Story Tema: Na vrhu opstaju samo najjači

0
Mnoge pevačke zvezde započele su karijere učestvujući na muzičkim takmičenjima koja su im donela popularnost, a kasnije i novac, ali cena slave za neke je bila previsoka da bi odoleli porocima života i izdržali pritisak javnosti, dok su drugi jednostavno pali
Foto: Profimedia, Guliver, Pixsell, Vladimir Šporčić, Shutterstock, TV Prva, TV Pink, Story press
Foto: Profimedia, Guliver, Pixsell, Vladimir Šporčić, Shutterstock, TV Prva, TV Pink, Story press

Sigurno ste bar nekada bili u prilici da čujete najmlađe kako na pitanje: Šta želiš da budeš kad porasteš, kao iz topa odgovaraju - pevač. Zavodljivost ove profesije koju nam crna kutija servira već decenijama kroz nastupe mladih ljudi u raznim šou-programima i muzičkim takmičenjima, nametnuli su je kao nešto što vodi do brzog i sigurnog uspeha u životu i izlaska iz sveta anonimnosti. Međutim, istina je potpuno drugačija. Jer, izazovi na ovom putu do zvezda koji je neretko trnovit, teško su breme čak i za one koji su iskreni zaljubljenici u muziku od malih nogu, pošto talenat često nije presudan za trijumf, naročito u XXI veku. U ovom svetu vlada pravilo baš kao i u životinjskom carstvu: Opstaju samo najjači.


 

NEKA ŠOU POČNE!

 

Moderno društvo diktira trendove u svim oblastima, pa tako i nove standarde u muzici. Tako su legendarni muzički festivali sa velikim kredibilitetom poput Beogradskog proleća i Mesama na kojima su se takmičili mladi i pre svega talentovani ljudi, ustupili mesto rijaliti muzičkim takmičenjima na televiziji kojih je u poslednjih deset godina sve više.

Kvalitet glasa više nije toliko presudan, već celokupan utisak koji neko ostavlja na gledaoce koji glasaju za svoje favorite, u čemu naročito prednjače spoljašnji izgled, ali i životna priča takmičara koja će pridobiti publiku. Među onima koji pokušavaju da stvore nove muzičke zvezde ističu se projekti koji su zastupljeni u čitavom svetu, kao što su Idol, Ja imam talenat, The X Factor, Voice, dok su pandani ovih takmičenja kod nas Zvezde Granda, Ja imam talenat i Prvi glas Srbije.

Iako mnogi osporavaju kvalitet ovih takmičenja, činjenica je da su ona donela neke nove muzičke zvezde u svetskim okvirima. Mada se od ranog detinjstva bavila muzikom zbog koje je napustila srednju školu, Leoni Luis nije polazilo za rukom da dobije ozbiljan ugovor i skrene pažnju na sebe, sve dok je njen dečko nije nagovorio da se prijavi za britanski The X Factor, a trijumfovala je u trećoj sezoni 16. decembra 2006. godine. Ubrzo je objavljeno njeno izvođenje pesme Keli Klarkson A Moment Like This, a EP je prodat u pola miliona primeraka. Njen Echo postao je najprodavaniji debi album u Velikoj Britaniji i Irskoj ikada i ona je bila prva britanska solo umetnica koja se našla na vrhu Bilbordove liste sa prvim izdanjem. Do sada je izdala tri uspešna albuma, a od anonimne britanske pevačice postala je globalna zvezda.

I R&B zvezda Aleksandra Burk imala je sličan put. Ona se za učešće u The X Factoru prvi put prijavila 2005. sa svega sedamnaest godina, ali je njen mentor Luis Volš nije izabrao u finaliste jer je smatrao da je suviše mlada. Ipak, ona je bila rešena da postane pop zvezda. Tri godine išla je na časove pevanja i ponovo se prijavila 2008. kada je i trijumfovala uz velike pohvale svetskih zvezda kao što je Maraja Keri. Njena interpretacija čuvene numere Leonarda Koena Hallelujah u finalu takmičenja našla se na prvom mestu liste singlova za Božić, a prodata je u preko milion primeraka, čime je postala prvi ženski izvođač koji je u Velikoj Britaniji uspeo da dostigne toliki tiraž za samo dve nedelje. Objavila je dva albuma, a u osmoj sezoni X Factora bila je i deo žirija šou-programa koji ju je proslavio. Među onima koji su stekli slavu u ovom popularnom takmičenju su i One Direction, Little Mix, a Džejmsu Arturu koji je trijumfovao prošle godine, predviđaju veći uspeh i od Leone Luis.

