Jovana Šešević: Čast je kreirati za prvu damu Amerike

0
Dizajnerka i sestra Biljane Tipsarević, Jovana Šešević, nedavno je počela da radi u timu svetski priznatog kreatora Bibhu Mohapatre, čije kreacije su omiljene holivudskim divama poput Anđeline Džoli i Kejt Blančet
Jovana Šešević, Foto: Privatna arhiva
Jovana Šešević, Foto: Privatna arhiva

Mladoj Novosađanki Jovani Šešević (26) pošlo je za rukom ono u čemu mnogi njeni prethodnicu nisu uspeli. Naime, ona je ostvarila svoj san i nakon završetka Italijanskog univerziteta dizajna i umetnosti IUAV u Veneciji, načinila prvi korak u građenju svoje karijere. Po završetku fakulteta, napustila je Apeninsko poluostrvo i otisnula se u još udaljeniju zemlju od one u kojoj je rođena. Potražila je sreću u jednoj od modnih prestonica sveta – Njujorku.

- Nakon studija odlučila sam da svoje napredovanje i usavršavanje nastavim u Njujorku gde sam se bliže i detaljnije upoznala sa modnom industrijom. Imala sam sreće da počnem da radim za fenomenalnog indijskog dizajnera Bibhu Mohapatru. On je kreator visoke mode, a na svoju veliku radost, učestvovala sam u čitavom procesu stvaranja kolekcije za jesen 2013. godine. Divno je biti deo jedne priče od same ideje do njene realizacije i na kraju predstavljanju kolekcije na njujorškoj Nedelji mode – kaže Jovana o ovom svetski priznatom dizajneru koga svrstavaju u top pet indijskih kreatora, a šta to u stvari znači svedoči činjenica da je Indija druga najmnogoljudnija zemlja na svetu. On je svoju stručnost predstavio i svetu pa spada među najbolje svetske kreatore visoke mode, ali i omiljeni je dizajner poznatih dama poput Mišel Obame, Anđeline Džoli, Kejt Blančet, Sijene Miler i drugih. Jovana je zajedno s njim svojim rukama napravila haljinu koju je neposredno nakon revije rado ponela prva dama Amerike.

- Velika je čast raditi za takvog dizajnera koji je priznat od strane najuticajnijih ljudi u modnoj industriji kao što su Ana Vintur, prva dama Mišel Obama i mnogi drugi. Upoznala sam se sa svakim korakom procesa stvaranja kolekcije direktno uz ovog dizajnera i imala priliku da osetim šta znači raditi u modnoj industriji, kako je to kada moraš da daš sve od sebe, pa čak i ako to zahteva rad od po dvadeset sati dnevno, da bi se predstavio na najbolji mogući način. Bibhu ima neiscrpnu arhivu inspiracija koja me oduševljava i ne samo to, nego i tehničke sposobnosti kako da realizuje svaku zamisao do najsitnijih detalja. Energija koja se osetila u studiju tokom stvaranja ove kolekcije bila je neverovatna, tako da nam i neprospavane noći pred reviju nisu mnogo smetale – objašnjava Jovana kojoj ovo nije prva revija. Ona je kao student imala čast da njen projekat bude izabran među najboljih trinaest na fakultetu, što joj je omogućilo učestvovanje na reviji koja je bila organizovana na visokom nivou od strane fakulteta, u poznatoj Operi u Trevizu.

- Tokom studija imala sam prilike da radim i u italijanskoj modnoj kući Marisa Monti, gde sam se bolje upoznala sa procesom razvoja kolekcije u kojoj sam i sama učestvovala, zatim čitave  proizvodnje i prezentacije na sajmu mode u Milanu – kaže Jovana koja osim prvih uspeha u karijeri godinama uživa i u stabilnoj emotivnoj vezi sa nekadašnjim nemačkim teniserom Rajanom Šitlerom. Inače, ova dama je i rođena sestra Biljane Tipsarević koja se i sama odnedavno bavi dizajnerskim poslom i priprema svoju prvu samostalnu reviju.

- Nas dve smo jako vezane još od detinjstva. Iako se karakterno razlikujemo, veoma dobro se razumemo i često ne moramo da komuniciramo rečima, dovoljan je samo pogled. Odmalena smo obe usmerene na modu tako da me ne čudi što nas je put naveo na tu stranu – zaključuje mlađa od sestara Šešević i svastika devetog tenisera sveta Janka Tipsarevića.

 

 

Moni Marković

 

 

makonda-tracker