Telenor fondacija u Bici za bebe: Novi pulsni oksimetri za sedam porodilišta

0
Predstavnici Telenor fondacije uručili su danas Klinici za ginekologiju i akušerstvo Kliničkog centra Srbije u Beogradu dva pulsna oksimetra. Ovo je prvi deo Telenorove donacije od 12 aparata koji će u narednom periodu stići i do porodilišta u Vranju, Kraguje

Pulsni oksimetar je uređaj od izuzetnog značaja u zdravstvenom tretmanu novorođenčadi. Može se primeniti u nadgledanju stanja beba sa različitim zdravstvenim problemima kao što su plućne bolesti, poremećaji disanja, problemi sa srcem, urođene srčane mane itd. Lekarima pulsni oksimetar pomaže u proceni da li je bebi potreban dodatni kiseonik, u kojoj koncentraciji i koliko dugo, ili joj je neophodan aparat za disanje.

- Ovaj važan dijagnostički alat, u rukama iskusnog medicinskog osoblja, omogućiće bolje lečenje novorođenčadi i brži oporavak naših najmlađih i najranjivijih sugrađana. Od prvog dana svog postojanja, Telenor fondacija podržava konkretne,  dugoročne i održive inicijative usmerene na poboljšavanje životnih uslova dece. Svojevremeno smo to prepoznali u akciji Bitka za bebe Fonda B92 i sada u Bici za porodilišta - rekla je Ivana Matijević, upraviteljica Telenor fondacije. 

Veran Matić, predsednik Upravnog odbora Fonda B92, podsetio je da ovo nije prvi put da Telenor fondacija učestvuje u akciji za pomoć srpskim porodilištima.

- Već u trenutku kada je Fondacija donirala inkubator u Bici za bebe, bilo je jasno da nije reč o jednokratnom gestu, već o izgradnji dugotrajnog partnerstva između biznis sektora i zajednice. Verujemo da je takav pristup zaista jedini koji garantuje održivost ovakve i sličnih inicijativa, jer društvena odgovornost nije stvar koju imate u trenutku, a onda više nemate, već nešto što negujete i razvijate sve vreme – navodi Matić.

- Za potpuno opremanje porodilišta u Višegradskoj potrebno je obezbediti sredstva za nabavku, između ostalog, i 2 neonatalna ventilatora, 8 CTG aparata, 15 pacijent monitora, 16 infuzionih pumpi, 5 foto lampi, 2 sterilizatora, UZ aparat, 10 aparata za sukciju, 3 aparata za CPAP i druge medicinske opreme - dodao je Veran Matić i pozvao donatore da se priključe ovoj akciji i pomognu da se poboljša stanje sa opremom u ovom porodilištu kako bi se pacijentima pružila efikasna i bezbedna usluga.

Bitka za porodilišta je akcija Fonda B92 čiji je cilj da se sva porodilišta u Srbiji opreme aparatima neophodnim za zdravstvenu negu novorođenčadi. Akcija je počela 1. jula 2012. godine, a do ovog trenutka je prikupljena oprema u ukupnoj vrednosti od oko milion i po evra.

makonda-tracker