Američka pevačica i kantautorka Keli Klarkson je nakon završetka srednje škole radila razne poslove da bi sakupila novac za snimanje svog demo albuma, ali diskografske kuće nisu bile zainteresovane za njene pesme. Ipak, prijavljivanje za prvu sezonu američkog Idola promenilo je zauvek njen život. Snimila je pet albuma, pojavila se u dva filma, osvojila je pregršt muzičkih priznanja među kojima i tri MTV nagrade i dva Gremija, a njeni najveći hitovi su A Moment Like This, Since U Been Gone, Because of You, My Life Would Suck Without You, Stronger…


Iako nije trijumfovala u ovom takmičenju, Dženifer Hadson je osvojila srca publike 2004. godine kada je stigla do finala Idola i ostvarila svoje snove. Simpatična debeljuca moćnog glasa glumila je u filmu Dreamgirls i za tu rolu osvojila je Oskara, ali objavila je i album koji je dostigao zlatni tiraž. O njenoj popularnosti možda najbolje govori i to što se je izabrana za ulogu asistentkinje Keri Bredšo u filmu Seks i grad.

 

ČUDA POSTOJE!

 

Kada je u aprilu 2009. prvi put izvela pesmu I Dreamed a Dream iz mjuzikla Jadnici, škotska usedelica Suzan Bojl koja je pevala u crkvi i na karaokama, preko je noći postala planetarna senzacija. Njena boja glasa nespojiva sa izgledom zapuštene domaćice, šokirala je, ali i oduševili žiri i publiku, baš kao i spontani intervjui u kojima je otkrila da su je zvali Miss Pigi i kako nije imala mnogo susreta sa muškarcima. Iako su zvanični pobednici te godine bili denseri Diversity, Suzan je definitivno postala  neprikosnovena zvezda serijala Britain’s Got Talent. Od tada je nastupala širom sveta i prodala 18 miliona ploča, a prošle godine dobila je i počasni doktorat univerziteta u Edinburgu. Izdala je četiri albuma, a njeno bogatstvo procenjuje se na 22 miliona funti.

Pobednica druge sezone 3K dura iz 2002. godine, Jelena Tomašević, uspela je da ostvari svoj san i započne ozbiljnu solo karijeru koja je krenula uzlaznom putanjom nakon što je započela saradnju sa kantautorom Željkom Joksimovićem, a s njegovom kompozicijom Jutro osvojila je prvo mesto na festivalu Beovizija 2005. godine. Zbog problematične odluke crnogorskog žirija nije otišla na Evroviziju, ali je zato tri godine kasnije ipak predstavljala Srbiju na ovom takmičenju u Beogradu sa pesmom Oro. Tada je zauzela šesto mesto, a iste godine objavila je i prvi album Panta rei. Kroz popularno takmičenje 3K dur prošle su i Ana Milenković, Ana Štajdohar, Marija Šerifović i Ana Nikolić koje su kasnije napravile zavidan uspeh.

Nakon što se sa  samo dvanaest godina predstavila širem auditorijumu u šou-programu Ja imam talenat, riđokosa devojčica Katarina Bogićević oduševila je publiku i stigla do finala takmičenja 2011. godine. Ona posle toga nije iščezla u moru novih lica koje neretko završe kao zvezde-padalice jer je dobila glavnu ulogu u seriji Folk i ulogom Zvezdane nametnula se kao prava senzacija.

- Pred kamerama sam od ranog detinjstva. Meni ništa ne pada teško jer su muzika i gluma moj život i u tome zaista uživam, a za drugare i dobru zabavu uvek nađem vremena – rekla je početkom prošle godine za Story istakavši da za deset godina vidi sebe u Americi kako peva, snima filmove, mjuzikle i serije.

Iako je naredne sezone bila jedan od najvećih favorita, vlasnica moćnog glasa i autentične pojave Bojana Stamenov nije pobedila u šou-programu Ja imam talenat 2012. godine, pošto su trijumfovali Bojana i Nikola Peković, ali je zato postala jedno od najprepoznatljivijih lica koje često nastupa po prestoničkim klubovima. Mnogi kažu da srpsku Aretu Frenklin tek čeka velika karijera, a četvrta sezona ovog popularnog rijalitija doneće sigurno nove talente.

 

DOBAR GLAS SE DALEKO ČUJE, A LOŠ JOŠ DALJE

 

Iako je stekao veliki broj fanova, student Operacije trijumf Nikola Sarić Sajko bio je veoma razočaran posle ovog takmičenja jer zbog problema sa produkcijskom kućom Emotion dugo nije mogao da objavi solo album. 

