Story Tema: Raj na nekoliko hiljada metara

0
Sneg za mnoge znači radost, naročito na planini, a svetski, kao i domaći džet-set sa prvim pahuljama odlazi na luksuzna skijališta gde uživa u slalomima, ali i kuvanom vinu sa društvom pored kamina
Foto: Profimedia, Guliver, Story press
Foto: Profimedia, Guliver, Story press

Nekada je skijanje bilo simbol imućnijih ljudi, a danas je ovaj sport mnogo rasprostranjeniji i pristupačniji, ali klase i dalje postoje. Naime, marka odela, izbor skijališta i hotela nepogrešivo ukazuju na statusni simbol. Najpoznatije svetske destinacije imaju bukirane aranžmane već sa prvim snegom, a domaći džet-set ne zaostaje za planetarnim trendovima. Bez obzira na to što je nekima od njih važnije da budu viđeni i radije biraju ispijanje kuvanog vina nego spuštanje niz padinu, svi vole da odlaze na skijanje. Prve pahulje ujedno su poziv za odlazak na planinu i uživanje u jednom od najzdravijih sportova. Svojevremeno su ljudi s naših prostora najradije birali odlazak na Žabljak i poljske Zakopane, dok su danas po uzoru na svetske zvezde počeli da preferiraju skijališta u Austriji, Italiji, Bugarskoj, Francuskoj, ali i Srbiji jer Kopaonik nikada nije izgubio primat u odnosu na svetske centre. Takođe, dok se ranije išlo na skijanje od jutra do večeri, danas noć preuzima važno mesto jer pruža savršeno uživanje u spa centrima.

ITALIJA KAO PRESTIŽ

Domaće i strane poznate ličnosti pažljivo biraju mesta gde će imati maksimalnu privatnost, pa tako popularni glumac Sergej Trifunović najčešće odlazi u Italiju. Kao veliki ljubitelj skijanja i borda, on se nikada ne dvoumi oko izbora destinacije, a već nekoliko puta boravio je i u čuvenom italijanskom skijalištu Madona di Kampiljo koje se nalazi na severu zemlje, između Trenta i granice sa Švajcarskom. Pošto je selo smešteno na 1.500 metara nadmorske visine, skijanje je fantastično, a osim odličnih staza, obiluje i zanimljivim noćnim životom. Za Italiju se uvek odlučuje i muzičar Marko Đurovski koji obožava Alpe. Već godinama boravi u gradiću Brunico koji se nalazi u podnožju planine i vrha Kronplac, jednom od najboljih predela za skijanje na Alpskom vencu.

Skijanje u Italiji bilo je tradicionalni zimski odmor za porodice Bekam i Kruz. Naime, legendarni fudbaler Dejvid Bekam i njegov prijatelj, glumac Tom Kruz sa svojim suprugama i decom redovno su odlazili na planinske vence Alpa. I dok su Romeo, Bruklin, Kruz i Suri uživali u vožnji bordom, njihove mame družile su se ispijajući čajeve u brvnari. Ipak, Kejt nikako nije želela da napušta mesto pored kamina, dok je Viktorija pred paparacima pokazala svoje umeće vožnje bordom. Naravno, njen autfit uvek je bio savršeno uklopljen, do te mere da su joj se i brile slagale sa daskom.

Brojni su oni koji ljubav prema ski sportu gaje od malih nogu, pa žele da tu emociju prenesu i na decu. Tako je nekadašnji pevač Bijelog dugmeta Željko Bebek uvek prvi na stazi, a ljubav prema skijanju preneo je i na svoju decu Zvonimira i Katarinu koje zajedno sa suprugom Ružicom svake zime po tradiciji odvodi na Kupres gde su sagradili i vikendicu.

VOLJENA JAHORINA

Pevač Haris Džinović se još u detinjstvu zaljubio u skijanje i svake zime boravio je na Jahorini. Kao momak bavio se čak i instruktorskim radom, a sada svoje znanje prenosi na naslednike Đinu i Kana, dok njegova supruga Melina uvek radije bira boravak pored kamina u nekom od luksuznih hotela na ovoj bosanskoj planinskoj lepotici, najpoznatijoj po zimskim Olimpijskim igrama koje su održane 1984. godine. Ove zime mnogi su se šalili da su manekenka Bojana Barović i pevač Nikola Rokvić otputovali na planinu Rtanj kako bi se spasli od smaka sveta, ali istina je potpuno drugačija jer oni obožavaju zimske sportove, a prošle godine uživali su na Jahorini.

NIKADA PREVAZIĐEN KOPAONIK

S obzirom na to da obožava zimu i skijanje, voditeljka emisije U trendu Snežana Dakić-Mikić svake godine sa prvim pahuljama snega pakuje kofere i odlazi na neku od obližnjih planina. Pored skijanja sa svojom naslednicom Laurom i suprugom Vladimirom Mikićem, atraktivna brineta obožava i da šeta na čistom planinskom vazduhu. Kopaonik je omiljena destinacija srpskih džetsetera, pa iako mnogi tamo odlaze samo da bi bili viđeni, folk pevač Aco Pejović ide  isključivo zbog zimskih sportova. On sa prvim zracima sunca odlazi na žicu, a mnogi mu zavide na savršenom umeću skijanja.

