Pripremite se za žensku turu u 10. Noći muzeja

0
Deseti put za redom, Umetničko-produkcijska grupa Noć muzeja 18. maja otvoriće vrata više od 150 kulturnih institucija u 68 gradova i mesta u Srbiji, obeležavajući tako značajan jubilej.
Noć muzeja, promo foto
Noć muzeja, promo foto

Mnogo više od jednovečernjeg gradskog provoda, ova noć predstavlja uzbudljivo istraživačko iskustvo, efikasan antidepresiv, kulturno-adrenalinsku injekciju u borbi protiv lošeg raspoloženja.

U Beogradu na 60 lokacija jubilej će biti obeležen svečano: čudesnim svetom bajki, izložbom karikatura XX veka, ali i inicijativom za otvaranje prvog evropskog muzeja džeza. U Noći muzeja premijerno će biti predstavljena Mala fabrika efekata u saradnji sa ambasadom SR Nemačke, savremena brazilska umetnost koja je gostovala u Luvru, a prisetićemo se i video igara iz osamdesetih, koje su obeležile detinjstvo i mladost mnogih. Zajednički poduhvat Noći muzeja i obožavatelja benda Depeche Mode približiće posetiocima kraljeve pop kulture na autentičan način u okviru fanatično pripremane izložbe World in My Eyes.

U Konaku Kneginje Ljubice tokom Noći muzeja, sve pripadnice nežnijeg pola biće u prilici da isprobaju unikatnu odevnu kombinaciju i budu deo Instant mode. Dizajneri će posetioce na licu mesta stilizovati i učiniti glamuroznim.

Unikatni primerak pustinjske ruže na Balkanskom poluostrvu, poklon Titu od radnika sarajevske Hidrogradnje, prvi put u Noći muzeja biće predstavljen posetiocima u Domu omladine.

Umetnost (zdravog) življenja predstavlja veštinu za koju je pored talenta potrebna i osvešćenost. Eksponati u Muzeju srpskog lekarskog društva podići će svest posetilaca o važnosti odgovornog ponašanja za rađanje zdravog novorođenčeta.

U Muzeju istorije Jugoslavije biće predstavljene priče nekadašnjih industrijskih giganata na izložbama Skriveni dizajn – Rade Končar, Porculanski sjaj socijalizma, Iskra – Nesvrstani dizajn, Dizajn centar Beograd. Posetiocima će nakon četiri izložbe, instalacije koja vraća u prošlost, biti jasno zašto je njihove proizvode kupovao ceo svet.

Zanimljive autorke 18. maja u maloj Galeriji Singidunum predstaviće unikatne i ručno rađene modne dodatke: oslikane ešarpe, kape, ogrlice, narukvice, torbice i ostale delikatne neophodnosti.

Sve čari ženske obuće otkriće izložba Muzeja primenjene umetnosti  posvećena upravo ovoj temi. Treća generacija kustoskinja ove institucije sa strašću prikuplja obuću nošenu u Srbiji. U Noći muzeja, stotinak pari ženske obuće iz XIX i XX veka posetioci će biti u prilici da pogledaju iz novog ugla i ujedno se priključe radionici studenata Odseka za kostim Fakulteta primenjenih umetnosti u Beogradu i saznaju kako šarmantna obuća zavređuje poziciju muzejskog primerka!

Ženska tura namenjena je pre svega damama, svih godina, a dame mogu povesti svoje jače polovine. Noć muzeja je manifestacija u kojoj ljudi svih uzrasta interesovanja pronalaze zanimljive sadržaje za sebe jedino što je neophodno, jesu osmesi i lepo raspoloženje a preporučujemo i nošenje udobne obuće i foto-aparata.

makonda-tracker