Sonja Savić: Dokumentarna izložba Samo svoja u Domu omladine

0
Otvaranje je zakazano za ponedeljak 11. mart u 19h u Domu omladine, a trajaće do utorka 19. marta. Dokumentarna izložba i prikazivanje filma predstavljaju podsetnik na snažne utiske koje je u mnogima ostavila Sonja Savić, neponovljiva ličnost naše kulture. U
Sonja Savic, promo foto
Sonja Savic, promo foto

Samo svoja: Sonja Savić naziv je multimedijalnog događaja posvećenog ovoj jedinstvenoj umetnici koji će se održati u Domu omladine Beograda od 11. do 19. marta. U holu ispred bioskopske dvorane DOB-a biće postavljena dokumentarna izložba koju će činiti po prvi put izloženi, ekskluzivno za ovu priliku odabrani njeni lični predmeti, fotografije, autorski video radovi kao i multimedijalna instalacija. 

Publika pamti Sonju Savić kao filmsku zvezdu, ali i kao simbol jedne epohe – snažnog autora, urbanu ikonu i kritičara establišmenta.Ona je umetnica koja je obeležila svoje vreme filmskim ulogama, jedinstvenom pojavom i stavom, definitivno nije bila čovek materije.  Nije skupljala umetnička dela, ona ih je inspirisala. Nije pratila modu, imala je svoju ličnu modu. Radničke pantalone sa kanapom umesto kaiša i kačketi iz Balkanske ulice, malo prerađeni – to je bio Sonjin modni ideal, uniforma za mladog glumca - istraživača i akrobatu. Njen jezik i način razmišljanja nije potekao ni iz jedne knjige, iako ih je strastveno čitala. Imala je svoj jezik, i samo njoj svojstven način povezivanja znanja.Sonjina kritika društva bila je lična, samo njena – nepovoljna za bilo kakvu ideološku upotrebu. Ovo je prilika da se podsetimo ko je bila i kako je živela jedinstvena, uvek samo svoja Sonja Savić.

Posetioci dokumentarne izložbe Samo svoja: Sonja Savić imaće priliku da, osim brojnih fotografija i autorskih video radova, vide i njene lične predmete. Sonjinu violinu, instrument na kojem je kao dete započela muzičko obrazovanje; lična dokumenta, rukopise, scenarija, prve naočare sa dioptrijom, omiljenu kapu i jaknu…  

-Ako čoveka pamtimo po utiscima koje ostavlja na druge ljude, mogu reći da je Sonja ostavila šumu utisaka za sobom- rekao je jedan Sonjin prijatelj.

 

Takođe, kao prateći deo programa izložbe, u Velikoj sali Doma omladine prikazivaće se film Sonja, u režiji Dragane Kanjevac. U filmu su zabeleženi iskazi Sonje Savić iz različitih perioda, svedočenja Sonjinih kolega i prijatelja, kao i raznovrstan arhivski materijal vezan za njeno glumačko i autorsko delovanje. Film možete pogledati u toku trajanja izložbe (11-19 marta.) u 19h i 21h, a cena ulaznice za film biće 150 dinara.

Pogledajte trejler za film:

makonda-tracker