Pevačica Danijela Karić-Martać kraj decembra provela je na snežnom Kopaoniku sa suprugom Nikolim i decom Filipom i Monikom. Šarmantna plavuša uživala je u svežem vazduhu, a njeni mališani bili su presrećni zbog snežnih pahulja i spuštanja kliskom.

Atraktivna pevačica Nataša Bekvalac obožava zimovanja i sa porodicom često odlazi na Zlatibor, a kada želi da skija, njen izbor uvek je Kopaonik. Čak i dok je bila u drugom stanju sa ćerkicom Hanom, uživala je na obroncima ove poznate planine.

Zvanično najbolji teniser sveta, Novak Đoković, odrastao je na Kopaoniku gde su se njegovi roditelji bavili biznisom, a tamo je i naučio prve teniske korake. Zanimljivo je da je kao sasvim mali bio okarakterisan kao natprosečan skijaški talenat, a danas on obožava da rekreativno odlazi na skijanje. Mnoge je oduševio kada se prošle godine sa svojom devojkom Jelenom Ristić pojavio na Kopaoniku i spuštao niz poznate staze.

Odlazak na Kopaonik mnogi bi okarakterisali kao fensi zimovanje, pa u skladu s tim poređenjem, naša popularna pevačica Jelena Karleuša rado odlazni na tu planinsku lepoticu. Takođe, u skladu sa modernim trendovima, ova poznata Beograđanka skije je zamenila bordom kojim savršeno upravlja.

- Odseli smo u hotelu koji u okviru svog kompleksa ima vrhunski spa centar sa saunama, turskim kupatilom, slanom pećinom i bazenima. U ovim pogodnostima najviše je uživao Duško kome je zbog fudbala, da se ne bi povredio, zabranjeno skijanje. Moj dragi se tokom dana opuštao uz kuvano vino koje je ispijao dok me je gledao kako se zabavljam na snegu. Volim da skijam, a ovu sportsku veštinu savlada sam već sa pet godina. Iako sam letnje dete jer sam rođena u avgustu, zimu volim više od leta – otkrila je Jelena.

Voditelj Ivan Ivanović pasionirani je ljubitelj društvene mreže Twiter pa je tako krajem 2012. svojim fanovima otkrio da uživa u skijanju na Kopaoniku, gde je i godinama pre toga bio čest gost.

U poslednje vreme sve je atraktivnija Stara planina, a na otvaranje ovogodišnje ski sezone došle su brojne poznate ličnosti. Voditelj Ivan Zeljković kao već iskusni skijaš svaki minut koristio je da bude na stazi, dok su voditeljke Marijana Mićić i Kristina Radenković uz pratnju instruktora iz sve snage želele da usavrše vožnju bordom.

ŠVAJCARSKA KAO SIMBOL LUKSUZA

Mnogi tvrde da je Sent Moric mesto kao nijedno drugo na svetu, a pored skijanja, gradić koji je raštrkan oko jezera Engadin pruža savršene zimske čarolije. Iako ne skija, Dragana Mirković rado zimuje u Švajcarskoj. Naime, njena deca Marko i Manuela, kao i suprug Toni Bijelić, obožavaju zimske sportove i svakog januara odlaze na planinu gde 18. januara dočekuju pevačicin rođendan.

- Zadivljujuće je boraviti na 3.057 metara nadmorske visine, odakle se pruža božanstveni pogled iz prelepih kafića u obliku terasa na kojima smo sedeli i ispijali punč. Iako je Sent Moric mondensko mesto odlično za šoping, ja na putovanjima nikada ne upražnjavam tu uobičajenu žensku aktivnost. Za razliku od Tonija, nisam skijaš, ali učestvujem u sankanju i uživam u vožnji žičarom – priča Dragana.

Na obroncima Sent Morica Emina Jahović se 2007. godine verila sa svojim sadašnjim suprugom Mustafom Sandalom. Ona i poznati turski pevač obožavaju zimske sportove i zbog toga svake zime idu u Švajcarsku. Ipak, pre dve godine dogodio im se peh kada je Emina povredila rame, pa u poslednje vreme mnogo više pažnje posvećuje bezbednosti, naročito kada je reč o njihovim sinovima Jamanu i Javuzu.

 

NEDAVNO OTKRIVENA BUGARSKA

Nakon što je staza nazvana po jednom od najboljih svetskih skijaša Albertu Tombi, ski centar Bansko u Bugarskoj postao je veoma interesantan za ljubitelje skijanja. Planina Rila pravi je izazov za odlične skijaše, ali i ljubitelje vožnje bordom, pa tako već godinama muzičar Igor Lazić, poznatiji kao MC Niggor, uživa u uzbudljivoj vožnji daskom čiji je pasionirani obožavalac. Opuštanje na svežem vazduhu i druženje sa prijateljima pored vožnje bordom u potpunosti mu ispunjavaju dan.

