Životna priča – Nikol Kidman: Ledena lejdi ranjivog srca

0
Mada je na prvi pogled delovalo da ima sve, privatni život oskarovke Nikol Kidman do pre dve godine bio je ispunjen samoćom, tugom i frustracijama koje je zalečila kraj sadašnjeg muža s kojim je dobila dve ćerke
Nikol Kidman, Foto: Guliver
Nikol Kidman, Foto: Guliver

Elegancija, smernost i otmenost jesu vrline koje je krase, mada Nikol Kidman ne bi rekla da ju je zbog tih osobina u detinjstvu pratila sreća. Baš naprotiv, crvenokosa glumica, visoka 180 centimetara, često je bežala od društva i skrivala se u knjigu i glumu, a danas je smatraju najboljim australijskim proizvodom.

Nikol Meri Kidman rođena je 20. juna 1967. u glavnom gradu Havaja, Honoluluu, gde je njen otac Entoni, biolog i klinički psiholog, radio na istraživačkom projektu. Ali, odmah nakon njenog rođenja, otac i majka Džanel, po zanimanju medicinska sestra, otišli su u Vašington jer je Entoni dobio posao u Institutu za istraživanje raka dojke. Sa četiri godine, roditelji su Nikol, poneseni novim poslovnim izazovima, poveli u Sidnej, inače njihov rodni grad.

- Ima nešto u tom gradu, u toj zemlji... Možda je to miris gume koja mi je danas glavna asocijacija na Sidnej. Australija mi je u krvi, obožavam je, volim tamošnje uživanje u životu i otvorenost – kaže Nikol koja je sa tri godine mlađom sestrom Antoniom, danas velikom televizijskom zvezdom, vaspitana prema strogim pravilima. Dobrostojeća porodica živela je u predgrađu Sidneja, a umetnica je sa roditeljima uvek bila veoma bliska.

- Majka nas je posmatrala kao odrasle ljude. Raspravljali bismo o svemu i vaspitana sam da mislim svojom glavom. Roditelji su želeli obrazovane ćerke, svesne okoline i života, sa sopstvenim mišljenjem. Želeli su od nas da stvore osobe koje se neće bojati da zauzmu svoj stav i kažu ga naglas. Mada me je to nekoliko puta u životu dovelo u probleme, danas sam im zahvalna na takvom vaspitanju – priseća se Nikol koju je otac, kao i njenu sestru, terao da svako jutro rade sklekove i čučnjeve kako bi održale formu. Osim toga, roditelji su joj bili socijalni i politički aktivisti koji su se zalagali za demokratiju, a tako su usmeravali i svoje ćerke.

- Majka nije htela da se igram sa barbikama jer je smatrala da ona predstavlja seksističku mušku fantaziju. Nije mi kupila lutku, pa sam je ukrala iz prodavnice – rekla je glumica koja nije uživala u školskim danima.

- Bila sam za taj uzrast jako visoka, sa kovrdžavom dugom crvenom kosom koju i danas teško mogu da ukrotim. Nisam mogla da idem na kupanje jer mi je koža jako bleda i sa mnogo pegica pa bih na suncu izgorela za nekoliko minuta. Sećam se da sam kao devojčica sedela u sobi i slušala decu iz susedstva kako umiru od smeha igrajući se na bazenu. Osećala sam se isključeno i imala sam veliku želju da budem neko drugi. Sanjala sam o romantičnim ličnostima iz romana koje sam već tada počela da čitam – priča Nikol koja je sa četiri godine počela da ide na časove baleta. Ples joj je, baš kao i gluma kojom je kasnije počela ozbiljnije da se bavi, bio beg od okrutne stvarnosti, škole i učenika koji su je zbog njene visine zvali roda.

Iako je prvu ulogu odigrala sa samo šest godina u jednoj školskoj predstavi, glumom je počela da se bavi sa dvanaest godina i to baš zbog silnih ljubavnih romana koje je čitala u jednom dahu. Svaki vikend bio je rezervisan sa Sidnej Filip Teatre, a prva prava uloga bila joj je Baneks Dubois u komadu Tramvaj zvani želja.

