Foto:Guliver
Anđelina Džoli, Foto:Guliver

Slavna glumica, supruga i majka šestoro dece Anđelina Džoli (37), odlučila je da se podvrgne dvostrukoj mastektomiji zbog genetske predispozicije da dobije rak. Informaciju koja je odjeknula širom sveta dala je lično umetnica u autorskom tekstu pod nazivom Moj medicinski izbor u Njujork tajmsu i naglasila kako su joj lekari 27. aprila 2013. godine odstranili obe dojke. Iako je sasvim zdrava, glumica kaže kako je saznala da je nosilac BRCA1 gena za rak i da ima 87 odsto šanse da oboli od tumora dojke, a proces mastektomije, kako je istakla, trajao je tri meseca u potpunoj tajnosti.

- Želim da ohrabrim sve žene, naročito ukoliko imaju porodičnu istoriju karcinoma jajnika ili dojke, da traže informacije i lekare koji im mogu pomoći da naprave lični izbor - napisala je glumica u svom pismu.

Poznato je da je njena majka Maršelin Bertran preminula u 57. godini od raka jajnika, pa je Džolijeva po svaku cenu želela da otkloni rizik da oboli od raka dojke ili jajnika.

- Moja majka borila se sa kancerom skoro deceniju i umrla je u 56. godini. Izdržala je toliko da upozna svoje prvo unuče i da ga drži u naručju, ali ostala moja deca nikada neće imati priliku da je upoznaju. Često sam sa decom pričala o mojoj mami i pokušavala sam da im objasnim bolest koja ju je odvojila od nas. Ona su me stalno pitala da li bi to moglo i meni da se desi, a ja sam im govorila kako ne treba da brinu. Istina je, međutim, da imam faličan BRCA1 gen, što drastično uvećava rizik od obolevanja. Moji doktori procenili su kako imam 87 odsto šansi da dobijem rak dojke i 50 odsto mogućnosti za rak jajnika, iako je taj rizik kod svake žene drugačiji. Kada sam saznala da je to moja realnost, rešila sam da time što ću odstraniti obe dojke učinim nešto i smanjim rizik što više mogu. Počela sam od grudi jer je mogućnost za dobijanje takvog tumora veća od one za rak jajnika, a i operacija je složenija. Taj proces započeo je 2. februara, a dve nedelje kasnije imala sam operaciju tokom koje su mi odstranjene dojke.

Kada sam se probudila, sve mi je ličilo na scenu iz naučnofantastičnog filma, ali nekoliko dana kasnije mogla sam da se vratim normalnom životu - rekla je Anđelina kojoj su tokom devet nedelja oporavka najveća podrška bili suprug Bred Pit (49) i deca Medoks (11), Zahara (7), i Paks (9) kao i biološka ćerkica Šajlo (6) i blizanci Noks (4) i Vivijen (4). Nakon zahvata, glumici su ugrađeni silikonski implantati, a tri meseca kasnije lekari su ustanovili kako je opasnost za dobijanje raka sada manja od pet odsto.

- Deca vide moje male ožiljke i to je to. Za njih sam ona ista mama. Učinila bih sve da budem  sa svojim mališanima što duže mogu. Srećna sam što imam partnera punog ljubavi i podrške kao što je Bred Pit. On je bio uz mene svakog minuta tokom operacije. Uspeli smo da se smejemo zajedno. Znali smo kako je to prava odluka za našu porodicu i da će nas još više zbližiti. I jeste - istakla je glumica i navela kako ne misli da je operacija umanjila njenu ženstvenost te da se oseća veoma moćnom.

 

Priredila: Ksenija Konić

 

makonda-tracker