Zvonimir Đukić Đule: Zaljubljenost je stanje koje ne prolazi

2
Lider benda Van Gog, Zvonimir Đukić Đule, ponosno ističe da se na pragu pedesete oseća kao tinejdžer i otkriva da ga zaljubljenost u suprugu Juliju ni danas ne prolazi
Zvonimir Đukić Đule, Foto: Nebojša Babić
Zvonimir Đukić Đule, Foto: Nebojša Babić

Nakon više od dve i po decenije karijere, Zvonimir Đukić Đule (49), postigao je da njegov bend Van Gog zadrži epitet predstavnika rokenrola, a da pri tom za ovaj sastav znaju i svi oni kojima ova muzika nije bliska. Zasluga za to što se o ovoj grupi već godinama redovno piše, jeste i to što način govora njihog pevača obiluje metaforama, širinom misli i pronicljivim humorom. Proteklog četvrtka, Van Gog je njihovo rokenrol umeće ponudio posetiocima beogradskog kluba Kasina, a šarmantni Đule otkrio je šta za njega predstavlja 14. februar.

- Ovaj dan za mene predstavlja praznik vina. To piće može kvalitetno da te omami. U dnu čaše uvek se vidi neki lepši svet u odnosu na onaj koji nas trenutno okružuje. Kada popiješ malo vina, možda se i zaljubiš - šali se muzičar čija je grupa 2007. godine dobila MTV nagradu.

Za doba u kojem je Đule provodio prve tinejdžerske dane, postoji gradski mit da je to bio period kada je sve bilo bolje i lepše nego danas. Umetnik se osvrće na vreme njegovog odrastanja i otkriva kakav je kada se zaljubi.

- Zidić ispred ulaza u zgradu bio je naš Twitter i Facebook. Devojkama sam prilazio korak po korak, reč po reč... Govorili smo o drugim temama u odnosu na ove danas, ali ne mislim da je to bilo nužno bolje u odnosu na trenutnu situaciju. Svako vreme nosi svoju posebnost, a ja verujem u to da klinci koji dolaze umeju da odaberu prave stvari - ocenjuje Đule i nastavlja:

- Zar delujem kao neko koga je zaljubljenost prošla? To je osećaj kada ti se ubrzaju puls i dah, pa se pretvoriš u prah - metaforički opisuje on i priznaje da je takvo stanje duha u njegovom slučaju rezervisano za suprugu Juliju s kojom je u dugogodišnjem braku.

- Zaljubljenost je stanje koje ne prolazi. Međutim, ako dozvoliš da ti ljubav s druge strane dira krila, onda si hendikepiran. Ukoliko letiš na visini koju si sam odabrao, tada je let prijatan. Stanje zaljubljenosti je zapravo trenutak svojevrsne izuzetnosti u kome možeš da napraviš sve - napominje pevač Van Goga.

Dok Đule peva zaljubljenima, njegov sin Simon (15) doživljava prve ljubavi. Budući da su reči tinejdžera uglavnom kratke i šture, ono po čemu njegov otac prepoznaje da sinu igraju leptirići u stomaku jeste sjaj u očima. Iako tvrdi da imaju ortački odnos i otvoreno razgovaraju o svemu, Đule priznaje da Simona neće savetovati kada su devojke u pitanju.

- Mislite li da neko ko je posle toliko godina života ostao tinejdžer, ima pravo da savetuje pravog tinejdžera? Možda on mene bude savetovao. Popovanje je potpuno neprihvatljiva disciplina. To je zastareo oblik komunikacije - kroz osmeh govori ponosni tata koji će u julu proslaviti 50. rođendan.

- Nije to 50, to je 25 u evrima - šali se on i otkriva šta vidi kada se osvrne na godine koje su prošle.

- Kao da se ništa nije promenilo. Svoje godine nosim s ponosom i u tom koturu energije osećam da mi ništa ne manjka i ne abartujem se. Ja sam mašina koja radi na prirodnom broju obrtaja - zaključuje šarmantni muzičar.

 

Stefan Tošović

 

 

 

makonda-tracker