Anđelina Džoli: Odstranjene su mi obe dojke

0
Holivudska glumica saopštila je da se podvrgla dvostrukoj mastektomiji kako bi otklonila rizik da oboli od raka dojke ili jajnika.
Anđelina Džoli, foto: Bang
Anđelina Džoli, foto: Bang

Tridesetsedmogodišnja glumica i majka šestoro dece je u autorskom tekstu Moj medicinski izbor obavljenom u Njujork tajmsu, navela da se podvrgla operaciji odstranjivanja obe dojke zato što je imala genetsku predispoziciju da oboli od raka. Džolijeva je istakla da su joj doktori rekli da ima 87 odsto šanse da dobije rak dojke i 50 odsto šanse da dobije rak jajnika.

- Moja majka se borila sa kancerom skoro deceniju i umrla je u 56. godini. Izdržala je toliko da upozna svoje prvo unuče i da ga drži u sovm naručju, ali moja ostala deca nikad aneće imati priliku da je upoznaju i osete koliko je bila divna i puna ljubavi. Često sam sa decom pričala o maminoj mami i pokušavala sam da im objasnim bolest koja je odvojila od nas.Oni su me stalno pitali da li bi to moglo i meni da se desi, a ja sam im govorila da ne treba da brinu. Ali istina je da imam faličan BRCA1 gen, što drastično uvećava rizike obolevanja.

Moji doktori su procenili da imam 87 odsto šansi da dobijem rak dojke i 50 odsto šansi za rak jajnika iako je taj rizik drugačiji kod svake žene. Samo mali deo raka dojke je posledica nasleđene mutacije gena. Oni sa defektom u BRCA1 u proseku imaju 65 odsto šanse da ga dobiju.

Kada sam saznala da je to moja realnost rešila sam da nešto učinim i smanjim rizik što više mogu tako što ću preventivno odstraniti obe dojke. Donela sam odluku da se preventivno podvrgnem dvostrukoj masektomiji. Počela sam od grudi jer je rizik za taj rak veći od rizika za rak jajnika a i operacija je složenija. Moj proces je započeo drugog februara a dve nedelje kasnije sam imala veliku operaciju tokom koje su mi odstranjene grudi. Kada sam se probudila izgledalo je kao jedna od scena iz naučno-fantastičnih filmova, ali nekoliko dana kasnije možete se vratiti normalnom životu.

Devet nedelja kasnije, operacija je završena obnovom grudi uz pomoć implantata. 27. aprila sam završila tromesečni medicinski proces koji masektomija podrazumeva. Uspela sam da sve održim u tajnosti i da nastavim sa poslom. Odluka nije bila laka, ali sam srećna što sam je donela - napisala je Anđelina kojoj su nakon dvostruke mastektomije šanse za dobijanje raka dojke manje od pet odsto. Ona je istakla da joj je tokom tog procesa mnogo značila podrška partnera Breda Pita i njihove dece.

- Oni samo vide moje male ožiljke i to je to. Za njih sam ona ista mama. Učinila bih sve da budem uz njih što duže mogu. Srećna sam što imam partnera punog ljubavi i podrške kao što je Bred Pit. Svako čija devojka ili žena prolazi kroz ovo neka zna da je on veoma važan deo procesa. Bred je bio uz mene svakog minuta tokom operacije. Uspeli smo da se zajedno smejemo. Znali smo da je to prava odluka za našu porodicu i da će nas još više zbližiti. I jeste - istakla je glumica koja navodi da operacija nije umanjila njenu ženstvenost.

- Osećam se moćnom jer sam napravila jak izbor, koji ni na koji način ne umanjuje moju ženstvenost. Za svaku ženu koja ovo čita, nadam se da ti ovo pomaže da shvatiš da imaš opcije. Odlučila sam da ne zadržim svoju priču za sebe, jer postoji mnogo žena koje žive pod senkom kancera. Nadam se da će i one moći da se testiraju i da će moći da imaju jake opcije - zaključila je Džolijeva koja je obećala da će objaviti i svoj režim oporavka.

makonda-tracker