Story Tema: Put do Boga ili samo pomodarstvo

0
Da li je promena vere stvar ličnog ubeđenja, povratka korenima, trend ili potreba za novim utočištem i pronalaženjem smisla života, verovatno nikada do kraja neće biti jasno, ali mnoge poznate ličnosti odlučile su se na taj korak izazvavši brojne kontroverze
Anabela Bukva, foto: Luka Šarac
Anabela Bukva, foto: Luka Šarac

Strasti oko izbora argentinskog kardinala Horhe Marija Bergolje za 266. poglavara Rimokatoličke crkve još se nisu stišale, a mnogi već sada spekulišu o budućim potezima i uticaju koji će kao papa Franjo imati na više od 1,2 milijarde vernika. Čim je seo na presto Svetog Petra, informacije o njemu prokuljale su sa svih strana. A ispostavilo se da je on po mnogo čemu prvi. Prvi je jezuita koji je izabran za papu, prvi je uzeo ime po monahu Franji Asiškom koji važi za simbol asketizma, prvi je neevropski poglavar posle 1.300 godina, prvi je odbio da se vozi papomobilom i koji tokom prvog obraćanja vernicima nije želeo da nosi zlatni krst već je zadržao svoj stari, a izgleda i da je duhovit jer je svoju vladavinu počeo šalom na sopstveni račun rekavši kako su kardinali morali da odu na kraj sveta da bi ga našli…Od njega se očekuje da ojača veru u Hrista i udahne novu snagu Rimokatoličkoj crkvi čiji je značaj poljuljan raznim skandalima zbog čega su mnogi odlučili da spas pronađu u drugim religijama ili mističnim kultovima, u čemu naročito prednjače celebrity zvezde koje su sve češće budisti, kabalisti, sajentolozi…

 

SLAVNI PREOBRAĆENICI U ISLAM

Najčuveniji bokser svih vremena za koga mnogi tvrde i da je najveća sportska zvezda XX veka, Muhamed Ali, u istoriju je ušao zahvaljujući neverovatnoj tehnici boksa i njenim rezultatima, ali i kao ličnost koja je javno priznala da je prešla u islam i postala njegov veliki propagator. Rođen kao Kasijus Klej i odgajan u hrišćanskom duhu, talentovani bokser je jednom prilikom u Harlemu čuo propoved nekog od sledbenika Elijaha Muhameda, vođe kontroverznog verskog pokreta Nacija islama, poznatog i kao Crni muslimani. Kasijus je bio privučen žestokim govorom koji je bio uperen protiv rasnih nepravdi i ugnjetavanja američkih crnaca od strane belaca. Ubrzo je upoznao Malkoma Iksa koji je bio njihov vatreni glasnogovornik i upravo ga je on najviše inspirisao da prihvati njihova verovanja. Dan posle trijumfalne pobede nad Sonijem Listonom u februaru 1964. kada je uzvikivao: Ja sam kralj sveta, prvi put je otvoreno priznao da je sledbenik Nacije islama, što je izazvalo burne reakcije u američkoj javnosti. Narednih nedelja Kasijus je kao prezime koristio X umesto Klej, dok mu konačno vođa Elijah Muhamed 6. marta 1964. nije dao počasno ime Muhamed Ali
- Kasijus Klej je ime za robove. Klej znači prljavština. Nisam ga birao i nisam ga želeo. Ja sam Muhamed Ali, slobodno ime - Muhamed znači vredan hvale, a Ali znači onaj koji je najviši - i insistiram da to ime koristite kada mi se obraćate - rekao je Ali koji je uprkos rasističkim izjavama postao simbol islama u Americi i inspirisao mnoge sunarodnike da postanu njegovi sledbenici. Legendarni sportista koji već tri decenije boluje od Parkinsonove bolesti, zbog čega se otežano kreće i govori, poslednjih godina prigrlio je sufizam koji obuhvata razne mističke pokrete unutar islama.



I drugi slavni američki bokser Majk Tajson promenio je veru i prešao iz hrišćanstva u islam tokom izdržavanja zatvorske kazne od 1992. do 1995. godine zbog silovanja osamnaestogodišnje Dezire Vošington. On je tada pronašao spas čitajući Kuran i druge knjige o islamu, a spekulisalo se i da su mu pripadnici udruženja Crni muslimani u zatvoru približili ovu religiju. Njegovo drugo ime je Malik Abdul Aziz.
- Verujem da sam postao bolji čovek otkako sam postao musliman. Tačno je da je islam promenio moj život i samo je Alah taj koji nam može suditi – rekao je u jednom TV intervju sportista koji je ostao upamćen po čuvenom meču kada je odgrizao deo uveta bokseru Ivanderu Holifildu, ali i po problemima sa drogom, prebijanju supruge, zatvorskim kaznama...

