Miladin Šobić: A zar nije štos životu razbiti nos?

4
Jedan od najcenjenijih kantautora bivše Jugoslavije, Miladin Šobić, godinama se oporavlja nakon što je 30. januara preživeo moždani udar i sa punom slamaricom pesama čeka oporavak kako bi se vratio na scenu
Miladin Šobić, foto: Story press
Miladin Šobić, foto: Story press

Kantautor koji je obeležio početak osamdesetih godina prošlog veka, Miladin Šobić (56), već decenijama ljubitelje svoje muzike intrigira neobičnom  životnom pričom. Prošlo je trideset godina od kada je Miladin nakon velike porodične tragedija, smrti svoje rođene sestre Šeherezade, zaćutao i povukao se iz javnog života. Nedavno su se mnogi zabrinuli nakon što je 30. januara doživeo težak moždani udar, a posle neurohirurške operacije, Šobić je podvrgnut veštački izazvanoj komi kako bi usledilo buđenje i početak oporavka. Posle nekoliko napetih dana i nadljudske borbe za zdravlje, Šobić je početkom marta napustio Klinički centar Crne Gore i trenutno je na kućnom lečenju. Kantautor je sada u dobrom stanju, ali njegov oporavak još nije završen jer se ne zna kakve je posledice na njega ostavio moždani udar.

- Miladin je izašao iz bolnice, bolje je i oporavak se odvija baš onako kako treba. Možda će narednog meseca otići u banju, kada vreme bude lepše. To je taj redosled stvari - posle bolnice kuća pa onda banja. Važno je da je on dobro i da sve ide najboljim tokom – otkrila je za Dnevni avaz Miladinova sestra Beba.

Životna priča Miladin Šobića koji je rođen 1956. godine u Nikšiću, obiluje filmskim i neočekivanim obrtima. Kao srednjoškolac počeo je da komponuje i piše, a presudan uticaj na njegovu karijeru imao je odlazak u Dubrovnik gde upisuje studije turizma. Pod uticajem studentskog života stvara svoje najveće pesme. Godine 1975. objavljuje prvu kompoziciju To sam ja, koja u to vreme u privatnim studentskim dubrovačkim krugovima dobija status studentske himne. Na muzičkom festivalu Omladina koji se tradicionalno održavao u Subotici, osvojio je drugo mesto sa pesmom Daj nam neba, na kojem je nastupao i Đorđe Balašević sa grupom Suncokreti i zauzeo tek treću poziciju. Inače, panonski mornar jednom prilikom je izjavio da od kada Šobić ne svira, on više nema pravog konkurenta. Miladin se ubrzo preselio u Sarajevo gde je i briljirao. U saradnji sa klavijaturistom Gaborom Lenđelom, za sarajevski Diskoton snimio je 1980. godine svoj prvi album Ožiljak. U tom trenutku Miladin Šobić bio je na vrhuncu karijere, a 1982. postavlja rekord kada za neverovatno kratko vreme završava svoj drugi album Umjesto gluposti -  počeo je da ga radi u studiju muzičkog ateljea u Subotici, u noći 21. februara, a priveo kraju u jutro 8. marta iste godine. Jedna od njegovih najpoznatijih numera je Kad bi došla Marija, a treći album pod nazivom Barutana ljubavi, nažalost, nikada nije objavio.

U vreme najvećeg uspeha, Miladin doživljava porodičnu tragediju kada njegova rođena sestra Šeherezada umire posle duge i teške borbe sa rakom. Šobić se od tada nije zvanično oglašavao, a sporadično su mogle da se čuju informacije iz njegovog života koji je nastavio da vodi u rodnom Nikšiću. Pričalo se kako je nestao bez traga, ali i da se zamonašio... Neki su govorili da je mrtav, pojedini da se nastanio u Herceg Novom, a poslednjih godina sve su glasnije i priče o Miladinovom povratku koji, osim njegove publike, priželjkuju i njegovi prijatelji, pa je 2002. godine i čuveni Ibrica Jusić najavljivao Šobićev povratak. Jedan od njegovih prijatelja, pevač Željko Samardžić, uveren je da za muzičara dolaze bolji dani.

- Mnogo volim Miladina i osećam ga kao iskrenog druga. U nekim trenucima u mom životu, kada sam ostao bez oca i majke, provodio je sa mnom po pet sati u razgovoru. Verujem u njegov oporavak. Svi oni koji ga vole, gladni su i žedni njegovih pesama. Čovek je bez mane, ponos prostora bivše Jugoslavije. Možda će oni koji ga ne poznaju biti sumnjičavi zbog mojih reči, ali ko god je čuo bar jednu njegovu pesmu, zna o čemu govorim – otkriva za Story Samardžić.

Kako saznajemo, Šobić je tokom tridesetogodišnjeg odsustva stvarao muziku i nakon oporavka planira da predstavi svoj rad. Izgleda da je pronašao snagu i ne dozvoljava da bilo šta stane na njegov put, baš kao u jednom svom stihu: A zar nije štos životu razbiti nos…

 

 

Piše: Danilo Mašojević

Foto:

 

makonda-tracker