Zana - Skice iz brodskog dnevnika

0
Supružnici i članovi grupe Zana Jelena i Zoran Živanović Žika medeni mesec proveli su na čarobnom krstarenju Jadranom tokom kojeg su obilazili pusta hrvatska ostrva i bajkovite morske uvale
foto: privatna arhiva
foto: privatna arhiva

Svoje prvo bračno putovanje članovi grupe Zana Jelena i Zoran Živanović Žika proveli su na sedmodnevnom krstarenju tokom kojeg su se prepuštali izazovima na otvorenom moru. Pustolovine koje su ih vodile i do najnepristupačnijih ostrva na Jadranu doprinele su čaroliji koja ih je obuzela u prvim danima bračne zajednice. Budući da su odmah posle venčanja otišli svako na svoju stranu, pa je Jelena sa svojom kumom boravila u Njujorku, dok je Žika na Crnogorskom primorju provodio vreme sa svojim kumom, ovaj zajednički deo medenog meseca za poznate muzičare simbolično je označio bajkoviti početak bračnog života.   


- Krstarenje je venčani poklon naše dugogodišnje prijateljice Jace Komljenović, koja nam je sa svojom pratnjom pravila društvo na brodu. Skiper Tino nas je, kao pravi profesionalac i fenomenalan momak, svakodnevno vodio u prelepe uvale, upoznavao sa nestvarnim pustim ostrvima i upućivao na nezaobilazne konobe u kojima smo otkrivali nove riblje specijalitete i ispijali fantastična hrvatska vina. Imali smo odmor kakav se samo može poželeti - priča Jelena, dok se Žika seća početka putovanja.


- Na brod smo se ukrcali u Splitu do kojeg smo za svega šest časova stigli automobilom. I za to je bila zaslužna naša drugarica Jaca koja je, pored toga što je najtrofejnija žena u istoriji automobilizma i generalni zastupnik Gastre, kuće koja se bavi opremom za jedriličarstvo. Zahvaljujući njoj bili smo obučeni kao  mornari i delovali kao pravi morski vukovi. Još u Splitu smo otvorili mapu i napravili plan putovanja. Počeo sam da pišem brodski dnevnik. Prvo ostrvo koje smo obišli bio je Hvar, zatim smo videli Korčulu, Brač, pa Šoltu, a onda smo se odvezli na drugu stranu Hvara gde smo posetili fantastičan Stari Grad, Trogir i još mnogo za nas nepoznatih ostrvaca i hridi.


- Uprkos tome što smo imali veoma lepo vreme, kada smo se zaustavljali na otvorenom moru kupao se jedino Žika jer je za mene, s obzirom na to da sam zimogrožljiva, voda ipak bila hladna. Zato sam se sa ostatkom ekipe sunčala na palubi uživajući u septembarskom suncu - seća se Jelena. - Kada smo se vratili u Beograd, čuli smo na hrvatskim vestima da se, upravo kad je Žika plivao na otvorenom moru, u blizini Hvara pojavila ajkula koja je napala jednog ronioca. Nije nam bilo svejedno posle saznanja da je naša romantična plovidba mogla nesrećno da se završi.


Mada su tokom godina zajedničke karijere i druženja, a potom i veze često provodili odmore na moru, ovo putovanje ipak je ostavilo poseban trag.
- Kada smo pre desetak godina snimali spotove za pesme Ne mogu više i Sama sam, do grčkog ostrva Serifos išli smo jedrilicom British Defender. Ona je inače namenjena trkama na otvorenom moru, ali se ni to iskustvo ne može porediti sa ovim. Ovoga puta uživali smo u svim blagodetima mora i bonace, kao i u luksuzu katamarana sa fantastičnim kabinama, palubom koja je predodređena za odmor i sunčanje - opisuje Žika.


- Primarni cilj našeg putovanja bio je da jedno drugome priredimo lepe trenutke. Žiki sam poklonila četiri ribice koje sam upecala, dok me je on zasmejavao do suza kada bi se preda mnom pojavio u ronilačkom odelu. Romantičnim trenucima pod vedrim nebom na otvorenom moru završavali smo svaki dan, ali se ti detalji ipak ne mogu opisati rečima - zaključuje Jelena.

makonda-tracker