Pazite! Kelti dolaze! - Festival očaravajuće irske kulture u Beogradu

0
Prvo izdanje Beogradskog Irskog Festivala, koji će predstaviti jedan deo očaravajuće irske kulture, biće održan od 11. do 17. marta na više lokacija u Beogradu.
Marija Dojl Kenedi, foto: Promo
Marija Dojl Kenedi, foto: Promo

Posetioce između ostalog očekuje koncert poznate pevačice i glumice Marije Dojl Kenedi (16. mart, Dom omladine), veoma raznovrstan i kvalitetan filmski program (bioskopi Fontana i Kinoteka), kao i pozorišna predstava Catalpa (Jugoslovensko dramsko pozorište, scena Stupica, 13. mart).

Maria Dojl Kenedi je provela više od dve dekade izvodeći svoju muziku širom sveta: na poznatim festivalima kao što su Glastonbury, Oxygen i Cambridge Folk Festival pred nekoliko desetina hiljada ljudi, ali i u malim klubovima u intimnom okruženju i bliskom kontaktu sa publikom. Maria je i poznata glumica a zapažene uloge je između ostalog ostvarila kao glavna pevačica u filmu The Commitments i seriji The Tudors.

 

Na njenom prvom koncertu u Beogradu predstaviće i novi, peti solo album Sing (2012) koji je došao do vrha irske top liste dostigavši četvrto mesto.

U okviru filmskog programa prvog Beogradskog Irskog festivala u biskopima Fontana i Kinoteka od 11. do 17. marta biće predstavljena najznačajnija i najnovija irska ostvarenja kroz tri segmenta: dugometražni (igrani i dokumentarni), dečiji i kratki filmovi.

Predstava Catalpa je epska priča poput Mobyja Dicka i Gone With the Wind - sa primesom „The Great Escapea“. Od New Bedforda (SAD), do grada Fremantle (Australija), preko pučine na brodu za lov na kitove Catalpa. Zasnovana je na istinitoj priči o smelom spašavanju šest Irskih zatvorenika 1875. godine.

Manifestacija je podržana od strane Ambasade Irske u Republici Srbiji, Ministarstva kulture i informisanja Srbije, Culture Ireland - organizacije za međunarodnu promociju irske kulture i pretenduje da postane važan izlagač irske kulture u Srbiji, kao i jedan od najposećenijih festivala ove godine.

makonda-tracker