MOMO KAPOR - Vitez koji pobeđuje i smrt

0
Vrhunski pisac, slikar i novinar Momčilo - Momo Kapor priseća se druženja s nedavno preminulom glumicom Sonjom Savić, govori o svojoj teškoj bolesti i otkriva šta je sve bio spreman da uradi kako bi stigao do cilja
foto: Luka Šarac
foto: Luka Šarac

Jedan od najvećih savremenih mislilaca s balkanskih prostora, Momčilo - Momo Kapor, poseduje životno iskustvo na kome bi mu mnogi pozavideli. Susretao se s mnogim ličnostima i sticao prijateljstva kako s jedne, tako i s druge strane zakona. Nemirnog duha, od najranijih dana uživao je u svemu što je lepo, a najviše u zanimljivom provodu u nekoj od svojih omiljenih kafana širom sveta s prijateljima koji su mu oduvek bili kao porodica. Večiti optimista Momo Kapor bio je na rubu raznih iskušenja, ali sa svima je na kraju uspeo da dobije bitku. Opake bolesti, koja je pre četiri godine pretila da ga slomi, sada se seća samo kroz maglu. 

- Kada se čovek probudi, a ništa ga ne boli, onda je sigurno umro. Imao sam veoma opasan tumor na grlu i ovdašnji specijalisti želeli su da ga odstrane zajedno sa glasnim žicama. Međutim, moja supruga Ljiljana, inače veoma energična dama, prvim avionom me je poslala u Lozanu, u jednu kliniku gde operiše vrhunski stručnjak Filip Monije. Došao sam u poslednjem času, hirurška intervencija trajala je tri i po sata i bila rizična po moj život, ali dr Monije je pobedio opaku bolest. Bez obzira na godine, nemile događaje koje je preživeo, Momo i dalje svakodnevno stvara - kako na platnu, tako i na papiru. Na nedavno završenom Sajmu knjiga promovisao je čak četiri knjige, roman Ispovesti, dve knjige o Beogradu pod nazivom Magija Beograda i likovnu monografiju.

makonda-tracker