Story Tema: Zašto teniserke vole golfere?

0
Predstavnici dve sportske discipline koje su donedavno bile rezervisane samo za najbogatije, krajem prošlog veka pronašli su još jednu zajedničku sponu.
Adam Skot i Ana Ivanović, Foto: Guliver
Adam Skot i Ana Ivanović, Foto: Guliver

Naime, sve češće su ljubavne veze između teniserki i golfera, ali kao i pojedinci i njihovi odnosi jako su burni i uzbudljivi. Ima tu svega, svađa, strasti i izdaje...

Gospodski sport namenjen višoj klasi odnedavno je postao zanimljiv, ali i dostupan običnim smrtnicima. Razlog za to svakako su uspešni sportisti koji postižu rezultate vredne divljenja. Osim toga, njihovi privatni životi dodatno intrigiraju javnost. Česti su primeri da se slične osobe privlače i razumeju, a ovu tezu dodatno potkrepljuju brojni igrači golfa koji su zaveli, osvojili, ostavili, rasplakali brojne teniserke ili se venčali s njima. A kako to izgleda kada se ljubi na vrhunskom nivou, među najprestižnijim sportistima, pokazuju sledeći primeri.

NAJNOVIJA ROMANSA

 

 

Svetski golfer broj jedan Tajger Vuds i najbolja skijašica Lindzi Von početkom ove nedelje na svojim Facebook profilima potvrdili su ono o čemu sportski svet bruji već nekoliko meseci, a poruka glasi: Zabavljamo se! Vonova se trenutno oporavlja posle operacije kolena, a u januaru je izašla iz četvorogodišnjeg braka sa Tomasom Vonom iz kog je iznela samo njegovo prezime. Vuds je bio pet godina u braku sa Šveđankom Elin Nordegren i ta veza raspala se 2010. godine, kada je otkriveno da je golfer imao seriju afera. Zbog svoje opsesivne želje za seksom, Tajger je nekoliko nedelja proveo na klinici za odvikavanje, ali ni to nije pomoglo njegovom braku koji se na kraju raspao. Veza Vonove i Vudsa samo je nova u nizu koju su uspešni golferi ostvarili s nekim od najboljih sportistkinja. Ljudi sa sličnim stilovima života i navikama možda se lakše privlače i uklapaju, a tu je, zašto ne reći i – dodatni publicitet.

 

Pored bezbrojnih parova iz sveta filma i muzike, česti su parovi i iz sveta sporta. Pre Vonove, u životu najboljih golfera dominirale su teniserke. To je posebna privlačnost koja do sada nije objašnjena i ona je posebno postala popularna tokom poslednjih desetak godina.

 

 

 

NI MI NE ZAOSTAJEMO ZA SVETOM

 

 

 

Većini čitalaca prva asocijacija za golfersko-teniski par su Adam Skot i Ana Ivanović. Njih dvoje upoznali su se sredinom 2009. godine kada je Adam došao na Vimbldon da navija za srpsku teniserku. U tom momentu oboje su izbegavali da daju bilo kakve izjave na tu temu, pogotovo što je Australijanac tada izlazio sa holivudskom glumicom Kejt Hadson.  

 

- Radije bih da trenutno pričam o svom tenisu. Ne bih to komentarisala. Kada vam je potrebna podrška, sjajno je videti poznata lica u svom boksu - izjavila je tada Ivanovićeva. Ako se uzme u obzir da je Skot prisustvovao i prethodnim mečevima srpske teniserke, to bi moglo da se prihvati kao prvo zvanično priznanje veze. Ipak, stvari su postale znatno jasnije kada se ona ubrzo zatim pojavila na Skotiš openu, gde mu je pravila društvo. Najlepša teniserka sveta osvojila je mnoga srca širom planete, ali njeno je pripalo jednom čupavom Australijancu. Veza je trajala 18 meseci, ali je prevelik broj obaveza uzeo svoj danak pa je par odlučio da se raziđe. I nakon raskida, jedno o drugome govorili su sve najlepše.

