Oskar Pistorius: Od heroja do ubice

0
Iako tvrdi da je devojku Rivu Stenkamp upucao iz straha misleći da je provalnik u njegovoj kući, južnoafrički atletičar i paraolimpijac Oskar Pistorijus optužen je za ubistvo za predumišljajem zbog čega mu preti zatvorska kazna
Oskar Pistorius, foto: Guliver, Profimedia
Oskar Pistorius, foto: Guliver, Profimedia

Južnoafrikanac Oskar Pistorijus (26) do 14. februara ove godine bio je simbol herojstva i nadljudskih podviga, a onda je neumoljivi prst sudbine ili akt bolesne ljubomore, zauvek izmenio njegov život. Kada je u jednom intervjuu pred Olimpijadu u Londonu otkrio da u svom domu spava sa pištoljem pored kreveta i kako kraj prozora čuva mitraljez, ovaj paraolimpijac verovatno nije mogao ni da nasluti kako će to oružje jednog dana i upotrebiti. Sprinter sa hendikepom koga su prozvali Blejd Raner zbog toga što je trčeći uz pomoć proteza od ugljeničnih vlakana ušao u istoriju atletike, pošto je na Olimpijskim igrama u Londonu postao prvi takmičar sa invaliditetom koji je uspeo da se plasira u polufinale, ali i prvi atletičar koji je objedinio takmičenje u Paraolimpijskim i Olimpijskim igrama, optužen je za ubistvo svoje devojke Rive Stenkamp (29). Iako sve okolnosti još uvek nisu poznate, tragedija se dogodila 14. februara oko četiri časa ujutro u Pistorijusovoj kući u Pretoriji, gde je policija pronašla pištolj kalibra 9 mm i telo nesrećne devojke koja je ubrzo podlegla teškim ranama. Mada je kada je uhapšen prvo objavljeno da je devojku ubio slučajno, misleći da je provalnik dok je ona želela da ga iznenadi za Dan zaljubljenih, ova opcija brzo je odbačena jer nije bilo nikakvih tragova provale a tužilaštvo smatra da je u pitanju ubistvo sa predumišljajem. Tužilac Geri Nil izneo je verziju da se Pistorijus kobne noći naoružao, stavio proteze, prešao sedam metara i kroz zatvorena vrata pucao četiri puta a tri metka su pogodila Rivu koja je bila zaključana unutra. Nakon toga, razvalio je vrata i spustio mrtvu devojku sprat niže. Pistorijus je tokom rekonstrukcije u sudu sve vreme plakao držeći ruke preko lica, a u pisanoj izjavi koju je pročitao njegov advokat Beri Rou negirao je da je želeo da ubije Rivu, istakavši da je pucao iz straha jer je mislio da je provalnik.

- Mi smo bili duboko u ljubavi. Ne razumem kako sam mogao biti optužen za ubistvo a kamoli ubistvo s predumišljajem, jer nisam imao nameru ubiti moju devojku. Riva je otišla ranije u krevet i spavali smo. U jednom trenutku ustao sam da zatvorim vrata od balkona i pustim klimu a onda sam čuo buku u kupatilu. Pištolj mi je bio ispod kreveta jer sam ranije bio žrtva zločina, a dobijao sam i pretnje smrću. S obzirom na to da nisam imao proteze na nogama, osetio sam se ugroženim, a mislio sam da je Riva u krevetu. Vikao sam da ta osoba izađe iz kupatila i da Riva zove policiju, a potom pucao. Onda sam shvatio da Riva nije u krevetu. Stavio sam proteze i uzeo bejzbol palicu sa kojom sam razvalio vrata kupatila. Riva je ležala na podu još uvek živa. Zvao sam pomoć, pokušao sam da je odvedem u bolnicu. Pokušao sam da je spasem, ali umrla mi je na rukama. Ne mogu da podnesem bol koju sam izazvao. Verujem da će forenzički dokazi pokazati da govorim istinu.

Međutim, situacija oko korišćenja pronađene krvave palice nije jasna a mediji su ranije preneli da su u Pistorijusovoj kući pronađeni i steroidi, pa se istražuje i mogućnost da li je Oskar ubio devojku u napadu agresije, čiji bi uzrok mogao biti upravo u korišćenju ovih zabranjenih supstanci. Kao u pravoj ljubavnoj drami, nagađa se i da je zločin počinjen iz strasti, jer je Pistorijus otkrio da ga plavokosa manekenka vara sa zgodnim južnoafričkim ragbi igračem Fransoa Hugardom (24) sa kojim se intezivno dopisivala, a koji je bio njen bivši dečko, ali i njegov pijatelj.

- Ova tragedija nema nikakve veze sa mojim klijentom - rekao je Hugardov menadžer.

Ipak, ragbista se pojavio na komemoraciji posle koje je porodica kremirala manekenkino telo u rodnom gradu Port Elizabet 19. februara.

- Zašto se to desilo mojoj maloj devojčici? Zašto je to uradio? Imala je toliko da pruži, a sada je sve otišlo. Za tren oka i u jednom dahu, najlepša osoba koja je ikada živela više nije ovde sa nama – zavapila je nesrećna majka Džin u intervjuu koji je objavio Tajms.

Riva Stenkamp završila je prava a bavila se manekenstvom u Južnoj Africi. Široj javnosti postala je poznata nakon što se pojavila na naslovnoj strani magazina FHM i nedavnim učešćem u rijalitiju Tropika Island of Treasure. Sa Pistorijusom se prvi put pojavila na dodeli sportskih nagrada u novembru prošle godine, a od tada su važili za jedan od najpopularnijih celebrity parova koje su tamošnji mediji poredili sa Viktorijom i Dejvidom Bekamom.
Nesrećna devojka je samo dan pred smrt na Twitteru uzbuđeno pisala o Danu zaljubljenih napisavši da bi to trebalo da bude dan ljubavi za svakog, a u nedavnom intervjuu za južnoafrički Sunday Times opisala je Oskara sa puno ljubavi.
- On je besprekoran čovek koji sledi svoje srce i uvek mi je želeo sve najbolje.
Iako ovaj slučaj svakog dana dobija nove obrte, za sada je jedino izvesno da je Pistorijus definitivno i optužen za ubistvo sa predumišljajem, a spekuliše se da bi ukoliko bude i osuđen mogao ostatak života da provede u zatvoru. Tako se dan koji treba da slavi ljubav, pretvorio u njegov najveći košmar…

 

Jelena Kulović

makonda-tracker