Dodeljene nagrade Zlatni globus: Trijumf Bena Afleka

0
U Los Anđelesu dodeljena je prestižna filmska nagrada Zlatni globus
Ben Aflek, foto: Profimedia
Ben Aflek, foto: Profimedia

Dve glavne nagrade osvojio je film Bena Afleka Argo, koji govori o otetim Amerikancima u Iranu nakon islamske revolucije 1979. godine. Ovaj triler nagrađen je Zlatnim globusom za najbolju dramu i najbolju režiju, a film Stivena Spilberga Linkoln koji je do juče bi favorit, osvojio je samo jednu nagradu.

Najbolji mjuzikl je adaptacija klasika Viktora Igoa Jadnici, čije su dve zvezde Hju Džekmen i En Hatavej osvojili nagrade. Glumica je za ovu ulogu morala da smrša čak 13 kilograma, ali se ovaj trud svakako isplatio.

Najveće iznenađenje bio je poraz filma Stivena Spilberga, koji je imao čak sedam nominacija, a osvojio je samo jednu nagradu.

Najbolji glumac u kategoriji drame je Danijel Dej Luis za ulogu u filmu Linkoln, kog će domaća publika imati priliku da vidi na 41. FESTu.

Nagradu za životno delo osvojila je Džodi Foster.

Đangova osveta Kventina Tarantina osvojila je dve nagrade - nagradu za scenario, čiji je autor sam Tarantino i nagradu za najboljeg sporednog glumca koja je pripala Nemcu Kristofu Volcu, koji je dobio Oskara za sporednu ulogu u Tarantinovom filmu Prokletnici.

makonda-tracker