Tokom tinejdžerskog perioda, tada četrnaestogodišnja Nikol pretvorila se u pravu buntovnicu pa je odlazila u disko klubove gde se sprijateljila sa transvestitima pod čijim uticajem je obojila kosu u dugine boje, nosila čipku i crne čizme na visokim potpeticama. Tada se prvi put poljubila i to na pozorišnim daskama glumeći u komadu Prolećno buđenje.

- Bio je to divan poljubac i radovala sam mu se svake večeri. Tada sam naučila da se ljubim – rekla je Nikol čiji se ludi mladalački svet u trenutku srušio kada je kao sedamnaestogodišnjakinja saznala da je njena majka obolela od raka dojke. Prekinula je srednju školu koju ni danas nije završila i posvetila se majci. Upisala je i kurs masaže kako bi joj olakšala teške trenutke.

- Još smatram da je moja najveća motivacija i izvor snage bila upravo želja da se moja majka ponosni mnome. Jednom mi je, kada sam bila mala, rekla kako bi bilo bolje da nikada nije imala decu. Iako me je to slomilo i s njom nisam razgovarala danima, danas znam šta je htela da kaže. To je značilo da ne bi toliko toga žrtvovala zbog nas dve i da je možda mogla da napravi mnogo više od života. Znam da joj je žao što je to rekla u afektu, pa ne razmišljam o tome kao o nečemu lošem.

U to vreme, Kidmanova je debitovala na malim ekranima ulogama u dva televizijska filma, kao i u tinejdžerskom ostvarenju BMX banditi. Za šesnaestogodišnju devojku to je bila velika stvar, pogotovo što je iste godine snimila Božićno drvo koji se i danas prikazuje tokom božićnih praznika. Iste godine  upoznala je i Naomi Vots, danas takođe slavnu glumicu.

- Javile smo se na konkurs za jedan posao. Trebalo je da sedimo na bazenu i čekamo satima. Nijedna nije dobila posao, ali postale smo najbolje drugarice – seća se Nikol koja je zbog velikog uspeha BMX bandita tada kupila svoj prvi stan. Uz to, ostvarila je i kratkotrajnu pevačku akrijeru u australijskom bendu Divine Mednes.

- Izvodili smo pesme iz sedamdesetih. Ja sam obožavala Kejt Buš, Blondi i Čaku Kan. Svirali smo po zabavama i nikad nismo bili plaćeni – seća se Nikol koja je sa osamnaest godina započela svoju prvu vezu. Bilo je to na snimanju filma Windrider kada je upoznala kanadskog glumca Toma Burlinsorta i zaljubila se. Veza je trajala čak tri godine, nakon čega je bila sa još jednim glumcem, Markusom Grahamom. Odskočna daska za njenu karijeru bila je uloga u australijskoj seriji Vijetnam 1986, zbog čijeg je uspeha dve godine kasnije pozvana na audiciju za Dead Calm, film sa Semom Nilom i Bilijem Zenom. Uspeh ovog ostvarenja u Australiji i Sjedinjenim Američkim Državama približio ju je Holivudu. Scenarista filma Dani groma, pokazao je Dead Calm agentu i Nikol je zaintrigirala Toma Kruza, tada jednu od najvećih filmskih zvezda koji je dobio glavnu rolu u tom kasnije popularnom ostvarenju. I on je poželeo da je upozna...

- Pomislila sam: Bože, Tom Kruz želi da me upozna. On je snimio Top Gan i Koktel, uz koje sam odrasla – priseća se Nikol koja je samo nekoliko dana kasnije počela da snima Dane groma, dok se u Kruza zaljubila čim ga je videla.

- Oborio me sa nogu, bila sam ludo i strastveno zaljubljena u njega. U tom trenutku samo sam razmišljala o tome kako želim da imam dete s njim, čak nismo morali da budemo ni venčani, s obzirom na to da je on bio oženjen sa Mimi Rodžers – priča Nikol. Ali Tom se ubrzo razveo i njihova bajkovita ljubavna priča je počela. Tada dvadesettrogodišnja Nikol i pet godina stariji Tom tajno su se venčali na Badnji dan 1990. godine u Teluriedu, u državi Kolorado, nakon manje od godinu dana veze.

