Kulturna preporuka Jugoslava Pantelića

0
Voditelj i veliki filmofil otkriva vam svoj izbor kulturnih sadržaja
Jugoslav Pantelić, foto: Story press
Jugoslav Pantelić, foto: Story press

Film Ljubav Mihaela Hanekea je oda životu, čija su ljubav i smrt sastavni deo. Malo je filmova za koje znate da su veliki još dok ih gledate, a kada se svetla upale osećaj je još jači i traje...Neminovnost čija je provokacija život iznenađena uzvišenim odbijanjem na šta pravo daje ime ovog filma. Emanuel Riva, Žan Luj Trantinjan i Izabel Iper samo su sjajni prolaznici u filmu čiji je glavni glumac nevidljiv na velikom platnu, ali je zato blizu vas u bioskopskoj sali...
Nakon više godina pauze, Fransoa Ozon se sa filmom U kući vratio smeru u kome smo mislili da će ići njegov rad nakon odlične početne faze. Razotkrivanja u okolnostima koje nikome ne ide na ruku vratiće pogrešno naslaganu kulu od karata u špil. Nadareni tinejdžer uspeće hrabrošću svoje mladosti, a bez jasnog predumišljaja, da probudi uspavanu okolinu sa kojom postaje intimus. Odličan, nekako Viskontijevski ili Manovski, Fabris Lukini ostvario je u ovom filmu jednu od najboljih muških uloga godine.
Film Suzan Bir Ljubav je sve govori o zanemarivanju i prepuštanju. Pitkost koja je usledila nakon pokrića gleda se drugačijim očima, a u slučaju ove rediteljke i sa nekom čudnom razdraganošću. Ovaj film kao da je stvorio ženski Majk Li. Optimizam bez pokrića je, čini se, nakon ovog filma, onaj pravi! Pitko, jako, a bez pretenzije da fascinira.

Lov Tomasa Vinterberga jedan je od najboljih filmova 2012. godine. O tankoj liniji između dobra i zla sa kojom se svakoga dana srećemo, a da je nismo skroz svesni. Danas jesi, a sutra ko zna…Film o pripadanju i odbacivanju, modernom vidu ekskomunikacije čiji je povod sve samo ne dobar razlog za to. Savremena priča o načinu funkcionisanja mase i pojedinca u njoj. Film nosi Mads Mikelsen koji je u ulozi čoveka koji boreći se za sebe vodi bitku čoveka protiv ljudi ..

Ostvarenje Hičkok Saše Gervasija prijatno je iznenađenje ukoliko očekujete biografiju poznatog reditelja. Ovo je priča o stvaraocu , njegovoj viziji i usamljenosti u veri. Jedan od bitnih trenutaka karijere velikog majstora Alfreda Hičkoka se na najbolji način  koristi kao potvrda stalne borbe pojedinca sa vizijom i onih koji odlučuju o njemu. Odlični Helen Miren, Entoni Hopkins i Skarlet Johanson.

 

Jelena Kulović 

makonda-tracker