 

U međuvremenu, dok su bili rastavljeni, njihove karijere nisu bile baš najblistavije i na kraju se ispostavilo da ipak ne mogu jedno bez drugog. U drugoj polovini 2011. godine, Adam i Ana ponovo su počeli da se viđaju i Australijanac je tada izjavio kako su pronašli način da sve dobro funkcioniše. Tada je Ana svojom izjavom donekle i razljutila muškarce u Srbiji.

 

- Dopada mi se opušten australijski mentalitet, ali i to što mi on pomaže u kući. Kada smo zajedno, nudi se da radi mnoge stvari koje srpski muškarci ne bi uradili - rekla je Ana. Ipak, u proleće 2012. rešila je da po drugi put raskine s Adamom i ostaje da se vidi da li će možda na kraju biti - treća sreća. Do tada, ona je utehu, mir ili sreću pronašla pored malo poznatog tenisera Marka Stilitana.

 

 

 

LJUBAV MEĐU ODABRANIM

 

 

 

Još jedna bivša teniserka broj jedan na WTA listi u vezi je sa jednim golferom. U pitanju je Dankinja Karolina Voznjacki koja je od prošle godine i zvanično devojka golfera iz Severne Irske Rorija Mekilroja. On je član i Evropskog i PGA tura i trenutno je broj jedan na svetu. Dvadesettrogodišnji Mekilroj bio je u dugogodišnjoj vezi sa Holi Svini, svojom ljubavlju iz detinjstva. Međutim, tokom 2011. on je otputovao u Nemačku na jedan boks meč i tada je upoznao svoju buduću devojku. I dok je nije lično poznavao već samo gledao na malim ekranima, isticao je kako mu se ona dopada. Krajem te 2011, Karolina i Rori bili su i zvanično u vezi koja traje do dan-danas. Mekilroj je redovan posetilac njenih turnira, a ni Karolina mu ne ostaje dužna i  prati ga kad god joj to obaveze dozvoljavaju.

 

Tako je bilo i na World Tour Challengeu u Dubaiju krajem novembra, kada je ženska polovina para koji mediji nazivaju Vozilroj, upala na konferenciju za novinare, gde je svom dečku postavila pitanja ko mu je omiljena navijačica i da li će dobiti lep poklon za Božić. Odgovor je bio da će svakako dobiti lepe poklone. Nedavno su se pojavile glasine da je Karolina trudna, ali to se ispostavilo kao netačno.

 

 

 

KAKO JE SVE POČELO

 

 

 

Trend veza između golfera i teniserki započeli su Španac Serhio Garsija i Švajcarkinja Martina Hingis. Oni su bili najpopularniji mladi par tog proleća 2002. i oboje su imali po 22 godine. On je bio golf senzacija, dok je Martina iza sebe već imala pet titula u singlu na gren slemovima. Ipak, ono što je bio problem kod Ane Ivanović i Adama Skota, bio je i kod Hingisove i Garsije. Zbog brojnih sportskih obaveza, imali su vrlo malo vremena jedno za drugo pa su odlučili da se raziđu u drugoj polovini iste godine. Na pitanje Golf magazina za razloge raskida, Serhio je bio kratak.

 

- Komplikovano je... Gotovo je, nažalost, ali sve je u redu, video sam je na Vimbldonu. Malo smo popričali. Izgledala je srećno - rekao je Španac.

 

 

 

BEZ MNOGO BUKE

 

 

 

Henk Kini bio je prvak Amaterskog prvenstva SAD u golfu 1998, dok je Venus Vilijams već bila teniska legenda kada su se upoznali 2006. godine. Njegova karijera bila je u problemima zbog brojnih povreda, dok je Venus blistala i tokom njihove veze osvojila je dve titule u singlu na Vimbldonu. Oboje dolaze iz sportskih porodica. Henk ima sestru Keli koja se takmiči na LPGA turu i brata Tripa, koji je bio drugi iza Tajgera Vudsa na Amaterskom prvenstvu SAD 1994. Naravno, Venus i Serena najuspešnije su sestre u istoriji sporta, sa više od 20 osvojenih titula na Gren slem turnirima. Kini je bio redovno prisutan na gotovo svim takmičenjima na kojima je Venus učestvovala.

