Predbračni ugovori - ima li ljubav cenu

1
Oni koji su je doživeli, znaju da je ljubav neprocenjiva, drugi koji nisu, za njom neprestano tragaju, a većina njenu čar i plaća. U slučaju da ipak emocije nestanu, svetske i domaće zvezde pribegavaju osiguranju svojih finansijskih blagodeti u vidu predbračni
Emilija i Mateja Kežman, Story arhiva
Emilija i Mateja Kežman, Story arhiva

U ljudskom životu ništa nije isto od kada su Feničani došli na ideju da unaprede trgovanje izmislivši njegovo veličanstvo novac ili bar ono što je on nekada u svom izvornom obliku bio. Robnu razmenu zamenile su transakcije za stvarčice od vrednosti, bilo da su one izražene u zlatu, srebru ili nekom drugom plemenitom papiru –  zvao se on dolar, evro ili pak funta. Neprocenjivo skoro više da nepostoji. Mada se veruje da je ljubav baš takva, brojni primeri iz domaćeg i svetskog šoubiza ukazuju na to da je situacija ipak malo drugačija.      

VOLIM TE DOK NAS SMRT NE RASTAVI

Tradicionalna venčanja, s kraja 19. i dobrog dela 20. veka, na kojima mladenci očiju punih suza radosnica i ljubavi pred matičarima ili sveštenicima izgovaraju ljubavne zavete, uz pominjanje dobra i zla, razumevanja, tolerancije i kompromisa, posebno naglašavajući ono dok nas smrt ne rastavi, koja su odisala slatkom spontanošću, polako ali sigurno sele se na filmsko platno. Prvo su se porodicama mladenaca u pripremi samog čina svadbe pridružili fensi organizatori venčanja, armija stilista koji će s ukusom, ali po paprenoj ceni, odabrati sve što je potrebno za čin građanskog ili crkvenog polaganja zaveta.

Da bi odgovor na pitanje koliko zaista košta ljubav imao smisla, pobrinula se ekipa koja ništa ne prepušta slučaju. Advokati, eksperti za sačinjavanje predbračnih ili bračnih ugovora, namazani u meri honorara i obučeni da predvide svaku rupu, kako u zakonu, tako i u stvarnom, bračnom po potrebi i vanbračnom odnosu mladenaca, pojavljuju se u drugoj polovini 20. veka, prvo u Americi, onda u Zapadnoj Evropi, a poslednjih godina postaju nezamenjivi deo gostiju sa mladine i mladoženjine strane čak i u Srbiji.

Zakonom o porodici, usvojenim 2005. godine, institucija predbračnog ugovora ili kako to neko nazva odštampano međusobno nepoverenje overeno u sudu i poprskano smradom sebičluka i sopstvenih interesa, na velika vrata zakonski je pelcovana i kod nas. Samu instituciju predbračnog ugovora osmislili su advokati bogatih, koji su opečeni iskustvima sebi sličnih želeli da ispadnu pametni i predvide bračno ponašanje partnera ili sebe samih.

NEPOVERENJE OVERENO U SUDU

Naime, Amerika koja važi za kolevku u kojoj je ovaj fenomen odrastao, sastoji se od pedeset i kusur saveznih država od kojih svaka ima svoje zakonodavstvo, tako da nije svejedno gde će razjarena žena ili prevareni muškarac podneti zahtev za razvod. Meka za one koji žele da se razvode, a nisu u posedu potpisanog predbračnog ugovora,  tvrde upućeni, jeste Kalifornija. U njoj se sve deli fifty-fifty. To je najbolje na svojoj koži osetio proslavljeni glumac i oskarovac Mel Gibson. On je u decembru 2011. godine stavio tačku na 31-godišnji brak sa Robin, nekadašnjom zubarskom  pomoćnicom s kojom, zamislite, nije potpisao predbračni ugovor davne 1980. godine kada su izgovorili sudbonosno da. S obzirom na to da je Gibsonovo bogatstvo procenjeno na oko 850 miliona američkih dolara, sudbina prema njemu i nije bila preterano nežna, najskuplji holivudski razvod mogao bi ga koštati polovine imetka.

