Story Tema: Surova pravila najlepših mama na svetu

0
Nijednoj lepotici za kojom uzdišu muškarci, a žene im zavide, sjajan izgled nije bogomdan. One svoju savršenu spoljašnjost tretiraju kao biznis u koji ulažu rad i snagu, a sebi ne daju oduška čak ni onda kada postanu mame
Klaudija Šifer, Foto: Guliver, Profimedia
Klaudija Šifer, Foto: Guliver, Profimedia

Deluje potpuno nerealno, ali najpoznatiji anđeli na svetu, zaštitna lica čuvenog rublja Victoria`s Secret, samo mesec, dva dana posle porođaja spremne su da izađu na modnu pistu i zavedu ceo svet. Za muškarce širom planete one su apsolutno najpoželjnija bića, dok im se žene u isto vreme dive, ali i zavide im. Čini se da se tajna njihove lepote, poput one iz bajki, nalazi u malim bočicama, skrivenim na dnu kovčega sa blagom, sa zauvek nepoznatim sastojcima. Jer nekako je lakše verovati da je njihova priča o tome kako je tokom trudnoće i nekoliko dana nakon porođaja zaista moguće imati besprekornu liniju naprosto nemoguća. No, ove malobrojne i pažljivo birane lepotice kažu da ono o čemu sanjaju milioni njihovih obožavalaca nije lako ostvariti, ali i kako su uz puno volje i truda rezultati ništa drugo do savršenstvo. No, ono što je dodatno iritantno, a istovremeno i fascinantno jeste i lakoća sa kojom ove mlade žene uglavnom uspevaju da održavaju svoje srećne brakove, mahom sa slavim muškarcima, neguju i unapređuju svoje karijere, budu predane i uzorke majke i svuda, kao najskuplju torbu, sa sobom ponesu najveći osmeh. A kako se sve to postiže?

 

Čuda prirode ili naporan rad

Šokantno je da ove lepotice za kojima uzdišu horde muškaraca, jednostavno ostavljaju utisak kako je njima sve lako. Njihove ljubavne veze nastaju tiho, brakovi se sklapaju bez velike pompe, a vest o trudnoći prolazi bez posebne senzacije. No, ono što je posebno zanimljivo jeste to da praktično niko i ne zna kada dolaze, a kada se završavaju njihovi trudnički dani. Najdugovečnija među predstavnicama Victoria’s Secreta je Hajdi Klum, mama čak četvoro dece. U svojoj četrdesetoj godini ova nemačka manekenka ne samo što ne planira da se povuče, nego svakodnevno napreduje. Prvo dete, ćerku Leni, rodila je 2004. godina u vezi sa Flavijom Brijatoreom, dok je četvrtu prinovu, naslednicu Lu, donela na svet 2009. godine sa pevačem Silom s kojim je prethodno dobila sinove Guntera (8) i Džona (7). Ali, u tom periodu ona nikada nije imala višak kilograma. U svakoj trudnoći Hajdi je vežbala jogu i pazila šta jede, baš kao što je i posle porođaja pribegavala trčanju na traci.

