Kulturna preporuka Srdana Golubovića

0
Srdan Golubović Vam otkriva svoje omiljene kulturne sadržaje
Srdan Golubović, foto: Story press
Srdan Golubović, foto: Story press

Moj treći film Krugovi je savremena priča o jednom herojskom delu i posledicama njegovog čina. Njime sam počeo sam da se bavim zato što je mene lično priča Srđana Aleksića iz Trebinja, koji je izgubio život braneći sugrađanina druge nacionalnosti za vreme rata 1993., duboko intimno intrigirala i emocionalno pokrenula. To je vrsta reakcije koju bih voleo da postignem u odnosu sa domaćom publikom jer je to naša priča, da ona bude aktivna i ima svoj stav prema onome čime se film bavi. Drago mi je što će otac pokojnog Srđana Aleksića biti sa nama na premijeri u Sava Centru 23. februara.

Od filmova na predstojećem FEST-u pre svega bih preporučio Lov Danca Tomasa Vinterberga koji je jedan od mojih omiljenih reditelja a ovo ostavrenje je veoma zanimljiva drama koja govori o karakteru, odnosno o sredini u kojoj se desi jedna nepravedna optužba. Na vrlo interesantan način tretira dečiji svet i kako on može da proizvede ogromne posledice. Meni je to jedan od najboljih filmova koje sam gledao prošle godine.

Preporučujem i film Ljubav Mihalea Hanekea koji je u 2012. osvojio sva moguća priznanja. U pitanju je veoma interesantna, dirljiva i slojevito duboko napravljena drama o dvoje ljudi na zalasku života.

Lično jedva čekam da pogledam film Master Pola Tomasa Andersona, kao i Na putu Voltera Salasa zbog ekranizacije istoimenog romana Džeka Keruaka koji je obeležio moje tinejdžerske dane. Kao neko ko se bavi filmom jedva čekam da vidim novo ostvarenje Brajana de Palme jer je on reditelj čije filmove jako volim, kao i prvi američki film korejskog reditelja Park Čan-Vuka Stoker, a naravno ne treba zaobići ni Ja i ti velikog Bernarda Bertolučija koji dugi niz godina nije imao film i mene lično vrlo zanima šta novo on ima da nam kaže.

 

Jelena Kulović

makonda-tracker