 

- On razume šta je sport i pruža mi izuzetnu podršku. Volim što je ovde, sa svima ostalima u mom boksu - rekla je Venus. Tokom 2008. godine pojavile su se glasine da su se Venus i Henk verili, ali njih dvoje to nikada nisu potvrdili niti demantovali. Razišli su se 2010. bez mnogo buke u javnosti i medijima.

 

 

 

SKANDAL NAD SKANDALIMA

 

 

 

Dva pojedinačno najveća imena iz ovih sportova, a koja su bila u vezi, svakako su teniska legenda Kris Everet i velikan golfa Greg Norman. Everet je tokom svoje veličanstvene karijere osvojila 18 Gren slem titula, dok je Norman član Kuće slavnih i dvostruki osvajač Britiš opena. Pored briljantnih karijera, njih dvoje su imali i svakako najburniju golfersko-tenisku vezu. Njih dvoje poznavali su se godinama pre nego što su postali par. Norman je preko 20 godina bio u braku sa bivšom stjuardesom Laurom, dok je suprug Kris Everet bio ski šampion Endi Mil. Ironija je da su Norman i Mil svojevremeno bili i najbolji prijatelji.

 

- Greg Norman je nekada bio moj najbolji  prijatelj i pre godinu i po dana ja bih primio i metak za tog momka. Ono što nisam razumeo bilo je to da će on povući obarač - izjavio je Mil u decembru 2007, godinu dana nakon što je Kris podnela papire za razvod. Mediji su mesec dana ranije već primetili novi par zajedno u javnosti. Inače, Normanu to nije bila prva veza sa teniserkom pošto je tokom 1978. imao kratku romansu sa britanskom igračicom Sju Barker. Kris i Greg zvanično su počeli da izlaze početkom 2007,  a u decembru te godine verili su se u Južnoj Africi. Norman se prethodno razveo od supruge Laure posle 25 godina braka i slavnog golfera taj razvod koštao je čitavih 103 miliona dolara. Venčanje iz snova odigralo se 28. juna 2008. godine na Bahamima, uz zalazak sunca, a 53-godišnje legende sporta zaklele su se na večnu ljubav pred 140 članova porodice i prijatelja. Ceremonija je koštala oko 800.000 dolara. Everetova je tom prilikom izjavila: Ostaćemo zajedno do kraja života.

 

- U našim godinama, kada imate preko 50, nije isto kao kada ste osamnaestogodišnjaci. Oboje smo živeli dovoljno dugo da bismo znali šta radimo - rekla je Everet. Ispostavilo se da možda i nisu znali šta rade. Impulsivna veza prerasla je u impulsivni brak koji se isto tako završio posle samo 15 meseci. Dva velika ega nisu mogla jedan uz drugi, a Kris je to dodatno začinila rečima: Sa Normanom nikada neću moći da budem prijatelj. Kris, poznat po nadimku Velika bela ajkula, našao je utehu samo nekoliko meseci kasnije u 41-godišnjoj Kristen Katner, dekoraterki enterijera. Nepunih godinu dana nakon razvoda, Norman je stupio u svoj treći brak. Iako ne možemo da objasnimo privlačnost između golfera i teniserki, ono što se ispostavlja kao šablon jeste velika privlačnost, mnogo obaveza i kratka veza. Preostaje nam samo da vidimo da li će tako biti i sa Rorijem Mekilrojem i Karolinom Voznijacki ili nekim budućim parom.

 

Moni Marković

makonda-tracker