- Moj recept je zdrava hrana, vežbe, igranje sa decom i šetnja po parku. Nikada nisam bila na dijeti. Ali isto tako ne sedim na kauču sa nogama podignutim na sto i ne gutam kesice čipsa i hamburger - rekla je Klumova koja je u više navrata isticala kako je posle svakog porođaja odmah započinjala fizičku aktivnost smatrajući da će joj biti teže ukoliko bude odlagala taj trenutak. Ona radi sa američkim trenerom i savetnikom za ishranu Dejvidom Kiršom koji joj je odredio strogi plan vežbanja koga se ona pridržava četiri puta nedeljno, a kombinuje kardio i vežbe snage. Posle poslednjeg porođaja izašla je na pistu samo dva meseca kasnije. Osnova mog izgleda jeste što ne jedem ni iz kese ni iz kutuje - kaže Hajdi. Jednako misteriozna jeste i linija četrdesetsedmogodišnje Sindi Kraford koja je proglašena za jednu od 100 najseksepilnijih žena Plejbojeve liste u 20 veku. Ona je majka dvoje dece, sina Prislija Vokera (13), i ćerke Kaje Džordan (11), i ne krije da je njen izgled posledica, kako ih ona naziva, teških vežbi. Nakon što je sa svojim trenerom u dva navrata uradila seriju vežbi od koji je prvi na CD-u Oblikujte svoje telo bio najprodavaniji fitnes video do sada, a i drugi, Novi izazov, ostvario je ogroman uspeh, ona je najmanje tri puta nedeljno nastavila da vežba u kućnoj teretani, što osim trčanja podrazumeva vežbe za trbušnjake, čučnjeve i sklekove.  Ova lepotica bavi se i planinarenjem, a kao posebnu dragocenost navodi da pije velike količine vode što, kako je istakla, veoma doprinosi njenoj sjajnoj liniji, a pri tom ne jede visokokalorične ugljene hidrate, poput hleba i testenina.

 

Jednom zgodna, uvek zgodna

Četrdesetčetvorogodišnja Kristi Tarlington koja je 2005. godine proglašena za jednu od pet najzgodnijih žena sveta smatra kako joga i uravnotežena ishrana doprinose njenom zanosnom izgledu, a na taj način uspela je da zadrži vitku figuru i posle dva porođaja.  Umesto mode posvetila se humanitarnom radu, pa tako stalno putuje u Indiju gde podiže svest majki o zdravlju i  bori se za pravo trudnica. Posao uz porodicu joj je, kako kaže, najbolji motiv da bude zadovoljna, što se očitava na njenom licu i telu. U četrdeset trećoj godini majka dvoje dece Klaudija Šifer navodi da veoma promišljeno sastavlja svoj jelovnik, ali jede tri obroka dnevno, izbegava grickalice, kafu i alkohol. Klaudija pije bar litar vode na dan i redovno ide na fitnes, pa je tako svojevremeno napravila video kasetu sa ovom vrstom vežbi. 

Jednako fascinantna je i četrdesetpetogodišnja Stefani Sejmur, koja ima četvoro dece, a koja je od poročne devojke do uzorne majke prošla dug put. Sada vodi zdrav život i veoma retko se pojavljuje u medijima. Mada će mnoge žene u prvim mah reći da je Kejt Mos, majka desetogodišnje devojčice Lile Grejs, mršava, pošto je poznato kako je godinama konzumirala narkotike, ova manekenka tvrdi da trenira sa Danom Čepmanom i to različite vrste vežbi, od trčanja do trbušnjaka, čučnjeva i klasičnih skokova.  Kejt ima tu sreću da nije veliki gurman, pa joj se često dogodi da zaboravi da jede, ali isto tako pred reviju na kojoj mora da pokaže svoje zategnuto telo spremna je da danima konzumira samo zeleni čaj i koštunjavo voće. Tridesetjednogodišnja ruska lepotica Natalija Vodijanova idealan je primer uspešne poslovne žene i uzorne majke troje dece, sinova Lukasa (12) i Viktora (10) i ćerke Neve (7). Ona ističe kako se neretko, kad je u poslovnoj gužvi, i ne seti da jede, ali i kad se seti, onda je na njenom meniju isključivo nemasna hrana. Njenom izgledu pomaže i joga koju redovno upražnjava. Ona se u ekskluzivnom intervjuu za Story našalila kako je liniju posle prvog porođaja korigovala tako što je ponovo ostala u drugom stanju.      

 

 

Nežne i borbene u isti mah

Brojne manekenke svoje idealne proporcije održavaju baveći se borilačkim sportovima. Ispostavilo se kako im nije dovoljno treniranje fitnesa, aerobika, džoginga ili plesa, ali se pokazalo da je sasvim uspešno to što uče borbe, pa su jednako izdržljive i zgodne. Već godinama najplaćeniju na svetu tridesettrogodišnju manekenku Žizel Bundšen, čije se ime koristi kao sinonima za savršeno telo, nisu omela ni njena dva porođaja. Ona je iz svoje ishrane potpuno izbacila šećer i alkohol, a meso konzumira samo dva puta mesečno. Žizel ide na jogu tri puta nedeljno, a tokom obe trudnoće vežbala je kung fu.

