Novak Đoković i Jelena Ristić: Naše srce je uvek u Srbiji

2
Trčeći u zagrljaj mališanima u specijalnoj Osnovnoj školi Anton Skala, teniser Novak Đoković, jednako kao i njegova devojka Jelena Ristić, imao je samo jednu želju - da im makar jedan dan pretvori u bajku
Foto: Petar Đorđević, Vladimir Šporčić
Foto: Petar Đorđević, Vladimir Šporčić

Prvi teniser sveta Novak Đoković (25) već godinama je omiljeni srpski junak, ali ne samo zbog toga što briljira na teniskim terenima i tako neprestano donosi osmeh svojoj naciji, nego i zato što svojim ponašanjem daje najbolji primer mlađim generacijama. Zabavan, šarmantan, harizmatičan i plemenit, čuveni sportista i nedavno je po ko zna koji put pokazao zbog čega ga obožavaju. Naime, Novak je u veoma zgusnutom poslovnom rasporedu našao vremena da dođe u rodni Beograd kako bi u ime svoje humanitarne fondacije Novak Đoković donirao 50.000 evra za rekonstrukciju dvorišta specijalne Osnovne škole Anton Skala. U društvu majke Dijane Đoković i devojke Jelene Ristić (26) Novak je svojim prisustvom oduševio decu ometenu u razvoju, koja će zahvaljujući njemu napokon dobiti  moderno dvorište u kojem će se naći mini teretana, terapeutski vrt, drvene kućice i slični sadržaji za njihovo srećnije odrastanje.

- Donacija će omogućiti deci da se radosno igraju i uče u boljem okruženju. Ideja projekta za dvorište škole Anton Skala jeste da deci omogućimo da se igraju u parku sa svojim drugarima u bezbednom okruženju. Do sada to nisu mogli jer je dvorište bilo zapušteno, a nije bilo sredstava da se projekat realizuje. Uz našu pomoć, već na proleće, deca će moći da uživaju i druže se ne samo sa drugarima iz škole, već i sa ostalim klincima iz kraja - rekao je Novak, a njegova izabranica Jelena, koja je inače i direktor fondacije, rado je ispričala svoje utiske, iako retko daje izjave medijima.

- Saznali smo za ovaj projekat preko novina i zbog toga mislim da su mediji veoma bitni kada je reč o širenje svesti o određenom problemu u zajednici i društvu. Kada smo bili na odmoru, prelistavali smo novine, a kako se uvek bavimo gledanjem bitnih stvari u kojima možemo da pomognemo, jer nam je u Srbiji srce, volimo da pomognemo deci. Videli smo da je direktor škole Igor Raičević organizovao aukciju koja je podrazumevala prodaju određenih rekvizita poznatih ličnosti, kako bi prikupili sredstva da se opremi dvorište. I sami smo razmišljali da li da damo nešto Novakovo da se to proda na aukciji i simboličnom cifrom doprinese, ali smo se odlučili da sami dođemo ovde i vidimo kakvi će biti rezultati posle manifestacije. Saznali smo da su sakupili simboličnih 1.000 evra i to nas je razočaralo, ali i dalo podstrek da dođemo u školu - priča Jelena i objašnjava kako je izgledao Novakov i njen susret sa decom.

- Direktor nam je objasnio kakav je projekat u pitanju, kao i da su oni 2008. godine na takmičenju Uneska osvojili prvu nagradu za idejno rešenje projekta za decu ometenu u razvoju. Ovo dvorište ima velike mogućnosti, pomaže im da razvijaju svoje motoričke i logičke sposobnosti.  Upoznala sam decu, a direktor me je sproveo po celoj školi i objasnio mi koliko je teško doći do sredstava. Postoji mnogo načina da im se pomogne, jer škola ima brojne ideje, ali nema sredstava. Mnogi misle da su ta deca takva kakva su i da nema napretka, ali je istina potpuno suprotna, oni i te kako mogu da napreduju ukoliko im se posveti dovoljno pažnje i ljubavi i ako imaju sredstva za rad. Mi smo počeli od dvorišta, a želja nam je da ovom akcijom pozovemo i druge ljude, kako bismo pomogli da škola zasija i bude idealna za ovu decu - zaključuje Jelena, koja svog odabranika verno podržava u svim srećnim, ali i manje lepim momentima tokom njihove idilične višegodišnje veze. Partneri su i inače veoma odani jedno drugom, pa osim što su posvećeni poslu, veoma brižno neguju i svoju vezu, a nedavni Dan zaljubljenih proslavili su u Monte Karlu gde odavno žive zajedno.

 

 

Ksenija Konić

 

makonda-tracker