- Govorili su mi koliko je važno to što sam supruga Toma Kruza, a ja sam imala osećaj da sam nebitna pa sam na kraju pristala na to da budem samo njegova žena. Govorili su mi da se mogu oprostiti sa karijerom, na šta sam rekla: Jeste li vi ludi? Baš me briga za karijeru, hoću porodicu! – priznala je Kidmanova koja je godinu dana posle venčanja doživela spontani pobačaj, nakon čega je bračni par usvojio devojčicu Izabelu Džejn, a dve godine kasnije i sina Konora Antonija.

- Moja majka imala je usvojenu sestru, to mi je bila najnormalnija stvar i mislila sam da će se to jednom i meni dogoditi. Nisam znala da ću to uraditi tako rano, ali presrećna sam – rekla je Nikol koja je u braku bila deset godina. Poznati par razveo se 2001. godine, a navodnih razloga bilo je mnogo. Bilo je spekulacija o njenoj prevari, o tome da će joj Tom, budu li u braku više od decenije, morati da isplati više novca nego što ga je dobila pre isteka roka, što je iznosilo 65 miliona dolara, a pričalo se i o tome da je on homoseksualac. Šuškanja o njegovoj seksualnosti postala su najglasnija tokom snimanja zajedničkog filma Oči širom otvorene iz 1999. godine  u kome njihove ljubavne scene nisu bile uverljive. Njih dvoje nikada nisu rekli prave razloge prekida braka, ali je Nikol priznala da je neposredno pre razvoda imala drugi spontani pobačaj.

Ta 2001. godine bila je veoma loša za njen privatni život, ali vrlo uspešna kada je reč o poslu. Posle nominacije za Oskara u mjuziklu Mulen ruž, za ulogu Virdžinije Vulf u filmu Satima, 2002. dobila je ovu najprestižniju filmsku nagradu.

- Sedim u velikom hotelskom apartmanu sa Oskarom u ruci i još nemam život. S kim da skočim na krevet i proslavim, s kim da pečem palačinke? Bilo je bolno kada sam shvatila da to nemam s kim da podelim. Pitala sam se šta je sa mnom? Tada sam shvatila kako moram da se sredim – rekla je svojevremeno glumica, ali svoj život nije uspela da dovede u red još nekoliko godina, dok je istovremeno nizala uloge, jednu za drugom i to sve redom uspešne.

U tom razdoblju zabavljala se sa mnogo muškaraca, a sa Lenijem Kravicom bila je i verena. Kratkotrajne veze uključivale su i Robija Vilijamsa s kojim je otpevala duet Something Stupid, tajkuna Stiva Binga, glumca Džuda Loa, s kojim je 2003. godine snimala Studengoru, a navodno su joj momci bili Edrijen Brodi i Džim Keri.

Tih godina, ona je tražila svoju srodnu dušu, dok je njen bivši muž stvarao porodicu sa koleginicom Kejti Holms. Utehu je pronalazila u usvojenoj deci, ali onda je u januaru 2005. upoznala kantri pevača Kita Urbana i nedugo posle toga njih dvoje su se verili. Međutim, ubrzo nakon venčanja Kit se prijavio u kliniku za odvikavanje od alkohola i premda je doživljavala novo problematično emotivno razdoblje, ona mu je pružila podršku.

- Kada smo se upoznali, bili smo veliki usamljenici i zato smo se pronašli. Upravo smo tada jedno drugom mogli da se otvorimo. Volimo se i naravno da ćemo kroz probleme prolaziti zajedno – priznala je Nikol 2009. godine i obelodanila kako bi najviše volela da se ostvari u ulozi biološke majke. Želja joj se ostvarila kada je iste godine u maju rodila preslatku devojčicu Sandej Rouz. U decembru 2010.  godine Nikol i Kit ponovo su postali roditelji i dobili ćerkicu Fejt.

I mada joj porodični život poslednjih godina donosi samo osmeh na lice, poslednje u nizu medijskih optužbi s kojima se borila bile su da je koristila previše botoksa, a čim je shvatila kako uskoro neće moći da menja izraz lica, odlučila je da se više ne podvrgava ovom vidu ulepšavanja.

- Ne postoji šansa da odem kod estetskog hirurga. Probala sam botoks, ali s tim je gotovo. Ipak želim da kroz menjanje izraza lica pokazujem svoje emocije - rekla je slavna Australijanka za italijanski list La Repubblica, koju ćemo na ovogodišnjem FESTU gledati u filmovima Piskaralo i Stoker.

 

Ksenija Konić

 

makonda-tracker