- Kojoj god izdavačkoj kući da sam se obratio, iz Emotiona su stizala preteća pisma. Tvrdili su da imam ugovor s njima, ali to nije tačno. Izdao sam besplatan album Pesmom kroz zid - izjavio je Sajko za Alo krajem 2011. Osim po vezi sa deset godina starijom koreografkinjom Milicom Cerović koju je upoznao u ovom takmičenju, ostao je zapamćen i po učešću u drugoj sezoni Farme i skandalu iz leta 2010. kada je u medijima objavljena fotografija njegovog polnog organa koju je dostavila devojka kojoj je on navodno slao erotske MMS-ove. Za razliku od njega, pevačica Ana Bebić uspela je da ostane aktuelna do danas, pre svega zbog saradnje sa kompozitorom i svojim dečkom Filipom Miletićem koji je zajedno sa kolegom Milošem Roganovićem napravio veliki hit Italiana, a koji je ona otpevala zajedno sa hrvatskom zvezdom Severinom Vučković.

Simpatični Splićanin Igor Cukrov predstavljao je Hrvatsku na Evrosongu u Moskvi 2009, dok je finalista takmičenja Vukašin Brajić bio predstavnik Bosne i Hercegovine na istom takmičenju u Oslu 2010. gde je zauzeo sedamnaesto mesto, ali do danas nije uspeo da objavi solo album. Zajedno sa OT bendom planira da snimi numeru kojom će konkurisati na Beosongu 2013. godine.

 

KAD NEISPUNJENI SNOVI ZABOLE

 

Kragujevčanka Milica Majstorović ostavila je mnoge bez daha svojom energijom i izgledom, ali život mlade flautistkinje krenuo je nizbrdo vrlo brzo posle učešća u Operaciji trijumf, kada je prošla prva faza popularnosti. Početkom 2010. završila je na Urgentnom centru u rodnom gradu zbog trovanja tabletama i alkoholom, a tekstovi o njenom pokušaju samoubistva preplavili su sve medije širom bivše Jugoslavije. 


- Kada sam izašla iz  Operacije trijumf, čitav svet mi se promenio i počela sam da živim pod staklenim zvonom. Svi smo tamo ušli s jednim ciljem misleći da će nam oni sve omogućiti. Međutim, ubrzo smo shvatili kako sami moramo da se borimo za sebe i da nam niko sa strane neće pomoći u karijeri, iako su tokom trajanja šou-programa postojale te lažne ponude za album. Tonči Huljić mi je te večeri kada sam ispala iz šou-programa, pred milionskim auditorijumom obećao album, a slična obećanja dobila sam i od Gorana Stamenkovića u januaru ove godine. Od toga se, međutim, ništa nije ostvarilo, više nije bilo nastupa i prosto nisam postojala na muzičkoj mapi. Upala sam u depresiju i to je trajalo i trajalo, a tih dana, pre te umalo kobne februarske noći, sve mi se sakupilo i postala sam agresivna. Počela sam i da ispoljavam svoj bes. Bila sam nezadovoljna svim i svačim, a vrhunac je nastupio kada sam saznala da mi Emotion neće uraditi album. Celokupna situacija u kojoj sam se našla umalo je dovela do tragedije – ispričala je tada Milica ekskluzivno zaStory. Ona je i kasnije privlačila pažnju brojnim spekulacijama da je u vezi s Andrijom Miloševićem, Skaj Viklerom i mnogima drugima, ali i učešćem u rijalitiju Parovi sa svojim dečkom Nenadom Jevremovićem koje je obilovalo njihovim svađama i pomirenjima. Milica još pokušava da napravi karijeru, a s Aleksandrom Belovim snimila je duet Pazi me ti, s kojim je nastupila na Makfestu prošle godine.

 

ZVEZDE GRANDA – KO JE POBEDNIK A KO GUBITNIK

 

Muzičko takmičenje Zvezde Granda počelo je sa emitovanjem 2004. godine kada su milioni gledalaca euforično iz nedelje u nedelju pratili dešavanja na TV Pink. Prvi put se mnogo vodilo računa ne samo o glasovnim mogućnostima, nego i o izgledu i stajlingu takmičara koji su neretko bili na meti žirija. Iako je u prvoj sezoni trijumfovao Branislav Mojićević, ispostavilo se da su najveću popularnost i karijeru napravile Tanja Savić i Slavica Ćukteraš, potom Darko Filipović, Nemanja Nikolić i Stevan Anđelković koji je sa šesnaest godina bio najmlađi učesnik.

On je 2007. dobio ulogu Perhana u operi Emira Kusturice Dom za vešanje, baš kao i njegova koleginica Milica Todorović koja je sa četrnaest godina trijumfovala u drugoj sezoni Zvezda Granda iz 2005. godine. Mada je posle takmičenja objavila nekoliko solo pesama, prvi album pojavio se tek 2009. godine i njena muzička karijera je u usponu.

