Renato Balestra: Ne sećam se koliko imam godina

0
Iako njegovo podmlađeno lice odaje drugačiji utisak, zbog čega ga mediji nazivaju ostarelim Kenom, dizajner Renato Balestra tvrdi kako se nije podvrgavao estetskim intervencijama već da je tajna njegovog izgleda u treninzima i dijetama
Renato Balestra, foto: Vladimir Šporčić
Renato Balestra, foto: Vladimir Šporčić

Ostvareni ljudi neretko se trude da njihova dela dosegnu više ciljeve u odnosu na one koji im donose čistu zaradu, pa materijalna satisfakcija nije glavna preokupacija ni italijanskom dizajneru i dokazanom modnom stručnjaku Renatu Balestri (88) koji je prošle nedelje učestvovao u srpskoj humanitarnoj akciji za pomoć deci iz Prihvatilišta.

- Verujem da kroz posao koji radim i kroz svoje kreacije mogu da pomognem ljudima kojima je to potrebno i osećaj je divan. Volim da pomažem i to sam često činio za Avganistan, Tajland, decu Perua... Moje kreacije dostižu svoju krajnju misiju tek nakon što se od njihove prodaje pomogne nekome, a ne samo zato što se nose - kaže Balestra i nastavlja:

- Moja majka ima slovensko poreklo i znam neke vaše sintagme kao što su: laku noć, dobro jutro... Volim Srbiju i obožavam da jedem palačinke kada dođem u Beograd. Putujem, obilazim mnoge države i privilegovan sam što mogu da upoznajem druge zemlje, civilizacije i destinacije koje mi pružaju inspiraciju za kreiranje - priča dizajner koji je ponosan na kolekciju prikazanu u Skupštini grada Beograda.

- Pre nekoliko dana istom kolekcijom zatvorio sam Nedelju mode u Rimu, a specifična je po tome što je čine samo dve boje: plava i bela. Poznat sam po takozvanoj Balestra plavoj boji, a za nijansu na poslednjoj kolekciji inspirisao me je divlji cvet različak - kaže Renato kojeg mediji na Apeninskom poluostrvu nimalo ne štede pišući o njegovom podmlađenom fizičkom izgledu i nazivajući ga ostarelim Kenom. I dok se u svom stilu čak i brojni forumaši pitaju da li je Renato Balestra sačinjen od plastike ili voska on u svom stilu za naš magazin tvrdi kako njegova lepota nije veštačka.

- Važna je briga o fasadi i nemam ništa protiv plastične hirurgije, ukoliko ona ne menja nečiji lični opis. Međutim, ja na sebi ništa nisam radio. Smatram da i dobra dijeta štiti od starosti jer se na epidermu reflektuje kvalitet svačije ishrane. Koža može da vam izgleda lepo i ako jedete zdravu hranu. Pogrešno je, međutim, biti potpuni rob svog izgleda. Jedem gotovo sve, ali moja dijeta isključuje proizvode na puteru i ostalim namirnicama koje goje. Hranim se prilično zdravo - ističe Balestra koji se prilično uzbudio na našu konstataciju o tome da ima osamdeset i osam godina.

- Ne osećam svoje godine i ne razmišljam o njima. Mrzim kada mi neko kaže čak i da izgledam mlađe. Jednostavno ne sećam koliko imam godina. Radim na sebi, idem u teretanu četiri puta nedeljno da bih bio elastičan, putujem mnogo, upoznajem ljude i osećam se kao kada sam imao dvadeset. Mladi ste sve dok imate snage da istražujete sebe, svoje mogućnosti i stičete nova znanja - zaključuje slavni Italijan.

 

Nikola Rumenić

 

 

makonda-tracker