Prvi međunarodni festival kamerne muzike Ars Longa u Guarneriusu

0
Prvi međunarodni festival kamerne muzike ARS LONGA, 6., 7., i 8. aprila doneće nam popularne kompozicije velikih autora, u izvođenju mladih talenata svetske koncertne scene. Pored večernjih koncerata kamernih ansambala, poslednjeg festivalskog dana Guarnerius

Međunarodni festival kamerne muzike ARS LONGA je trodnevni muzički događaj, koji za cilj ima susret mladih umetnika iz Srbije i inostranstva i približavanje najkvalitetnije kamerne muzike široj publici. Uz drevnu latinsku izreku Ars longa, vita brevis (umetnost je besmrtna, a život kratak) kao inspiraciju, osmišljen je festival jedinstven za našu zemlju i region, koji će okupiti vrhunske mlade muzičare iz različitih delova sveta (iz Češke, Čilea, Poljske, Gruzije i Srbije), umetnike koji su se do sada mnogo puta dokazali na svetskoj koncertnoj sceni, dok će mnoge od njih domaća publika upravo kroz festival upoznati po prvi put. Učesnici festivala su dobitnici najvećih nagrada na uglednim internacionalnim takmičenjima, a trenutno su na specijalističkim studijama u najpoznatijim muzičkim akademijama u Nemačkoj.

Na festivalu učestvuju violinisti Eduard Bajer (Češka), Nikola Pančić (Srbija) i Vojtek Vječorek, (Poljska), violisti Alberto Kastiljo (Čile) i Ivan Knežević (Srbija), violončelisti Filip Tomić i Mladen Miloradović (Srbija) i pijanista Giorgi Sirbilašvili (Gruzija).

Posle uvodnog koncerta u Kragujevcu 4. aprila (sala Prve gimnazije), festival će svoj život nastaviti u Centru lepih umetnosti Guarnerius u Beogradu 6, 7. i 8. aprila. Programi koncerata festivala su sačinjeni od najpoznatijih kompozicija ovog žanra, u izvođenju ansambala različitih formacija– trija, kvarteta, kvinteta i seksteta, što predstavlja programski koncept veoma redak čak i na svetskoj muzičkoj sceni, a publika festivala će biti u prilici da čuje popularne kompozicije velikih autora poput Pjacole, Čajkovskog, Mocarta, Mendelsona, Šuberta i Bramsa.

Festival poseban programski segment posvećuje upoznavanju publike sa zanatom izrade violina. Tim povodom će gost festivala biti Boris Batalović, mladi srpski violinista i graditelj violina, jedini sa ovih prostora koji je diplomirao na prestižnoj Internacionalnoj školi Antonio Stradivari u Kremoni, odakle su ponikli najpoznatiji svetski graditelji violina. Poslednjeg festivalskog dana (8. aprila u 16 časova), Batalović će održati predavanje o ovom izuzetno cenjenom zanatu i svojim iskustvima stečenim na petogodišnjem školovanju u Kremoni.

Pokrovitelj festivala je Ministarstvo kulture i informisanja Republike Srbije, a organizatori su Centar lepih umetnosti GUARNERIUS i Muzički centar AD LIBITUM, Kragujevac.

makonda-tracker