Spekulisalo se i da je kralj popa Majkl Džekson odgajan u duhu sekte Jehovini svedoci koju je sledila njegova majka, 2008. prihvatio islam na privatnoj ceremoniji u Los Anđelesu  i uzeo ime Mikael. Iako on to nikada nije potvrdio, sumnje je podgrevala činjenica da je posle oslobađanja od optužbi za zlostavljanje dece 2005. odabrao da živi u muslimanskoj zemlji Bahrein, kao i jedna od fotografija na kojoj se vidi da nosi burku. Njegov stariji brat Džeremajn prihvatio je islam 1989. godine, kao i njegova sestra Dženet koja se prošle godine u tajnosti udala za katarskog milijardera Visama al Mana.
Poznati reper Snup Dog je iz Baptističke crkve prešao u islam, što je i potvrdio početkom 2009. godine kada se pojavio na tradicionalnom okupljanju Nacije islama u Čikagu, a zanimljivo je i da je bivši fudbaler omladinskog pogona Crvene zvezde Nenad Jevtić 2011. javno prihvatio islam u švajcarskom gradu Zofingenu pred dve hiljade okupljenih i uzeo ime Jusuf.

Mada se nedavno spekulisalo da se preselila u Sarajevo i prihvatila islam zbog dečka koji je musliman, pevačica Dunja Ilić rekla je da je to uradila zbog ličnog ubeđenja.
- Dugo sam bila na relaciji Beograd – Sarajevo, gde živi dečko s kojim sam se dugo zabavljala, a upoznala sam ga u Crnoj Gori. Nije tačno da sam u Sarajevu prihvatila islam. To se desilo u jednoj džamiji u Sjenici i moj bivši mladić, koga sada smatram najboljim prijateljem, nema nikakve veze s tim. Nisam osoba koja bi se ikada prilagođavala bilo kome, a kamoli kada je u pitanju nešto tako veliko. Za mene je porodica na prvom mestu, majka mi je pravoslavne vere, a otac agnostik. Ostavili su mi da se jednog dana sama opredelim za religiju koju želim – ispričala je Dunja za Dnevni avaz.

 

LJUBAV NE PITA ZA VERU ILI…

 

Srpska manekenka Jelena Jakovljević udala se 2008. za arapskog milionera Saida bin Draija s kojim u Dubaiju čeka treće dete, ali je ostala nepoznanica da li je prihvatila islam. S druge strane, pevačica Anabela Bukva promenila je religiju 2010. godine uverena da će se osećati bolje. Budući da je ona bila muslimanske veroispovesti, pevačica je prešla u pravoslavlje daleko od javnosti i sigurna da čini pravu stvar.

- To je veoma intiman događaj o kojem ne želim da detaljišem, a desio se pre nekoliko meseci u prisustvu meni najbližih ljudi. Tako sam osećala i učinila. Mirna sam i spokojna zbog toga - rekla je tada pevačica koja se u međuvremenu 26. decembra 2012. udala u Sarajevu za biznismena Andreja Atijasa koji je pripadnik Jevreja Sefarda, a u maju bi trebalo da donese na svet ćerkicu kojoj su već odabrali ime Blankica po junakinji serije Miris kiše na Balkanu koja je pratila život sefardske porodice Salom.

- Andrej želi da oživi tradiciju koja se vezuje uz njegovu veru i da ćerku odgajamo u tom duhu, da ona bude Sefartkinja koja će govoriti ladino, mešavinu španskog i hebrejskog jezika. On je već našao profesorku ladina u Sarajevu i oboje uskoro krećemo na časove – ispričala je nedavno gospođa Atijas za magazine Svet.

Bivši košarkaš Crvene zvezde Omar Abdul Tomas otkrio je da je zbog svoje supruge Emili koja je poreklom iz Libana i pravoslavne je veroispovesti, promenio veru.

- Tačno je da sam postao pravoslavac zahvaljujući svojoj ženi koja me je upoznala sa pravoslavljem. Privukla me duhovnost koju sam osetio u pravoslavnoj crkvi i moram priznati da mi je drago što sam postao pravoslavac – rekao je Tomas krajem 2011. za sajt www.košarka 24.

Iako je rastao je pod okriljem brojnih religija pa je tako bio rimokatolik, mormon, nazaren i evangelista, holivudski glumac Tom Henks od 1988. godine krsti se sa tri prsta jer je zbog ljubavi prema drugoj supruzi i glumici Riti Vilson, koja je odgajana u duhu Grčke pravoslavne crkve, prihvatio njenu veru.

- Venčao sam se u istoj crkvi gde mi je žena krštena, a i naša deca su pravoslavci – rekao je Henks i rekao da ide u crkvu Sveta Sofija u Los Anđelesu koja pripada Carigradskoj patrijaršiji, a uoči svakog Uskrsa pričešćuje se sa porodicom.


