Izložba Mome Kapora - Uspomene jednog crtača od 5. marta

0
Uspomene jednog crtača je naziv izložbe crteža i pastela Mome Kapora koja će biti otvorena u Domu Vojske Srbije 5. marta od 19 časova. Postavka će biti izložena u Velikoj galeriji Doma Vojske i otvorena za posetioce do 10. aprila 2013. godine. Ova izložba je z

Momo Kapor (8. april 1937 – 3. marta 2010.) je završio slikarstvo na Likovnoj akademiji u klasi profesora Nedeljka Gvozdenovića. Izložba predstavlja reprezentativno Kaporovo crtačko delo. Ovaj beogradski umetnik crtao je celoga života – na jelovnicima u restoranima, računima, tokom kolegijuma novinara, za vreme vođenja radio emisija.

 

Koncept izložbe, koji je osmislila Zadužbina Momo Kapor, čine po prvi put izloženi i za ovu priliku odabrani crteži i pasteli koji su u privatnom vlasništvu prijatelja, kolekcionara i ljubitelja Kaporovog crteža. Portreti njegovih prijatelja i poznatih umetnika, prepoznatljivi crteži devojaka, anđela, Ade, ilustracije za brojne knjige predstavljaju izvanredan miks koji dokazuje Kaporovu genijalnost. Posebno mesto u okviru ove postavke zauzimaju portreti znamenitih istorijskih ličnosti poput Patrijarha Pavla, Njegoša, Vuka Karadžića, Jovana Dučića, Tina Ujevića, i drugih , kao i crteže koji prikazuju njegove prijatelje: Duška Radovića, Dobricu Ćosića, Ljubu Popovića, Boru Čorbu, Zuke Džumhura, Libera Markonija, dr Jovana Raškovića i druge.

Autobiografski crtež – kroki koji je u osnovi logotipa Zadužbine je zaštitni znak ove izložbe.
Program otvaranja izložbe upriličiće projekcija filma Momo uncut, autora Đorđa Markovića, u produkciji Zadužbine Momo Kapor koji je premijerno prikazan na poslednjem festival Momin krug. Osnovu za ovaj kratki dokumentarac o Momi predstavlja televizijski materijal nastao za potrebe emisije SFRJ za početnike, ujedno poslednji video-zapis poznatog umetnika. Ova emisija kolažnog tipa se bavila fenomenima vezanim za kulturu SFRJ. Na taj način su dokumentovana privatna sećanja Mome Kapora o raznim kulturnim pojavama, a većina tog materijala nije upotrebljena u emitovanoj verziji. U filmu o Momi i kulturnim fenomenima na koje se on osvrće pričaju i njegovi prijatelji – Matija Bećković, Emir Kusturica, Igor Mandić, Mirjana Bobić-Mojsilović, Boris Miljković, Petar Peca Popović, Radmila Stanković i drugi.

 

Velika galerija Doma Vojske Srbije je otvorena svakog dana, osim nedelje, od 11 do 19 časova.

makonda-tracker