- Šta god pojedete, morate da potrošite. Ne plašim se vrednog rada s bilo kojim ciljem. Samo želim da budem najbolja što mogu - rekla je Žizel, dok njena koleginica Adrijana Lima na pragu trideset i druge godine ima drastičan ritam. Supruga srpskog košarkaša Marka Jarića, s kojim ima ćerkice Valentinu i Sijenu, pred revije sa trenerom vežba dva puta dnevno, devet dana pred izlazak na pistu konzumira samo tečnost i to pet litara vode dnevno, dok u poslednjih dvanaest sati u organizam ne unosi  apsolutno ništa. U svakodnevnoj ishrani Lima jede mnogo proteina, dok je šećer i ugljene hidrate izbacila. Najbolji način da ostane u formi za nju je boks koji redovno vežba ne mareći za modrice koje su često posledica ovog treninga.  Njena vršnjakinja Alesandra Ambrozio nastupila je na reviji Victoria’s Secret u drugom mesecu trudnoće i to tako što posle prvog porođaja nikome od čelnika ove kuće nije rekla kako čeka drugo dete, već je odlučila da ovu informaciju sakrije. Ona je vežbala svaki dan i potpuno izbacila slatkiše iz ishrane što joj je omogućilo sjajan nastup, a potom je svima radosno saopštila kako će opet postati mama. Inače, ova lepotica kaže kako najčešće jede u pauzama između poslovnih i obaveza oko svoje dece, a i fizički je veoma aktivna. Posle prvog porođaja izjavila je:

- Morala sam hitno da izgubim kilograme dobijene u trudnoći pa sam radila mnogo kardio vežbi, nakon čega sam se koncentrisala samo na dizanje tegova, čučnjeve i udaranje vreće - rekla je Alesandra.

 

Svaki put do vitkog stasa je dobar

Dvadesetdevetogodišnja Miranda Ker rešila je da se hrani po pravilima koje nameće njena A krvna grupa. 

- Prihvatila sam pravilo 80/20: 80 odsto zdrave hrane i 20 odsto hrane koja me usrećuje. Uz to, pijem toplu vodu s limunom, dosta tečnosti i noni sok. Istovremeno, pratila sam načela dr Petera D'Adama iz njegove knjige Blood Type Diet - rekla je supruga Orlanda Bluma sa kojim ima sina Flina. Osim toga, ona se bavi jogom što je činila i tokom trudnoće, kao i pilatesom, dok u teretani provodi pet do šest dana nedeljno radeći vežbe snage, kao i vežbe za zadnjicu, čučnjeve i dizanje tegova za noge. Jede samo organsku hranu, a zajedno sa mamom osmislila je liniju za negu kože od organskih sastojaka Kora Organic.  Dvadesetosmogodišnja Doutzen Kros svoje zmijsko telo održava preskačući konopac, trenirajući boks i radeći vežbe za noge, a iz ishrane je potpuno izbacila slatkiše i ugljene hidrate. Ona je pre tri godine rodila sina Samjuela, a brigu o svom telu, koje uvek mora da bude perfektno, prihvatila je kao posao jednako kao i one žene koje svaki dan odlaze u kancelariju.

Bajke o savršenoj lepotici nema, ali zato su tu sve one prečice koje na kraju ostavljaju utisak kako postoje dame na kojim se sve čini kao bogomdano. Ipak, kao i u svakom biznisu, put do uspeha pun je odricanja, samo što je za neki poslovni trijumf potrebno mnogo znanja, a za perfektne rezultate u modi neophodni su ekstreman rad, disciplina i mnogo fizičke snage.

 

 

 Mirjana M. Višnjić

 

makonda-tracker