Koncert u spomen Zoranu Đinđiću

0
Beogradska filharmonija će, pod dirigentskim vođstvom Uroša Lajovica, u petak 15. marta održati koncert koji već tradicionalno, sredinom marta, posvećuje uspomeni na Zorana Đinđića (Kolarac 20h, ciklus U susret jubileju).

Na programu su Mocartova Jupiter simfonija i Planete za ženski hor i orkestar, Gustava Holsta, gde će uz Filharmoniju nastupiti i Akademski hor Collegium musicum.

Poznato lice staće u petak pred orkestar Beogradske filharmonije - Uroš Lajovic, koji je bio šef-dirigent u periodu od 2001. do 2006. godine, a od tada, redovno dolazi u Beograd kao gostujući dirigent.

Uroš Lajovic tradicionalno diriguje na koncertu posvećenom uspomeni na Đinđića, s obzirom na to da je trebalo da vodi i koncert u martu 2003, koji je, zbog premijerove smrti, otkazan. To je bio jedini redovni koncert u toku prethodne decenije, koji je Filharmonija otkazala.

Jupiter simfonija, poslednje Mocartovo delo iz ovog žanra, smatra se i njegovim najuspelijim ostvarenjem. Orkestarska svita Planete, najpozatije delo engleskog kompozitora Gustava Holsta, opisuje planete Sunčevog sistema.

makonda-tracker