Slično iskustvo imao je i nekadašnji Bitls Pol Makartni. Venčavajući se sa Heder Mils on je, uprkos nagovaranju advokata, odbio da potpiše predbračni ugovor i to ga je, zajedno s alimentacijom, koštalo 140 miliona dolara. Ili u prevodu - 35 miliona za svaku od 4 godine braka. Da je neponovljivi romantik, Pol je dokazao i četiri godine kasnije kada je, venčavajući se sa Nensi Ševel, opet odbio da potpiše predbračni ugovor. Nije ni čudno što Harison Ford nije žurio sa prosidbom svoje treće supruge Kaliste Flokhart, ako se zna da ga je  drugi brak, sa Melisom Metison, skupo koštao. Melisa nije dobila samo deo njegove dotadašnje zarade, već i ruke pružila I na buduće finansije. Naime, dogovorila je da novac od filmova koje je on snimio dok su bili u braku takođe dele na pola. Kada se sve oduzme i sabere, Melisa je iz braka izašla teža oko 85 miliona dolara.

Neko bi mogao reći da se Roman Abramovič izvukao za dlaku, jer je bivšoj supruzi Irini platio samo 300 miliona dolara od svog ogromnog bogatstva, pošto se par razveo u Rusiji gde je sud naklonjeniji muževima. Još jedan muškarac, rećiće neki imao je više sreće nego pameti. Poznati par Nikol Kidman I Tom Kruz se razišao tri dana pre svoje desete godišnjice i tih 72 časa je spasilo Toma od izdržavanja Nikol tokom čitavog njenog života. Iako nikad javno nije pričano o podeli imovine, Nikol je kasnije te godine izjavila da je zadovoljna dodijenim: dobila je čitavih 90 miliona.

SKUPE SUPRUGE I JEFTINI MUŽEVI

Ovakav papir nije potpisala ni Madona koju je osmogodišnji brak sa Gajom Ričijem koštao tričavih  80 miliona. Tričavih zato što je Gaj imao pravo na polovinu imovine koja je procenjena na oko pola milijarde dolara, ali je, kako izgleda, bio nežan prema bivšoj supruzi pa je pristao na vansudsku nagodbu. Ipak, jedna pripadnica lepšeg pola objasnila je ostalima kako se sastavlja predbračni ugovor. Deniz Ričards, bivša supruga problematičnog Čarlija Šina, uspela je, pored svega ostalog, da u ugovor ubaci i član u kojem se kaže da će ukoliko je Šin prevari, dobiti i bonus od dodatna četiri miliona dolara. Siroti Čarli se trudio i trudio, išao na odvikavanja od alkohola i droge, ali je na kraju ipak ispalo onako kako je Ričardsova predvidela. Odlazeći od Šina sa ćerkicama, Deniz je usput povela i životnog pratioca gore pomenute Heder Mils, Ričija Samboru. Čisto da se uteši dok bude pratila priliv novca od alimentacije.

PAPRENO, PA BOLI

Visoko mesto na listi najskupljih razvoda svakako je onaj između Kevina Kostner i njegove ljubavi iz detinjstva Sindi Silve. Njihov brak je trajao 16 godina, od početka glumčeve karijere što je poslužilo kao dobra osnova za veliku cifru odštete. Konačan ceh je I danas pod velom tajne, ali se spekuliše da je Kevina nakon oslobađajućeg papira ostao lakši za 80 miliona dolara. Iako su Stiven Spilberg i Ejmi Irving bili u braku samo četiri godine, poznati režiser je papreno platio svoj razvod. Iako je postojao predbračni ugovor, sudija je smatrao da on nije pravno obavezujući, jer je napisan na salveti i potpisan bez svedoka. Znači, birajte papir na kome sastavljate takav ugovor, jer je on uvek jeftiniji od cene koja se plaća za propalu ljubav.

Želim da ovo venčanje bude slavlje naše ljubavi. Pred prijateljima i porodicom, bez prodaje fotografija tabloidima i potpisivanja predbračnog ugovora, tako je pre dve godine govorio britanski komičar Rasel Brend kad se ženio s američkom pevačicom Keti Peri na ekstravagantnoj ceremoniji u Indiji. Međutim, 14 meseci posle, upravo je Keti bila poslednja u nizu slavnih osoba koja je mogla da nastrada jer nije potpisala predbračni ugovor, nego je verovala u maksimu dok nas smrt ne rastavi. Ipak, Brend je potvrdio svoje reči izgovorene na venčanju, a mada je imao pravo na polovinu imovine, on nije uzeo ni cent. U ljubav a ne u papir verovala je i oskarovka Riz Viderspun koja se posle sedmogodišnjeg braka, dvoje dece i glasina o preljubi razvela od glumca Rajana Filipa. Ona je zarađivala 15, a on tri miliona dolara po filmu. Nije zatražila alimentaciju, kao ni on, ali je prema kalifornijskom zakonu, glumac dobio pola njene imovine. 

