Sutra počinje Mikser festival

0
U utorak. 28. maja počinje peti, jubilarni Mikser, veliki regionalni festival kreativnosti i inovacija, koji će trajati do drugog juna i to u beogradskoj četvrti Savamala, čija su svakodnevica i budući razvoj protkani kroz sve festivalske programe.
Mikser festival, foto promo
Mikser festival, foto promo

Tranzit kao krovna tema festivala, inspirisala je ključne programske segmente - postavku vizuelne umetnosti Kustosiranje: Doživljaj u pokretu, izložbu čiji su radovi dobijeni na konkursu za dizajnere Ghost Project: Dizajn u tranziciji, Mikser razgovore- predavanja, debate, radionice, edukativni program Obrazovanje u tranziciji.

Prvog dana festivala od 16 časova u Mikser House-u startuju kreativne radionice za decu, a od 17 sati i Mikser razgovori - predavanja, debate, panel diskusije otvorene za javnost, u kojima će tokom šest dana učestvovati gotovo 50 istaknutih pojedinaca iz različitih oblasti. Tema prvog panela Novi urbanizam: Kako razvijati Savamalu? svojevrstan je vodič kroz ključne programe festivala, jer se na multidisciplinaran način bavi samom temom - Tranzit.

Velika žurka povodom otvaranja počinje u 21 čas u Mikser House-u, a prvi će nastupiti uzbudljivi slovenački džez sastav Kar Češ Brass Bend. Zatim slede Jazzveze i DJ Jazzmate. Na Tuborg Depo Stage-u u Travničkoj ulici nastupaju  Straight Mickey and the Boys, Nežni Dalibor i Obojeni program. Na trećoj muzičkoj bini, Converse Get Dirty, na uglu Mostarske i Braće Krsmanovića, nastupiće mladi bendovi Ego iz Niša, Pop Star iz Beograda i Quarterbuzz iz Beograda.

U G12HUB se odvija program Obrazovanje u tranziciji, koji će kroz radionice, predavanja i izložbe prikazati presek alternativnih načina obrazovanja. U istom prostoru će deset mladih umetnika iz Srbije oslikavati frižidere u okviru programa Red Bull Curates. Nakon Mikser festivala radovi će biti izloženi u galerijama i klubovima Savamale.

U Travničkoj ulici se u 17 sati otvara Mikser Bazar, koji će predstaviti: proizvode kreativaca koji se bave dizajnom rukotvorina, nakita, odeće i obuće, second hand i vintage kolekcionara, kao i proivođača dizajnirane hrane, pića i delikatesa.

Od stalnih postavki posetioce očekuje izložba Balkan Design Expo, koja će biti otvorena svakog dana od deset časova ujutru do dva sata nakon ponoći u Mikser House-u. Postavka ima za cilj prezentaciju, afirmaciju i razvoj regionalne dizajn scene - inovativnih i kvalitetnih dizajnera, brendova i proizvoda. U istom prostoru se nalazi i projekat Novo mapiranje grada, koji na interaktivan način novim medijima prenosi nasleđene priče, predstavljajući Beograd kao mozaičan, zavodljiv i nesvakidašnji narativ, kao i literarna radionica Čitaš mi, čitam ti (svakog dana od 18 do 20 časova).

U Mikser House-u, ljubitelji kuvanja će uživati u svojevrsnoj lifestyle kulinarskoj laboratoriji Gorenje IQook Lab, a za one koji prate nove tehnologije tu je kutak pod nazivom Sredstva transformacije by Samsung i video maping Miška Nećaka Vremenska mašina by Imlek.

Svakog dana od 18 časova do 4 ujutru otvorena je postavka na kamionima Kustosiranje: Doživljaj u pokretu, a vođenja kroz izložbu su od 19 do 20 časova. U istom ambijentu  se od 17 časova odvija i ulična radionica Otvoreni urbanizam, koju realizuje Jug Cerović i grupa Imamo Plan, a na ulicama Savamale vas očekuju i brojni drugi sadržaji.

U zgradi Beogradske zadruge (Geozavod), svakog dana od 17 časova do ponoći otvorene su izložbe: Mikserova međunarodna smotra industrijskog dizajna Ghost Project: Dizajn u tranziciji, Ministry of Pleasure, Public Room, Skoplje i Extra Ordinary Design, Hrvatskog dizajnerskog društva. U Depo magaciju (Travnička 3) svi posetioci Miksera imaće priliku da pogledaju postavku o džins revoluciji Elle & Levi’s Jeans Revolution.     

Radno vreme festivala radnim danima je od 17 časova do 4 ujutru, a vikendom se savamalske kapije otvaraju u 12 časova. Mikser House, centralno mesto manifestacije radi već od 10 ujutru, pa posetioce i u prepodnevnim časovima očekuju raznovrsni sadržaji tokom šest festivalskih dana. Svi festivalski sadržaji su besplatni.

makonda-tracker