POMODARSTVO ILI STVAR UBEĐENJA

Ipak, postavlja se pitanje da li je prelazak iz jedne u drugu veru uvek vođen istinskim, duhovnim porivima ili je stvar pomodarstva, naročito kada je u pitanju svetski džet-set čiji pripadnici sve češće nalaze utehu i spas u kontroverznoj sajentologiji, kabali ili mističnim sektama. Holivudski superstar Tom Kruz najpoznatiji je sledbenik i glasnogovornik sajentologije, a zanimljivo je da je njegova majka bila katolik i da je on jedno vreme ozbiljno želeo da postane sveštenik, ali ga je gluma odvukla na drugu stranu. U svet sajentologije uvela ga je 1986. prva supruga, glumica Mimi Rodžers,  a on je isticao da mu je to pomoglo da se izbori sa disleksijom. Od 2004. počeo je javno da govori o svojoj novoj veri, naročito o pogubnosti psihijatrije i korišćenja lekova, zbog čega je kritikovao svoju koleginicu Bruk Šilds. Ipak, njega je predanost novoj religiji koštala razvoda sa Nikol Kidman, a potom i Kejti Holms prošle godine. Iako je odgajana u katoličkom duhu, Kejti je prvo prihvatila novu veru zbog Toma, ali je posle šest godina shvatila kako ne želi da živi više po strogim nametnutim pravilima niti da njihova ćerka Suri bude odgajana u tom duhu. Spekulisalo se da se glumac zbog svega što ga je zadesilo čak i udaljio od crkve, ali i da mu sajentolozi traže novu, podobnu suprugu…Na spisku poznatih sajentologa su i Dastin Hofman, Džon Travolta, Keli Preston, Oliver Stoun, Lari King, Liza Mari Prisli, Džulijet Luis, Džejson Li, Pičis Geldof...

S druge strane, pop zvezda Madona koja je rođena u imigrantskoj porodici iz Italije i išla je u katoličku crkvu, odbacila je sve zbog kabale u koji je 1996. navodno uputila glumica Sandra Bernard. Upravo je Madona najviše popularizovala kabalu, a 2004. uzela je i ime Ester, što na persijskom znači zvezda.

- Bilo bi manje kontroverzno da sam se priključila nacističkoj partiji – odgovorila je pevačica u svom stilu na kritike i osporavanja rabina koji su kabalu nazivali kultom, a njeno prihvatanje svetogrđem i celebrity diletantizmom.

- Ne smatram da je Kabala centar jevrejski niti da je religija, zato što sam tamo upoznala ljude koji su hindusi, pagani, budisti... Privuklo me je to što u katoličkoj školi nikada nisam dobila odgovor na pitanja šta je svrha života i ako ima Boga, zašto postoji patnja? Imala sam neverovatnog učitelja, a izučavala sam kabalu devet godina – ispričala je jednom prilikom.

Svetski poznati kabalisti su i Ešton Kučer, Demi Mur, Mik Džeger, Dona Karan, Britni Spirs, Lindzi Lohan, Naomi Kembel…

Glumica Džulija Roberts izjavila je da je cela njena porodica prihvatila hinduizam posle filma Jedi, moli, voli u kome je igrala glavnu ulogu, a njen kolega Ričard Gir se još u svojim dvadesetim godina zainteresovao za budizam, iako je odgajan je u duhu Metodističke crkve. Prvo je izučavao Zen budizam skoro šest godina, a 1978. otišao je na Nepal gde se sreo sa sveštenicima sa Tibeta. Ubrzo posle toga upoznao je četrnaestog dalaj lamu u Indiji, posle čega je prihvatio tibetanski budizam i dao snažnu podršku njegovom vrhovnom poglavaru u borbi za nezavisnost ove zemlje koja je od 1950. pod okriljem Kine. Nakon snimanja filma Mali Buda, Kijanu Rivs je prešao u budizam, a među preobraćenicima su i pokojni Stiv Džobs, zatim Orlando Blum, Kejt Bosvort, Tina Tarner, Tajger Vuds…

Folk pevač Sinan Sakić i njegova supruga Sabina pronašli su mir kod indijskog duhovnog vođe Sai Babe od koga su naučili da su slava i bogatstvo samo prolazne stvari, ali i uverili se u brojna čuda. Sinan je prvi put boravio u Indiji 1996. nakon što je njegov najmlađi sin Alen zadobio teške opekotine, a kasnije je uvek isticao da za njegovo izlečenje može zahvaliti i boravku u hramu Sai Babe.

- Ja sam čovek koji voli sve religije na ovom svetu, a jedna od omiljenih mi je budizam. Sai Baba je duhovni vođa koji ima stotine miliona pristalica iz svih religija širom sveta. Za njegov rođendan dolazi pet miliona ljudi, među kojima i dvadeset predsednika raznih zemalja, čuveni glumci i reditelji kao što su Stiven Sigal i Stiven Spilberg. Svi oni sede na darsanu i čekaju da mu poljube nogu i ruku. Ljudi prvo treba da vide šta se tamo dešava, a onda da pričaju da li je to sekta ili nešto drugo - tvrdi Sinan koji je istakao i da iznenadna smrt ovog gurua 2011. neće ništa promeniti u njegovom daljem verovanju.

Jelena Kulović

 





makonda-tracker