AUSTRIJA NA METI DŽET-SETA

 

 

 

Austrija je izazovna kako našim poznatim ličnostima, tako i stranim. Voditeljka Sanja Marinković-Uhrin novogodišnje praznike uvek provodi na skijanju, a pored Slovenije gde je bila prošle godine, najradije bira Austriju. U Kicbilu često boravi sa suprugom Aleksandrom i sinom Strahinjom. Mališan tek uči da skija, dok Sanja i njen suprug od malih nogu upražnjavaju sportove na snegu.

 

- Strahinja se fenomenalno provodi na planini. Prošle godine bili smo smešteni u centru Kranjske gore, u hotelu koji je na samoj ski stazi. Čini mi se da su u hotel dolazili samo parovi sa decom, a ceo kompleks podređen je mališanima za koje je napravljen ringišpil na snegu, plaža, ski vrtić... Strahinja je uživao, ali nažalost nisu ga primili u ski školu jer ima samo dve godine. Sve vreme gurao nas je na skije. Sankao se deset dana, a zanimljivo je da sva skijališta i sankališta rade do 23 časa, pa smo tako sa sinom i nakon večere odlazili na stazu. Uhrin i ja smo se odlično proveli, ali malo smo skijali jer smo sve vreme bili posvećeni našem detetu.

 

Temperamentna pevačica Goca Tržan za prvo skijanje svoje ćerkice Lene izabrala je Bad Klajnkirhen, a nakon toga odlučila je da njih dve svake godine odlaze na austrijska skijališta i uživaju u vožnji.

 

Poznato je da folk pevačica Lepa Brena obožava sve vidove rekreacije, a pored Aspena u Sjedinjenim Američkim Državama gde je odlazila pre nekoliko godina, u poslednje vreme bira mondenska skijališta u Evropi. Čest je gost gradića Kicbila gde redovno odlazi sa suprugom Slobodanom Živojinovićem i sinovima Stefanom i Viktorom.

 

Hrvatski pevač Toni Cetinski poželeo je prošle godine da se osami u austrijskom gradiću Nsfeldu, ali su ga fanovi prepoznali, pa je tamo održao svojevrstan unplagd koncert. Pevač skija od malih nogu, a da je pravi fenser pokazuje i njegova zimska oprema jer uglavnom bira bele pantalone i jakne sa biralama u crvenoj boji.

 

 

 

ASPEN - IZBOR AMERIKANACA

 

 

 

Starleta Paris Hilton u svetu je postala poznata po dobrim zabavama i uživanju u raskalašnom život. Kao i svi oni koji žele da budu viđeni, tako i gospođica Hilton preferira čaj na stazi, ali i uklapanje garderobe sa kompletnom ski opremom. Osmeh joj ne silazi s lica, ali ona se retko kad spušta niz planinu, već uživa u noćnim čarima Aspena. Toliko joj se dopada druženje na snegu da na planinu odlazi nekoliko puta u toku sezone.

 

Zimske čarolije obožava i manekenka Hajdi Klum koja želi da bude viđena u savršenom autfitu, pa se na stazama Aspena trudi da ona i njena deca Henri, Džoana i Lu izgledaju perfektno. Novogodišnje praznike uvek dočekuju na ovom mondenskom američkom skijalištu, a slavna manekenka za razliku od ostalih džetsetera ponekad i odlazi na stazu.

 

Mnogi su se šalili i rekli da dok u Aspenu Anđelina Džoli pokušava da nauči svoju decu skijanju, svi izgledaju kao pačija škola jer idu jedno za drugim. Medoks, Paks, Zahara, Šajlo, Vivijen i Noks u voziću skijaju za svojim roditeljima, a sve ih uvek predvodi Bred Pit.

 

Zoe Saldana jedna je od onih koja u Aspen dolazi kako bi pokazala svoj savršeni izgled, a kako američki mediji pišu, besprekorno odelo i fensi kapica važniji su joj od vrste skija koje retko kad upotrebljava.

 

Glumica Džesika Bil skija od malih nogu, a kako sama kaže, jedino se tada oseća spokojno. Trudi se da svake godine najmanje tri nedelje provede u Koloradu, a vožnju bordom obožava čak i tokom jakih mećava kada većina ljudi ostaje u toplim sobama.

 

Porodično zimovanje veoma je važno za pevačicu Gven Stefani i njenog muža, muzičara Gevina Rosdejla, a iako su im dečica još mala, uvek skijaju zajedno. Kingston i Zuma već su ozbiljni skijaši i poznata mama je veoma ponosna na njih.

 

Iako planeti preti globalno zagrevanje, ljubitelji zimskih sportova neće ostati uskraćeni za skijanje. Naime, sve češće pojave toplih zimskih meseci naterale su mnoge centre da imaju topove za sneg, a skijanje na nekoliko stepeni iznad nule obezbeđuje savršenu bronzanu boju tena.

 

 

 

Ksenija Konić

makonda-tracker