Treća sezona bila je jedna od najuzbudljivijih, a pobedu je pomalo neočekivano odneo Dušan Svilar koji je negovao pop zvuk. Iako je izgubila u finalu, Radmila Manojlović napravila je najveći uspeh jer je od tada izdala nekoliko hit albuma, a njen doskorašnji dečko Milan Stanković koji je takođe bio jedan od finalista, učestvovao je na Evrosongu 2010. godine. Plavokosi miljenik ženske publike ipak je posle tog prestižnog takmičenja prošao pakao zbog nesporazuma sa matičnom izdavačkom kućom Grand produkcija, koji je mesecima punio stranice štampe, a u tom periodu nije mogao ni da nastupa. Na kraju je njihov ugovor raskinut, a Milan je nastavio svoju karijeru sa singlom Perje. Katarina Živković plasirala se tada među deset najboljih, a zahvaljujući učešću u rijalitiju Farma, postala je jedna od najpoznatijih i najuspešnijih takmičarki Zvezda Granda.

U sezoni 2008/2009. godine prvo mesto osvojio je Darko Lazić, koji je slavu podelio sa kolegama Milanom Topalovićem Topalkom, budućim finalistom Farme, i Slobodanom Vasićem. Ipak, u moru novih zvezda koje se fabrikuju svake godine u ovom takmičenju, mnogima nije pošlo za rukom da pronađu svoje mesto na estradnom nebu. Iako je pobedio 2011. godine, Stefan Petrušić nije napravio ozbiljniji uspeh, baš kao ni prošlogodišnji pobednik Darko Martinović.

 

SREĆA NE PRATI UVEK POBEDNIKA

 

Jedno od najomiljenijih muzičkih takmičenja, koje je bilo prvo takve vrste na domaćoj televiziji i uz koje su mnoge generacije odrasle, bio je 3K dur koji je emitovan na Trećem kanalu. Iako je svojim čarobnim glasom oduševio publiku i žiri, pobednik prve sezone Ivica Lauš ostao je bez karijere jer nije dobio ništa od onoga što mu je obećano.

- Kao nagradu trebalo je da mi snime komplet album i da imam novogodišnji šou u kome bi ugostio pevače i, između ostalog, bend Neverne bebe. Posle 12 godina odlučio sam da tužim RTS jer nisam dobio ništa od obećane nagrade. Godinama su me izbegavali, čak mi nisu dali da potpišem nikakav ugovor - rekao je Ivica u decembru za San.

Srpska verzija američkog muzičkog takmičenja Idol startovala je 2004. na tadašnjoj BK televiziji, a prva pobednica bila je osamnaestogodišnja Novosađanka Cveta Majtanović kojoj su predviđali blistavu karijeru. Njen prvi singl Nisam ista u produkciji BK sounda naišao je na odlične reakcije, a usledio je i album Pogledaj u sutra. Međutim, kada je ova kompanija doživela sunovrat, Cveta je gotovo nestala sa scene. Pojavljivala se u ulozi žirija u muzičkim projektima na TV Happy i u međuvremenu je diplomirala psihologiju.

Iako je prema glasovima publike postao prvi pobednik Operacije trijumf  iz 2008, Adnan Babajić nije ostvario zapažen uspeh, a tri godine nakon pobede snimio je album i to u etno-folk maniru.

- Nisam u potpunosti zadovoljan svojom karijerom u smislu onog što sam očekivao kad se takmičenje završilo. Ali, opet, svaki šou donosi dobru reklamu. Ko je znao za mene pre tri godine? Svima bih preporučio da se prijave na slična takmičenja, ali naravno, ne treba da očekuju kako će već sutradan postati zvezde. Ja sam to shvatio i svestan sam da tek sada treba da radim na sebi – rekao je Babajić.

Iako je u finalu bio bolji od Igora Terzije i Nevene Đorđević, pobednik prve sezone takmičenja Prvi glas Srbije Davor Jovanović nije snimio debi album, već samo dve numere, a pop note ostale su u drugom planu jer nastupa po splavovima i noćnim klubovima gde peva folk muziku. Život i računi ponekad su važniji od uverenja i obećanja…

Druga sezona ovog takmičenja iznedrila je ponovo sjajne pevače, a u finalu će se prvi put boriti tri devojke, Mirna Radulović, Sara Jovanović i Nevena Božović, koje sa svih strana dobijaju samo reči hvale. Pobednicu očekuje nagrada u vrednosti od 100.000 evra u koju, prema najavama TV Prva, spada kompletna produkcijska i marketinška mašinerija – angažovanje tima autora, izbor tekstova, kompozicija, snimanje, kao i celokupna promocija albuma. Ostaje nam da vidimo hoće li stvarno biti tako i da li će njima sreća biti više naklonjena.

 

Piše: Jelena Kulović

 

makonda-tracker