Mića Orlović: Pamtiću ga po dobroti i ljubavi

0
Pola veka Mića Orlović vodio je svoje verne obožavaoce kroz magiju televizije. Slavan i poletan, a skroman i smeran, ovaj legendarni prijatelj malih ekrana ostavio je iza sebe u ogromnoj boli suprugu Ljiljanu i ćerku Marinu
Mića Orlović, Foto: Vladimir Šporčić, RTS
Mića Orlović, Foto: Vladimir Šporčić, RTS

Čuveni televizijski novinar i voditelj Miloje-Mića Orlović, nakon duge i teške bolesti preminuo je 13. februara u Beogradu u sedamdeset devetoj godini. Simbolično i dan kada je napustio svoje najdraže, zapravo je i dan televizije. Naime, Orlović je preminuo na 55. godišnjicu od početka rada Radio-televizije Beograd, na kojoj je sredinom prošlog veka vodio žitelje bivše Jugoslavije kroz čari i magiju ovog medija. Tada mladi, poletni, ali i nadasve zgodni, kako su ga koleginice, ali i dame iz njegovog okruženja opisivale, Mića je svojom dikcijom, šarmom i ponašanjem pokazao kako treba da izgleda i da se ponaša prava televizijska zvezda. Iz godine u godinu dokazivao se na novim poljima otkrivajući gledaocima kakve sve to vrste zabave pruža televizija. U slobodno vreme uživao je u džez muzici, a za sebe uvek je isticao da je pre svega novinar, pa tek onda voditelj. Uprkos ogromnoj popularnosti koju je uživao, važio je za izuzetno skromnog i uvek raspoloženog čoveka koji je uvek bio spreman da izađe u susret svojim kolegama. Iako se pisalo da je preminuo u staračkom domu, svi oni koji su i najmanje poznavali čika Miću, ni u jednom trenutku nisu poverovali u ove tvrdnje. Naime, više od trideset godina Mića je uživao u ljubavi sa suprugom Ljiljanom (54) koja je uvek svim svojim bićem bila uz njega. Beskrajno ga je volela i imala razumevanja za Mićin životni ritam s obzirom na to da je i sama po profesiji novinar.

- Miću je karakterisala beskrajna dobrota i ljubav prema ljudima, a trudio se da te osobine prenese i na osobe iz svog okruženja. Bio je jedan veliki čovek, veliki gospodin i po tome ću ga zauvek pamtiti. O Mići se i za života mnogo toga pisalo. Preminuo je u bolnici – rekla je vidno potresena Ljiljana za Story. Legendarni voditelj iza sebe je ostavio i ćerku Marinu iz prvog braka koja se pre petnaest godina preselila u Kanadu i od tada se nije vraćala u Srbiju.

Vlasnik jednog od najlepših i najoriginalnijih glasova rođen je 28. maja 1934. godine u Valjevu. Odrastao je u Prištini i Valjevu zajedno sa mlađim bratom Draganom koji se takođe bavio novinarstvom i jedno vreme bio je urednik dnevnog lista Politika ekspres. Završio je Filološki fakultet u Beogradu, a prve korake u medijima načinio je još tokom gimnazijskih dana radeći u školskim novinama. Prvi put ozbiljno se posvetio medijima već sa 20 godina, kada je bio angažovan na radiju Studentski grad, internom glasilu stanara ovog studentskog doma na Novom Beogradu.

- Ja početkom septembra 1954. godine počeo sam svoj rad u razglasnoj stanici, u prostorijama prvog bloka Studentskog grada. Za te početke i život u tom gradu koji je pripadao, a i dalje pripada studentima, vežu me lepe uspomene. Bila je to jedna zdrava atmosfera koju su oblikovali mladi ljudi. I kada sam izašao iz Studenjaka, uvek sam se s osmehom sećao tih vremena – prisetio se svojih početaka čuveni Mića pre četiri godine u intervjuu za dokumentarni film RTV Studentski grad 15 godina na vezi sa studentima. Tokom svojih studentskih dana, Mića je bio i standardni reprezentativac studentske košarkaške reprezentacije Jugoslavije koju je tih godina oformio i uspešno vodio Ranko Žeravica. Prvi put se oglasio na programu Radio Beograda 15. oktobra 1957. godine i to kao reporter sa fudbalske utakmice OFK Beograd – Napredak Kruševac. Na stranice istorije upisao se kada je televizija Beograd 23. avgusta 1958. godine emitovala prvi TV Dnevnik, informativno-politički program čiji je voditelj bio tada mladi i perspektivni Mića. Publiku je osvojio i kao domaćin gledanih televizijskih kvizova, kada su njegova darovitost i talenat dospeli u prvi plan. Mića je iza sebe ostavio više od 170 reportaža, oko 300 intervjua, više od 200 televizijskih reportaža, 80 radio-emisija i 1.300 televizijskih emisija. Nažalost, složiće se mnogi, iza sebe nije ostavio i dovoljan broj vrednih naslednika u svetu televizije koji će se boriti za sve one standarde koje je on postavio.

 

Danilo Mašojević

makonda-tracker