Nemanja Savić: Kad snovi postanu stvarnost...

0
Često se kaže daleko od očiju daleko od srca, ali to nije uvek istina. Iako se odselio iz Beograda kada je imao šest godina, danas perspektivni golfer Nemanja Savić, sa velikim ponosom na torbi nosi grb Srbije

Čudan životni put najperspektivnijeg srpskog golfera Nemanje Savića (29) mogao bi da inspiriše mnoge. Ovaj mladić je sa ocem Dušanom, majkom Gordanom i sestrom Anjom rastao u novobeogradskom bloku 70A. Kada je trebalo da krene u školu, njegovi roditelji, inače zaposleni u kompaniji Energoprojekt, odlučili su da prihvate poslovnu ponudu svoje firme i nastave sa radom u Zambiji, a kao posledica tog dogovora usledila je selidba čitave porodice. Zbog ratne situacije i ekonomske krize u tadašnjoj Jugoslaviji početkom devedesetih, porodica Savić odlučuje da ostane u Africi gde otvara arhitektonsku firmu.

- Za Zambiju me vežu zaista lepa sećanja. Tamo sam završio osnovnu i srednju školu, a u to vreme sam igrao fudbal i plivao u njihovoj reprezentaciji. Konačno sa 15 godina sam počeo i da igram golf. Uživao sam provodeći ceo dan u prirodi vežbajući tehnike udaraca – započinje priču najbolji srpski golfer.

Po završetku srednje škole u Lusaki Nemanja je upisao univerzitet Wake Forest u Sjedinjenim Državama koji je u to vreme imao najbolji golf tim u Americi, na čelu sa Vebom Simpsonom i Bilom Hasom. Za vreme studija nije igrao golf, ali kada je diplomirao, odlučio je da krene u ostvarivanje svoje želje da postane prvi srpski profesionalac koji igra PGA tour.

- Taj san je u stvari došao mnogo ranije i pre nego što sam ozbiljnije krenuo da razmišljam o golfu. U Lusaki se igrao Zambija open i sećam se da su me roditelji još kao malog vodili da gledam taj turnir. Tada se i rodila želja da golf bude moja životna profesija. Prvi sam Srbin koji je igrao Sunshine Tour, Canadian Tour... Prošle godine sam pobedio na dva velika turnira, a za samo jedan udarac promašio sam kvalifikacije za US Open, koji je pandan teniskom US Openu. Jako sam ponosan što nastupam pod srpskom zastavom. Imao sam priliku da se upoznam sa gotovo svim najboljim svetskim golferima. Erni Els je veoma ljubazan čovek, baš kao i Deren Klark. Znam sve američke golfere mlađe generacije Veba Simpsona, Bila Hasa, Gerta Malroja, pa onda Južnoafrikance Brendana Grejsa, Džordža Kucija… Sve su to veoma talentovani ljudi, koji rade vrlo naporno da bi bili uspešni u golfu  – kaže Savić, koji je pre pola godine bio u Beogradu. Ostao je u svom starom stanu u bloku 70A, a društvo mu je pravila supruga Edrijan (29), sa kojom je baš u to vreme proslavio prvu godišnjicu braka.

- Ona je moja najveća podrška. Mnogo putujem po svetu, a ona često ostaje kod kuće u Severnoj Karolini, gde radi u jednoj maloj kompaniji. Prati moje rezultate, navija za mene i čeka da se uspešan vratim kući. Edrijan je moj najbolji prijatelj i ništa ovo ne bih mogao bez nje. Upoznali smo se pre sedam godina na jednom času na fakultetu i od tada smo nerazdvojni – zaključuje Nemanja.

Čuvam autogram Nikole Đurička

Najperspektivniji golfer ne poznaje domaću javnu scenu i ličnosti sa naših prostora koje se bave šoubizom, ali je nedavno počeo i da se susreće s njima.

- Imao sam tu čast da upoznam Nikolu Đurička na jednom turniru na Adi Ciganliji. On me je zamolio da mu se potpišem na rukavicu, a ja u tom trenutku nisam znao ko je on. Kada sam saznao, onda sam ja tražio njegov autogram na kapi. Taj kačket mi stoji kod kuće u Beogradu tako da svi mogu da ga vide – kaže naš golfer.

Moni Marković

 

makonda-tracker