KISS KISS BUNGA BUNGA

Čist račun, duga ljubav  poslovica je koju je u praksi potvrdio niko drugi do potomak slavnih Rimljana, pripadnik novoitalijanske elite, premijer Silvio Berluskoni, koji je u svojim palatama širom Italije, organizovao modernije varijante nekadašnjih orgija i bahanalija. U društvu nekolicine tek napupelih devojaka koje su svoje usluge naplaćivale iznosima sa mnogo nula, uglavnom je bio samo on. Plati pa klati još je jedna od deviza kojima se vodio ne ostavljajući mogućnost izbora partnera devojkama (neke od njih bile su jedva punoletne starlete i manekenke iz južne bratske republike) jer on je jedini, a samim tim i najbolji i najpoželjniji frajer na zabavi. Bunga bunga zabavama ipak, u nekoliko navrata, prisustvovali su i njegovi prijatelji, upućeni tvrde pre poslovni saradnici s kojima je i na taj način pečatio dogovore. Kada je sve to došlo do njegove supruge Veronike Lario, sigurno mu nije bilo lako. Mada je imao potpisan predbračni ugovor, u njemu je stajalo da će supruzi u slučaju razvoda omogućiti sve blagodeti u kojima je uživala i tokom braka. A navika se teško odreći pogotovo kada se brakorazvodna parnica odvija pred sudom u Milanu koji Berluskoniju baš i nije naklonjen. Elem, procese zbog učestvovanja u lancu prostitucije, podvođenja maloletnica, davanja mita, kao i zloupotrebe premijerskog položaja, Berluskoni je nekako i odugovlačio, ali ovaj nije mogao. Bivšoj supruzi sud je dodelio alimentaciju od 100 hiljada evra dnevno ili tri miliona mesečno, odnosno 36 miliona evra godišnje.

Slika savršenog braka između Tajger Vuds i Elin Nordegren raspala se poput kule od karata kada je otkrivena prevara slavnog golfera. Seks skandal koji je usledio odveo ih je pravo u sudnicu, gde se vodila strašna bitka oko odštete. Iako je Elin potpisala predbračni ugovor, skandal oko njenog muža joj je išao na ruku. Iz braka je izašla bogatija za 110 miliona dolara i kuću na Floridi.

I MI KONJE ZA TRKU IMAMO

Srpske udavače sa interesom ili, čast izuzecima, bez njega, ipak ne prolaze toliko dobro. Možda i zbog toga što mi ovde nemamo baš mnogo Silvija, Čarlija i ostalih. Uprkos tome, osim što su prosvetljene prihvatanjem bolne činjenice da su se između njih pojavile nepremostive razlike, naše udavače su se pokazale kao nimalo naivne. Predbračne ugovore nisu imale Marijana Mateus, Nataša Bekvalac, Sandra Drašković i Glorija Pavković.

Niko osim samih aktera ne može sa sigurnošću da kaže da li su i koliko za slobodu platili Miodrag Kostić, Danilo Ikodinović, Nikola Lazetić i Nebojša Pavković. Ono što se pretpostavlje jeste to da će sloboda Mateju Kežmana navodno koštati 6 miliona evra jer to je, kako se priča polovina imetka od koje Emilija, i dalje zvanična supruga s kojom ima troje dece, neće odustati. Preko 30 miliona evra vredan stub odbrane Mančester junajteda, Nemanja Vidić, predbračni ugovor potpisao je na insistiranje porodice, kako se tada pričalo, nedelju dana pre venčanja sa svojom dugogodišnjom devojkom Anom.

Bivša supruga vlasnika Formule 1 Bernija Eklstona, Slavica Eklston nakon razvoda postala je bogatija za milijardu I po. U društvo dami sa više od devet cifara na računu posle razvoda upisala se i Soraja, bivša supruga Adnana Kašogija, čuvenog trgovca oružjem iz Saudijske Arabije. Tek što je ceo svet zasenila svojom lepotom, posle rastanka uspela je da prebaci milijardu u svoj novčanik. I na kraju najvažnije pitanje: koliko košta ljubav? Zavisi ponajviše od toga ko na ovo pitanje odgovara!

Moni Marković

Foto: Profimedia, Story arhiva

makonda-tracker